Už Europos Sąjungos (ES) lėšas pasieniečiai įsigijo dar tris jaunus šuniukus, būsimuosius Lietuvos sienos sargybinius. Tai du belgų aviganiai malinua ir vienas vokiečių aviganis.

Renkantis šuniukus didžiausias dėmesys kreiptas į darbui sienos apsaugoje būtinas fizines ir psichines keturkojų savybes, tarp kurių buvo motyvacija paieškai, socialumas, atsparumas stresui ir baimei ir kt.
Penktadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės Kinologijos centre šie šuniukai bus perduoti savo naujiesiems šeimininkams.

Belgų aviganiai 4 mėnesių Nero ir 3 mėnesių Korsa tarnaus sieną su Baltarusija saugančioje Vilniaus rinktinėje. Dabar jų laukia intensyvūs mokymai ir kruopštus dresavimas.
10 mėnesių vokiečių aviganis Astor darbuosis sieną su Rusija saugančioje Pagėgių rinktinėje. Tokio amžiaus keturkojis jį pardavusio asmens jau yra išmokytas kai kurių dalykų, kurių šuniui prireiks pasienyje. Renkantis tokio amžiaus šunį VSAT kinologams yra lengviau nustatyti, ar jis tikrai yra tinkamas sunkiam ir gerų įgimtų savybių reikalaujančiam darbui VSAT. Todėl Astor yra brangesnis už savo būsimus jaunuosius kolegas Nero ir Korsą.

Už Išorės sienų fondo (ISF) pinigus nupirkto vieno belgų aviganio kaina buvo 900 litų, vokiečių aviganio – 4 tūkst. litų. Viešojo pirkimo konkurso nugalėtojais išrinkti trys asmenys iš Lietuvos.

Vsi trys keturkojai bus mokomi pėdsekystės ir žmogaus paieškos prie „žaliosios“ sienos.
Iš viso Lietuvos valstybės sienos apsaugoje šiuo metu tarnauja apie pusantro šimto tarnybinių šunų.
Lietuvos pasieniečiai pagal 2007 – 2013 m. Išorės sienų fondo programą įvairioms priemonėms iš viso gaus 54 mln. eurų.

ISF tikslas – padėti veiksmingai organizuoti išorės sienų patikrinimus ir priežiūrą, veiksmingai valdyti žmonių srautus prie išorės sienų.