Uostamiesčio Architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba negailėjo komplimentų Kintų kaimo turizmo sodybos projekto autoriams. Saujai projektuojamą sodybą jie pavadino geru pavyzdžiu, kaip šiuolaikinė architektūra gali sėkmingai įsikomponuoti į jautrų kraštovaizdį.

Sodybą Kintuose, vietos gyventojo užsakymu, projektuoja autorių kolektyvas – projekto vadovė I. Olšauskienė, architektai M. Olšauskas, M. Reklaitis, I. Cicėnaitė, I. M. Malinauskaitė.

Ekspertų tarybai pateiktame projekte – trijų pastatų kompleksas, antro aukšto lygmenyje sujungtas terasa, ir atokiau nuo jo suplanuota parduotuvėlė-paviljonas.

Projekto vadovės I. Olšauskienės teigimu, ant Kintų miestelio ribos esančiame neužstatyme sklype užsakovas pageidavo šiuolaikiškos architektūros stilistikos pastatų, kuriuose norima įkurdinti pobūvių salę (joje galėtų vykti ir kultūriniai renginiai), pirčių kompleksą, patalpas svečiams apgyvendinti bei parduotuvėlę.

Autoriai pripažino, jog rengiant projekto sprendinius atidžiai nagrinėjo aplinką. Nors sklypas nepatenka nei į Nemuno deltos regioninio parko teritoriją, nei į Kintų botaninį draustinį, užstatymo rodikliais, pastatų aukščiais bei architektūrine stilistika stengtasi įsikomponuoti į vietovės kraštovaizdį.

Būsimųjų pastatų aukštis – iki 12 metrų (2 aukštai su mansarda), išorės apdailai numatytas įvairių rūšių skalūnas, terasa – iš medžio. Medinės turėtų būti ir vertikalios, pamariui būdingų nendrių siluetą atkartojančios tvoros. Komplekso pastatai, anot architekto M. Reklaičio, sklype sąmoningai išdėstyti netaisyklingai, siekiant sukurti netikėtus rakursus. Nuo terasos atsivers ir didžiausia šios vietos vertybė - vaizdas į Kuršių marias.

Projekto autoriai įsitikinę, jog įgyvendintas projektas Kintų gyvenvietei kurs nemenką pridėtinę vertę, atliks ne tik turistų traukos, bet ir kultūrinę funkciją, bus sutvarkyta bei poilsiui pritaikyta komplekso aplinka.

Ekspertų tarybos nariai teigiamai įvertino projektą, ypač jo dermę su aplinka. Uostamiesčio architektų vadas V. Dapkevičius pasidžiaugė, jog kaimo turizmo sąvoka modernėja. Projektą jis pavadino geru pavyzdžiu, kaip šiuolaikinė architektūra gali sėkmingai įsikomponuoti į jautrų kraštovaizdį.

Read more: http://klaipeda.diena.lt/naujienos/miestas/kintuose-iskils-moderni-kaimo-turizmo-sodyba-462326#ixzz2D1zTEZ5w