Labai dažnai sulaukiame elementaraus klausimo: kuo gi skiriasi kiaušinis nuo kiaušinio? Paprastai lyginame keturių skirtingų laikymo sąlygų vištų kiaušinius – pramoninių neekologiškai auginamų, pramoninių ekologiškai auginamų, laisvai ganomų duodant papildomo pašaro (kartais vadinamų kaimiškais) ir laisvai ganomų (mintančių tik natūraliu pačių surastu maistu).

Nueiname į prekybos centrą ir, jeigu mes ne kokie ekspertai, atrodo, kad kiaušinis kaip kiaušinis. Pažiūrime į ekologišką – na, taipogi labai panašu. Laisvai ganomų kiaušinių išvaizda – vėlgi, jei nesame ekspertai, atrodo labai panašiai. Na, kartais dydis, kartais atspalvis ar lukšto struktūra kitokia. Bet visgi, tai ar yra tarp jų koks nors skirtumas?

Galvojant apie optimistinį pramoniniu būdu auginamos vištos mitybos variantą, atrodytų ji gauna tikrai visavertį ir subalansuotą pašarą. Ojojoi kiek ten visokių vitaminų, karotinų, mineralų ir dar visokiausių nuostabiai skambančių sintetinių ar organinių priedų. Na, tikrai, atrodytų, kad ir kiaušinis turėtų sprogte sprogti nuo mūsų organizmų taip geidžiamų maistinių medžiagų. Bet kaip yra iš tikrųjų?

Pradžiai pažaiskime nedidelį vizualinį žaidimėlį ir pabandykime žvilgtelėti, kaip tos ir anos vištos auga, kokioje aplinkoje gyvena? Ilgai ieškojome, kol radome pakankamai padorią pramoninio varianto fotografiją, o laisvai ganomų vištų aplinka dešinėje.

Vištos pramoniniame ūkyje


Višta natūralioje aplinkoje

Ilgai nesigilinant į paveikslėlius, judėkime toliau, pamirškime žmogiškumą, etiškumą ir visus kitus dvasinius sumetimus ir pažvelkime paprastu vartotojišku žvilgsniu. Ar kiaušinio kokybei daro įtaką vištų fizinis aktyvumas? Ar verta mokėti už kiaušinį, gerą-kokybišką laisvai ganomų vištų kiaušinį, šiek tiek daugiau? (pakilus pramoninių kiaušinių kainai, kainos skirtumas dažnai tėra 2-3 litai už dešimt vienetų).

Net nekalbant apie genetiškai modifikuotų organizmų, kurių apstu praktiškai visuose perkamuose pašaruose, poveikį žmogaus organizmui, kokią įtaką kiaušinio kokybei daro natūralus (laisvai ganomų), ekologiškas (ekologiškų vištų augintojų) ir tiesiog pigiausių pramoninių vištų augintojų naudojamas pašaras?

Visi atsakymai, pagaliau, kaip ant delno. Tyrimas atliktas tiriant šešių skirtingų laisvai ganomų vištų augintojų parduodamus kiaušinius ir oficialią USDA (Jungtinių valstijų žemės ūkio departamento) informaciją apie standartinių, pramoniniu būdu gaunamų vištų kiaušinių maistinę vertę. Toliau esantys faktai kalba patys už save.

Laisvai ganomų vištų kiaušiniai pagal atliktus tyrimus sudėtyje turi:

• 1/3 mažiau cholesterolio;
• 1/4 mažiau sočiųjų riebalų ;
• 2/3 daugiau vitamino A;
• 2 kartus daugiau Omega 3;
• 3 kartus daugiau vitamino E;
• na ir netgi 7 kartus daugiau beta karotino.

Dažnai girdžiu, kad gerą, kokybišką kiaušinį galima pažinti iš trynio spalvos – kuo tamsesnė oranžinė, tuo kiaušinis kokybiškesnis. Deja, ne visada taip, dažnu atveju – tai tik vištoms brukamų pašarų rezultatas, kuris gal ir duoda tryniui geresnę spalvą, bet maistinė vertė išlieka tokia pati arba kinta labai nežymiai. Visi gi puikiai suprantame, kad, na, ne kas kitas, o gamta geriausiai žino ko, kam ir kiek reikia. Šiuo atveju – pati višta.

Tikras, geras kiaušinis tik laisvai ganomų ir natūraliais pašarais mintančių vištų laimingo, turtingo ir laisvo gyvenimo rezultatas. Šviežias, biologiškai aktyvus laisvai atsirenkamas pašaras turi kur kas daugiau vištos organizmui reikalingų medžiagų, jos natūralios ir svarbiausia – lengvai įsisavinamos. Papildomų, vištoms fiziologiškai netinkamų pašarų (grūdų ir pan.) nenaudojimas dėslumą sumažina iki natūralaus, todėl pačio optimaliausio lygio. Ko pasekoje, vėlgi laimi kokybė.

Neapsigaukite gražiu „kaimiški kiaušiniai“ pavadinimu. Kaimiški gali būti ir „kombikormu“ šeriami. Tad prieš pirkdami vadinamuosius „kaimiškus kiaušinius“ turguje, pas bobutę ar bet kur kitur, visuomet paklauskite, ar vištos ganosi laisvai ir koks papildomas pašaras naudojamas. Jei jokio ir ganosi laisvai - aukščiausia kokybė, jei šiek tiek švarių grūdų – neblogai, jei „kombikormas“ ir kiti GMO pašarai, tai patys suprantate...

Ne kas kitas – jūs pats tvirčiausias kokybės garantas. Nes jūs žinote, kad tikras maistas kvepia ir yra kur kas turtingesnio ir išraiškingesnio skonio. Jūs žinote, kad ant pramoniniu būdu užaugintų grūdų ar kitų perdirbtų pašarų užaugintų vištų kiaušiniai, geriausiu atveju – 2 vnt. atstos vieną – kokybišką.