Iš kur ateina salmoneliozės užkratas

Visiems žinoma, jog vienas iš didžiausių pavojų sveikatai, kurį gali sukelti netinkamai apdorotų ar pasenusių kiaušinių vartojimas, yra ūmi bakterinė žarnyno liga salmoneliozė. Salmoneliozės bakterijomis kiaušinis gali būti užterštas tiek iš išorės, tiek iš vidaus. Pirmuoju atveju kiaušinis užteršiamas jau padėtas, kontakto su salmonelėmis užterštų ekskrementų metu.

Bakterijos taip pat patenka į kiaušinio vidų, jei jį padėjusi višta serga salmonelioze.
Pasak mokslinių tyrimų, užkrėstuose kiaušiniuose, kurie ilgiau nei tris savaites buvo laikomi kambario temperatūroje, bakterijos dauginasi gerokai sparčiau nei tuose, kurie tą patį laiką buvo laikomi šaltai. Turint tai omenyje galima teigti, jog kiaušinių laikymas šaldytuvuose siekiant tiek prailginti jų galiojimo laiką, tiek sumažinti užteršimo bakterijomis grėsmę, yra visiškai pagrįstas. 

Tačiau jeigu šaldytuvų higieninė nauda yra tokia didelė, kodėl vis tik didelė dalis pasaulio šalių, pirmiausia ES, nešaldo kiaušinių jų gabenimo, pakavimo ir pardavimo metu? Pasirodo, jog tinkamai apdorojus kiaušinius, jų šaldyti ne tik nereikia, bet ir nerekomenduojama. 

Amerikoje kiaušiniai plaunami, ES - tai draudžiama

Amerikoje, kad kiaušiniai būtų patrauklesni pirkėjams, didieji gamintojai prieš gabendami į prekybos vietas juos nuplauna. Kad ir kaip keistai tai skambėtų, bet panašu, jog būtent plovimo procesas padidina kiaušinių užkrėtimo bakterijomis riziką.
Citata
JAV, nepaisant išvystytų kiaušinių plovimo ir šaldymo procesų, kasmet beveik 150 tūkst. gyventojų suserga salmonelioze. Tiesa, bijodami ligos protrūkių ir masinių užkrėstų kiaušinių atšaukimų iš parduotuvių, kurie paskutinį kartą vyko 2010 metais, JAV ūkininkai vis dažniau pasirenka savanoriškai skiepyti savo vištas.

Kaip minėta anksčiau, tikėtina, jog ant kiaušinių pateks vištų išmatų. Nesvarbu, ar pastarosios yra užkrėstos salmonelėmis, ar ne, kiaušinių plovimas – logiškas veiksmas. Būtent tai ir yra daroma JAV. Kiaušinių valymo procesas yra visiškai mechanizuotas ir itin sudėtingas: konvejeriai, kiaušinių šveitikliai, milžiniškos oro filtravimo sistemos ir chloro drėkintuvai – visa tai naudojama siekiant pašalinti kaip galima daugiau purvo, fekalijų ir bakterijų, tuo pat metu nesuskaldant lukštų. 

Tačiau nors lukštas ir neskyla, tokio valymo metu pašalinama itin svarbi jo dalis. Kai višta padeda kiaušinį, ji padengia lukštą specialiu skystu apvalkalu. Šis apvalkalas sukietėja vos per keletą minučių ir labai gerai apsaugo kiaušinį nuo bet kokio užteršimo. ES taisyklėse dėl prekybos kiaušiniais standartų teigiama, jog šis apsauginis sluoksnis neleidžia į kiaušinio vidų patekti bakterijoms ir įvairiems kitiems mikrobams.
Kiaušiniai vienur yra šaldomi, kitur plaunami nuo bakterijų

Amerikiečių kiaušinių plovimo sistemos būtent ir pašalina šią natūralią apsaugą.

„Dėl tokio pažeidimo, - rašoma ES taisyklėse. - Į kiaušinio vidų gali patekti bakterijų ir sumažėti drėgmės kiekis, todėl padidėtų pavojus vartotojams, ypač jei tolimesnės džiovinimo ir laikymo sąlygos nėra optimalios“. Todėl didžiojoje Europos dalyje kiaušinių plovimas yra nelegalus arba jam reikia gauti specialius leidimus. 

„Plovimo ir valymo draudimas skatina tvaresnį ūkininkavimą ir geresnes gyvūnų laikymo sąlygas. Ūkininkų tikslas yra pagaminti kuo švaresnius kiaušinius, nes niekas jų nepirks, jeigu šie bus purvini,“ – dar vieną draudimo pliusą įvardino Didžiosios Britanijos kiaušinių pramonės tarybos vadovas Markas Williamsas. 


Ligos atvejų sumažėjo įvedus privalomus vištų skiepus

Tačiau tai nepaaiškina, kodėl neplauti kiaušiniai nėra šaldomi. Ar tai nesuteiktų jiems dar didesnės apsaugos? Galbūt, tačiau ES taisyklės nurodo, jog laikymas šaldytuve, kaip ir plovimas, gali pakenkti kiaušinių vartotojui. Ant šaltų kiaušinių, kurie yra laikomi kambario temperatūroje, „gali susidaryti kondensatas, dėl kurio ant lukšto gali pradėti augti bakterijos, galinčios patekti į kiaušinio vidų“. Todėl taisyklėse nurodoma, jog kiaušiniai turėtų būti laikomi ir gabenami pastovioje temperatūroje ir neturėtų būti šaldomi prieš juos įsigyjant galutiniam pirkėjui. 

Citata
Kai višta padeda kiaušinį, ji padengia lukštą specialiu skystu apvalkalu. Šis apvalkalas sukietėja vos per keletą minučių ir labai gerai apsaugo kiaušinį nuo bet kokio užteršimo.

Amerikiečiai kiaušinius turi laikyti šaltai dėl dar vienos priežasties: tikimybė, jog jų kiaušiniai bus užkrėsti salmonelioze yra gerokai didesnė nei kitose šalyse, nes didesnė dalis Amerikos vištų turi šią ligą. Didžiojoje Britanijoje, pavyzdžiui, įstatymu reikalaujama, kad visos vištos būtų paskiepytos nuo salmoneliozės. Praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje, kai buvo įteisinti privalomi skiepai, šalyje buvo užregistruojama beveik 15 tūkst. salmoneliozės atvejų. 2009 metais susirgimų būta vos 581.
Kaimiški kiaušiniai

Tuo metu JAV, nepaisant išvystytų kiaušinių plovimo ir šaldymo procesų, kasmet beveik 150 tūkst. gyventojų suserga salmonelioze. Tiesa, bijodami ligos protrūkių ir masinių užkrėstų kiaušinių atšaukimų iš parduotuvių, kurie paskutinį kartą vyko 2010 metais, JAV ūkininkai vis dažniau pasirenka savanoriškai skiepyti savo vištas.

Toks pavyzdys - geras įrodymas, jog per didelis sterilumas ar bakterijų baimė ne visuomet duoda norimą rezultatą. Geriau už mus kiaušiniu ir jo apsauga moka pasirūpinti višta.