Nespėjus užgesti Vėlinių žvakutėms, parduotuvių vitrinose jau spindi Kalėdinės puošmenos. Prekybos centrai jau lapkričio vidury išpuošė vestibiulius eglutėmis, o per televizorių jau prieš mėnesį pradėjo rodyti kalėdines reklamas. Nenoriu, kad skambėtų nekrikščioniškai, bet nuo kada 12 šventinių prieškalėdinių dienų ištįso iki pusantro mėnesio? Kai sulauksime Kalėdų gruodžio 25 d. visa ši komercinė Kalėdų dvasia bus jau taip įsipykusi, kad net įpakuotos dovanos sukels "grinčiškus" jausmus.

Taigi, jei ir jūs jaučiatės panašiai, siūlau šiais metais sprukti nuo komercinių Kalėdų, kad „Tyli naktis“ netaptų (jau kelintus metus iš eilės) erzinančiu kalėdiniu šurmuliu. Taigi, užmeskite akį į paskutinės minutės pasiūlymus, susikraukite lagaminus ir palikite Kalėdų Seniui žinutę, mes neabejojam, kad jis supras.

Marakešas, Marokas

Marakešas, Marokas

Šiuo laikotarpiu Marakeše tikrai neišgirsite kalėdinių varpelių. Marokas – musulmoniška šalis, todėl gruodžio 25-oji čia – eilinė diena. Tik nebijokite, apsilankymas šioje šalyje nebus nuobodus net ir niekuo neypatingu marokiečiams laikotarpiu: jūsų neapakins žybsinčios girliandos ir niekur neišgirsite kalėdinių giesmių, tačiau būsite apsupti spalvingų žibintų ir ‘adhano‘ (musulmonų kvietimo maldai) aidų, kurie prasiskverbia į gatves iš didingais kupolais vainikuotų mečečių. Praleiskite Kalėdas gurkšnodami mėtų arbatą ir ragaudami avienos su prieskoniais bei apžiūrinėdami suvenyrus Džema el Fna – pagrindinėje Marakešo aikštėje. Tai tobula vieta nupirkti pavėluotų šventinių dovanų.

Bankokas, Tailandas

Bankokas, Tailandas

Bankokas – puiki vieta pasislėpti nuo vakarietiško kalėdinio šurmulio dėl kelių priežasčių. Visų pirma, čia neišvysite nei prakartėlių, nei puoštų eglučių. Didžioji dauguma tailandiečių yra budistai ir nors šiame mieste gyvena nemažai krikščionių, vis dėlto Kalėdos čia ne valstybinė šventė. Antra, Bankokas – kultūrų katilas, kurio puošnios šventyklos stovi blizgančių dangoraižių šešėlyje, o tradiciniai gatvės turgūs konkuruoja su daugiaaukščiais prekybos centrais. Ir pagaliau, Bankoko šiltas pietų klimatas ir smėlėti paplūdimiai kaimynystėje, tokie kaip pajūrio miesto Patajos (kuris yra tik už dviejų valandų kelio į pietus), suteiks jums galimybę Kalėdas praleisti vasariškai – paplūdimyje.

Sankt Peterburgas, Rusija

Sankt Peterburgas, Rusija

Jei svajojate apie baltas Kalėdas, bet jau nebegalite pakęsti vakarietiško komercializuoto laikotarpio, pasiimkite šilčiausius drabužius ir vykite į Sankt Peterburgą. Didžioji dauguma miesto gyventojų yra rusų ortodoksai ir Kalėdas švenčia po naujų metų – sausio 7 d., taigi turėsite laiko pažinti šį miestą prieš pat jam pradedant ruoštis šventėms. Pirmiausia aplankykite žymųjį carienės Katerinos Ermitažą ir Žiemos Rūmus, o tada nepraeikite pro šalį nepasigrožėję įspūdingais Prisikėlimo bažnyčios kupolais. O kai pavargsite ir sušalsite, užeikite į kokį restoraną Nevos Prospekte. Iš turtingo rusiškų valgių meniu jūs tikrai išsirinksite kažką, kas pakels temperatūrą ir suteiks jėgų geriau pažinti šį nuostabų miestą.

Stambulas, Turkija

Stambulas, Turkija

Pasidarykit sau pramogą ir išvenkite šventinių tradicijų apsilankydami Turkijoje. Šioje šalyje jūs irgi nepajusite Kalėdų dvasios. Kaip ir Marakešas, Stambulas – musulmonų miestas. Ir nors čia gyvena nemaža krikščionių bendruomenė, jie nepuošia namų fasadų taip entuziastingai kaip mes. Nesijaudinkite, greičiausiai jūs būsite apsvaigę nuo nepakartojamų Stambulo kraštovaizdžių ir architektūros šedevrų (tokių kaip Sofijos Soboras) ar pavargę nuo vaikščiojimo po gyvybingus miesto rajonus (tokius kaip Taksimo Aikštė), kad pastebėtumėte retus Kalėdų ženklus. Jeigu vis dėlto išsiilgtumėte namuose paliktų švenčių atributų, nueikite į Didįjį Turgų, kur prekiautojai siūlo didelį tradicinių ir labai spalvingų žibintų pasirinkimą, o taip pat ir daug kitų įdomių ir madingų suvenyrų.

Bahamai

Nassau, Bahamai

Be jokios abejonės šiek tiek Kalėdinio šurmulio Bahamuose jūs pajusite; šiose šalyse Krikščionybė klesti nuo tų laikų, kai ją čia atvežė europiečių kolonizatoriai. Tačiau vakarietiškas švenčių tradicijas čia nustelbia pasiruošimas „Junkanoo” iškilmėms – spalvingam festivaliui ir naktiniam paradui, kuris kasmet vyksta gruodžio 26 d. ir sausio 1d. XVII a. vergai sugalvojo šias linksmybes, norėdami atšvęsti laisvas dienas, kurias jie gaudavo Kalėdų metu. Šiandien per “Junkanoo” Bahamų sostinės Nassau gatves užplūsta šokėjai su ekstravagantiškais kostiumais, kurie trypčioja pagal triukšmingo bahamiško būgnijimo ritmus – sutikite, kad tai tikras kontrastas mums šiuo metų laiku įprastoms kalėdinėms giesmėms ir dovanų ieškojimo karštinei.

Kijotas, Japonija

Kijotas, Japonija

Nors tik 1 proc. japonų – krikščionys, Tokijo gyventojai pamėgo švęsti Kalėdas. Šventiniu laikotarpiu nepraeisite pro nė vieną miesto gatvę nesutikę bent jau Kalėdų senio elnių. Tačiau tuo tarpu, kai sostinė vakarietiškai puošiasi Kalėdoms, jei nuvyksit 160 km į šalies pietvakariuose esantį Kijotą, ten nepamatysit nei vienos mums įprastos kalėdinės dekoracijos. Kijotas kartais vadinamas „tradicinės japonų kultūros lobynu“. Čia yra bene 2 000 Budizmo ir Šintoizmo – pagrindinių šalies religijų – paminklų. Tad praleiskite gruodžio 25 d. apžiūrinėdami Kijoto UNESCO pasaulio paveldo objektus ir patirkite ramybę, tvyrančią miesto bambukų giraitėse. Jūsų nuostabai, šiuo metų laiku gatvėse čia susidursite ne su šiaurietiškais žvėreliais, bet su egzotiškosiomis geišomis.

Maldyvai

Maldyvai

Maldyvai nežino, kas yra Kalėdos. Daugiau kaip 99% šio Indijos vandenyno archipelago gyventojų – musulmonai. Jei pasirinksite Maldyvus – iškeisite baltas šaltas Kalėdas į smėlėtus paplūdimius, plačią dangaus mėlynę ir neaprėpiamus žydro atspalvio vandenis. Jei netyčia pasiilgtumėte blizgančių girliandų ir spalvotų dekoracijų, būdingų šiam metų laikui namuose, – išsinuomokite nardymo reikmenis ir nerkite į turtingą šių vandenų povandeninį pasaulį. Jei imtų diegti širdį dėl namuose per Kūčias valgomos sūdytos silkės ir geriamo aguonų pieno, apsižvalgykite aplinkui ir prabangių salos kurortų aplinka jus tikrai nuramins.

Agra, Indija

Agra, Indija

Čia, Agroje, senių šalčių roges pakeičia vikrūs rikšos. O šurmuliuojančius prekybos centrus čia atitinka netgi labiau chaotiški turgūs po atviru dangumi. Šiame induistų mieste kalėdinis laikotarpis prabėga nė nepastebėtas. Tačiau yra keli dalykai Agroje, kurių niekada nepamiršite. Kas kris į akis pirmiausia – tai, kad aplink Tadžmahalą turistai spiečiasi panašiai kaip vaikučiai aplink Kalėdų Senelį, atnešusį dovanų. Šis pritrenkiantis balto marmuro mauzoliejus Agroje – vienas iš žymiausių pastatų pasaulyje. Kadangi šis statinys – romantikos simbolis, kurį liepė pastatyti Mogolų imperatorius Šahdžahanas savo mylimiausios žmonos Mumtaz Mahalos garbei, – geriausia jame apsilankyti su mylimuoju ar mylimąja.