Askorbo rūgšties kiekis pomidorų vaisiuose nėra pastovus, jis labiausiai priklauso nuo auginimo sąlygų, vaisių sunokimo ir augalo genetinių savybių.

2012 metais LAMMC Sodininkystės ir Daržininkystės Institute vykdant tyrimus pagal projektą „Podoktorantūros (post doc) stažuočių įgyvendinimas Lietuvoje“ buvo atlikti bandymai su pomidorų hibridu „Tolstoi H“, kur buvo lyginama ekologiškos ir integruotos augalų auginimo technologijos įtaka pomidorų derlingumui ir vaisių kokybei.

Gauti rezultatai parodė, kad ekologiškai auginti pomidorai išsiskyrė didesniu vitamino C kiekiu savo vaisiuose. Čia aptiktas vitamino C kiekis siekė 17,40 mg 100 g-1. Kai, tuo tarpu pomidorai užauginti, naudojant chemines augalų apsaugos ir tręšimo priemones, vidutiniškai sukaupė po 16,20 mg 100 g-1 vitamino C.

Vidutinis vitamino C kiekis pomidorų vaisiuose įvairuoja nuo 10 iki 20 mg 100 g-1 – tai daugiausiai nulemia veislės savybės ir aplinkos sąlygos. Kai kurių mokslininkų teigimu vidutinis askorbo rūgšties kiekis pomidoruose siekia 25 mg 100 g-1. Daugumos valgomojo pomidoro veislių ir hibridų vidutinis askorbo rūgšties kiekis vaisiuose įvairuoja. Lietuvos mokslininkų dešimties metų tyrimo duomenimis nustatyta, kad prinokusiuose raudonuose pomidoruose vidutiniškai randama po 4,37 g 100 g-1 bendrojo cukraus, 0,87 g 100 g-1 sacharozės, 16,20 mg 100 g-1 askorbo rūgšties, 6,86 g 100 g-1 sausųjų medžiagų, 6,13 g 100 g-1 tirpių sausųjų medžiagų ir 47,47 mg kg-1 nitratų. Tuo tarpu piečiau Lietuvos esančiose šalyse atlikti tyrimai nurodo, kad askorbo rūgšties kiekis pomidoruose vidutiniškai siekia virš 20 mg 100 g-1. Tai būtų galima paaiškinti tuo faktu, kad aukštesnės temperatūros ir aktyvesnė saulės radiacija vaisių nokimo metu sąlygojo ne tik deguonies kiekio padidėjimą vaisiuose, bet ir jų antioksidacinį aktyvumą, kuris ir nulemia askorbo rūgšties kiekį pomidoruose.

Dėl askorbo rūgšties kiekio pomidorams nokstant vyrauja skirtingos nuomonės. Vieni mokslininkai teigia, kad pomidorams nokstant askorbo rūgšties kiekis didėja, tačiau kiti nurodo, kad neaptiko jokių reikšmingų skirtumų tarp vaisiaus sunokimo laipsnio ir vitamino C kiekio. LAMMC Sodininkystės ir Daržininkystės Institute, taip pat, buvo atlikti tyrimai su skirtingo sunokimo laipsnio ir skirtingos spalvos pomidorų vaisiais, o gauti tyrimų duomenys parodė, kad pomidorams nokstant vienų veislių askorbo rūgšties kiekis didėjo, o kitų netgi sumažėjo.

Raudonos spalvos veislių „Vilina“ ir „Pažar“ pomidoruose buvo pastebėtas reikšmingas askorbo rūgšties kiekio padidėjimas visiškai sunokusiuose vaisiuose. Juose nustatytas vitamino C kiekis atitinkamai siekė 20,4; 14,6 ir 16,2 mg 100 g-1. Kitiems pomidorų veislių vaisiams sunokimo laipsnis neturėjo didelės įtakos askorbo rūgšties kaupimuisi ir pomidorams nokstant, priklausomai nuo veislės, įvairavo nedidelėse kelių procentų ribose.

Nokstant geltoniems ir oranžiniams pomidorų vaisiams, askorbo rūgšties kiekis turėjo tendenciją didėti. Tik oranžinių pomidorų veislės „Tangella orange“ visiškai sunokusiuose vaisiuose buvo užfiksuotas reikšmingas vitamino C sumažėjimas. Visiškai sunokę oranžiniai pomidorai turėjo daugiau askorbo rūgšties negu geltoni.

Rekomenduojama vitamino C paros norma suaugusiam žmogui – 60 mg, tai atitiktų 3-4 vidutinio dydžio pomidorus.