Kaip teigia šio projekto iniciatoriai gyvūnų ėdalus gaminanti kompanija „Purina“, akcijos tikslas – paskatinti dažniau kačių šeimininkus tikrinti savo augintinių sveikatą.

Ketvirtadienio popietę į Europos aikštę atkeliavęs baltas autobusiukas-klinika ant ratų atvėrė duris visiems gyvūnų sveikata susirūpinusiems vilniečiams. Pirmuoju „pacientu“ tapo Artūro Zuoko žmonos Agnės Zuokienės atsinešta katė.

„Įsteigti šią mobilią veterinarijos kliniką mus paskatino šį pavasarį atliktas tyrimas, kuris atskleidė, kad net trečdalis kačių niekada nėra buvusios pas veterinarą ir vos penktadalis jų atvedamos pasitikrinti sveikatą profilaktiškai. Taigi, dauguma gyvūnų šeimininkų, beje, ne tik kačių, nežino tikrosios augintinių sveikatos būklės“, - sakė „Purina One“ prekės ženklo atstovė Lietuvoje Asta Tomaševičienė.

Vienas mobilios klinikos gydytojų, „Canis Felis“ veterinaras Justas Kantoravičius GRYNAS.lt teigė, kad projekto metu bus žiūrima, kaip žmonės rūpinasi savo katinais. „Ne paslaptis, kad katėmis pradedama rūpintis tik tada, kai jos jau akivaizdžiai serga. Norime apšviesti žmones, papasakoti, kad profilaktinė apžiūra yra būtina, dėl to ir inicijuota šita akcija“, - kalbėjo veterinaras.

Jo teigimu, norėtųsi žmones paskatinti savo augintinius veterinarams parodyti bent kartą per metus, tačiau realybė yra visai kita. Paklaustas, kokias priežastis veterinarai mato, kodėl augintinių šeimininkai vengia profilaktiškai patikrinti keturkojų sveikatą, teigė, kad tai susiję tiek su finansų stoka, tiek su greitu gyvenimo ritmu.
J.Kantoravičius
Žmonės sau tyrimų kasmet nepasidaro ir nesitikrina sveikatos. Tas pats ir su katėmis. Katės – tai ne šunys, jų kasdien nevedi į lauką, nematai bendros būsenos. Tai kažkiek panašu į žuveles akvariume – kates pamaitini, išvalai dėžutę, jos tau pamurkia ir viskas.

„Žinoma, tai susiję ir su finansais, bet niekas nepaskaičiuoja, kad sergančiam katinui išleidžiama daug daugiau nei tik atliekant profilaktiką. Taip pat nėra tradicijos. Žmonės sau tyrimų kasmet nepasidaro ir nesitikrina sveikatos. Tas pats ir su katėmis. Katės – tai ne šunys, jų kasdien nevedi į lauką, nematai bendros būsenos. Tai kažkiek panašu į žuveles akvariume – kates pamaitini, išvalai  dėžutę, jos tau pamurkia ir viskas. Dažniausiai kates įsigija žmonės, kurie turi mažiau laiko, dėl to natūraliai mažiau dėmesio atkreipiama ir į gyvūno problemas“, - kalbėjo J. Kantoravičius.

Kokį patarimą veterinarai galėtų duoti katinų šeimininkams, į ką reikėtų atkreipti dėmesį ir sunerimti, kad galbūt keturkojį reikia parodyti veterinarui? J. Kantoravičius teigė, kad pirmieji požymiai, kad jūsų katė negaluoja prasideda nuo vangumo, maisto neėdimo: „Jeigu katė neėda dieną ar dvi, būtina kreiptis į veterinarą. Taip pat viduriavimai, vėmimai – irgi būtina atkreipti dėmesį. Aplinkoje daug parazitų, todėl katės kasymasis irgi gali būti negalavimo požymis“, - kalbėjo jis.

Mobili klinika ant ratų į Lietuvos miestus ir miestelius nemokamai katinų apžiūrai pirmuoju miestu pasirinko Mažeikius, vėliau užsuks į Plungę, Klaipėdą ir Palangą. Visą akcijos žemėlapį su datomis, kada kuriame mieste lankysis mobili klinika galite rasti ČIA.