Paslaugų spektras – nuo baseinų iki SPA ir žirgynų

Lietuvos kempingų asociacijos prezidentas Vygintas Lazauskas sako, kad kai kuriuos žmones klaidina kempingų pavadinimas, nes tai visai ne kas kita – kaip stovyklavietės, kuriose tekę poilsiauti daugumai pionierių.

„Kempingai yra stovyklavietės. Kol kas įsivedėme kempingų žodį, bet jis klaidina žmones. Iš principo kempingas yra ta vieta, kurioje galima sustoti poilsiauti. Jeigu tai yra aukštesnės klasės kempingas, jame būtinai turi būti nameliai – stacionarūs, arba kilnojamieji, yra kempingų turistiniams auto nameliams, palapinėms. Kempingas nėra nieko naujo ir ne vien po kempingų vėliava toks turizmas vyksta“, - aiškino V. Lazauskas.
Citata
Lietuvoje taip pat turime prabangiais vadinamų kempingų, turinčių keturias žvaigždutes: „Šilutės rajone yra kempingas su pirčių kompleksu. Baseiną turi Nidos kempingas. Mini golfo lauką, teniso aikštyną, paplūdimį - Obuolių sala Molėtuose. Kurtuvėnai turi jodinėjimą žirgais.

Anot jo, yra nemažai kempingų, kurie būtent ir yra įkurti anksčiau buvusių stovyklaviečių vietose. V.Lazauskas skaičiuoja, kad dabar kempingų asociacijai priklauso 23 tokią paslaugą teikiantys nariai, tačiau bendrai kempingų rinkoje gali veikti triskart tiek šios paslaugos teikėjų.

„Kiti gal pasukę kita kryptimi – į poilsio vietoves (angliškai vadinamos „resort“). Kempinge iš principo gali būti teikiamos visos įmanomos paslaugos - nuo vaikų žaidimų aikštelių iki baseinų ir SPA paslaugų. Viskas priklauso nuo to, kurioje vietoje kempingas yra“, - dėstė Lietuvos kempingų asociacijos vadovas.

Lietuvoje taip pat turime prabangiais vadinamų kempingų, turinčių keturias žvaigždutes: „Šilutės rajone yra kempingas su pirčių kompleksu. Baseiną turi Nidos kempingas. Mini golfo lauką, teniso aikštyną, paplūdimį - Obuolių sala Molėtuose. Kurtuvėnai turi jodinėjimą žirgais. Kiekvienas kempingas turi šiek tiek specifikos“, - sakė V. Lazauskas.

Pašnekovas skaičiuoja, kad Lietuvoje, ko gero, daugiausiai turime dviejų arba trijų žvaigždučių kempingų, retesnės – prabangios, keturias žvaigždutes turinčios poilsiavietės.

Didžiausias privalumas – atskiras paslaugų kainynas

Daugiausiai kempingų Lietuvoje orientuojasi į daugiau žmonių priėmimą ir tik paskui mąsto apie teikiamų paslaugų kokybę, pastebi V. Lazauskas ir priduria, kad tendencija Lietuvoje aiški – poilsiaujančių kempinguose daugėja, tačiau vertinant kainos prasme – nors tai ir pigiau nei ilsėtis viešbučiuose, kainos skirtingose Lietuvos vietose gali stipriai skirtis. Pavyzdžiui, tiek, kiek kainuos provincijoje, tikrai neužteks pajūryje.

„Jeigu jūs Palangoje imate butą ar namą, tada ir skirsis kainos. O kempinge jums tiesiog suteikiama paprastesnė paslauga, sakykime, jeigu namelis yra be patogumų“, - sakė V. Lazauskas.
Citata
Po Lietuvą dažnas lietuvis kemperiu nekeliauja, iškart dairosi į užsienio šalis. Pastaraisiais metais populiariausia lietuvių kryptis – Norvegija. Vasarą vyrauja šiltieji kraštai – Kroatija, Ispanija, Italija.

Lietuvos kempingai, anot pašnekovo, lyginant su estų ir latvių yra labai panašūs. Tiesa, ten jie nėra reitinguojami kaip Lietuvoje žvaigždutėmis, todėl pas mus susigaudyti paprasčiau. V. Lazauskas pastebi, kad galbūt Estijoje kempingų kokybė kiek aukštesnė, tačiau bendras kainų lygis panašus.

„Skirtumus bendrame fone labai sunku pastebėti. Jeigu jūs nuvažiuojate į vieną kempingą ir į kitą vietovę į kitos klasės kempingą, sakysite, kad Lietuvoje prasčiau, bet tiesiog nevienodi dalykai bus lyginami. Esmė yra tokia, kad ir Lietuvoje yra gerų kempingų, ir Latvijoje yra gerų, tačiau yra ir prastesnių“, - kalbėjo V. Lazauskas.

Vyras išskiria, kad didžiausias kempingų privalumas tas, kad pats klientas gali pasirinkti, kokių paslaugų jam kempinge norisi ir be kokių gali išsiversti. Nuo to priklausys ir jo poilsio kaina.

„Geriausia kempingo savybė – kad tu atvažiavęs gali rinktis tai, ko tau reikia. Jeigu tu atvažiuoji su auto nameliu, gali rinktis – ar nori elektros ar nenori ir atitinkamai už tai moki, arba nemoki. Viskas yra išskaidyta. Yra tokių kempingų, kur neįtrauktas į bendrą kainą dušas. Jeigu tau patinka maudytis ežere, dušas tau ir nebus reikalingas. Už tai ir išeina pigiau“, - pasakojo V. Lazauskas.

Kemperis – ne kelionėms po Lietuvą, bet užsieniui

Kemperių nuomos bendrovės „Kertušas“ vadovas Kęstutis Dapkevičius GRYNAS.lt sakė pastebėjęs, kad jau kokius penkerius metus lietuvių susidomėjimas kemperiais kyla. Jis prognozavo, kad tokia tendencija ir ateityje neturėtų nuslūgti.

„Nemanau, kad turėtų nustoti populiarėti. Visoje Vakarų Europoje šitoks atostogavimo būdas tikrai yra populiaresnis. Kitas dalykas, kad keliauti su kemperiu vis tiek yra pigiau nei renkantis kitą alternatyvą“, - sakė K. Dapkevičius.

Jis sako, kad procentaliai suskaičiuoti, kiek susitaupo išlaidų renkantis per atostogas keliauti kemperiu, sudėtinga, nes viskas priklauso nuo žmogaus poreikių. Kemperio nuomos kaina vasaros sezonu labiausiai priklauso nuo to, kiek dienų ketinama keliauti, kokį mėnesį ir su keliais draugais. Brangiausia kemperį išsinuomoti birželio-rugpjūčio mėnesiais – tuomet 6-7 vietų kemperis 7 dienoms kainuoja apie 400 Lt už parą. Jeigu ketinama keliauti ne vieną, o kelias savaites – kaina už dieną sumažėja 20-30 Lt.

„Išbandžiusių kemperius yra ir verslininkų, labai įvairių žmonių. Vieni po pirmos kelionės tikino, kad tai darys ir toliau, kitiems galbūt toks atostogavimas nepatinka. Yra ir įmonių, kurios darbuotojus su kemperiais siunčia į užsienio parodas“, - vardijo pašnekovas, tačiau pridūrė, kad po Lietuvą dažnas lietuvis kemperiu nekeliauja, iškart dairosi į užsienio šalis. Pastaraisiais metais populiariausia lietuvių kryptis – Norvegija. Vasarą vyrauja šiltieji kraštai – Kroatija, Ispanija, Italija.

Kemperis – optimalus variantas keturiems keliautojams

Kemperių nuomą šiemet žada pasiūlyti ir naujai įsteigtos bendrovės „Auto Namas“ direktorius Matas Kietis. Nors šiame versle vyras dar naujokas, jis viliasi, kad verslas pavyks ir kemperiais lietuvius pavyks užkrėsti.
Citata
Brangiausia kemperį išsinuomoti birželio-rugpjūčio mėnesiais – tuomet 6-7 vietų kemperis 7 dienoms kainuoja apie 400 Lt už parą. Jeigu ketinama keliauti ne vieną, o kelias savaites – kaina už dieną sumažėja 20-30 Lt.

„Turbūt didžiausias kemperių privalumas – laisvė bet kuriuo momentu keisti savo kelionės planus. Nesi prisirišęs prie kažkokio viešbučio ar tam tikros vietos. Aš savo klientams labiausiai akcentuoju būtent tai“, - sakė M. Kietis. Jis skaičiuoja šiemet jau sulaukęs kelių klientų užklausų. Kemperiais domėjosi keli įmonių direktoriai, planuojantys vykti į Norvegiją, Prancūziją ir Italiją.

Pasiteiravus, ar kemperyje iš tiesų patogu keliauti keturiems ar šešiems žmonėms ir ten miegoti per naktį, pašnekovas teigė, kad šešiems gal ir nėra labai patogu, bet keturiems – vietos tikrai sočiai: „Turbūt optimalus variantas yra keturi žmonės. Šeši gal kiek per daug. Mes nuomojame kemperį su viena dvigule lova ir dviaukšte lova gale. Dar vieną lovą vienam- dviem žmonėms galima išlankstyti, išnaudojant papildomą erdvę prie stalo“.

M. Kietis savo tikintis, kad kemperių nuoma lietuviams nebus tik vasaros sezono verslas. Viltys dedamos į krepšinio čempionatą rudenį, kuris vyks Slovėnijoje. Keletas draugų jau domisi tokia galimybe. Paprašytas įvertinti kemperių nuomos rinką, šios naujokas teigė nemanantis, kad ji jau yra perpildyta: „Niša kemperių nuomos segmente dar yra“.

Kemperius nuomojančios bendrovės vadovas sako norintis lietuvius įpratinti prie kemperių kaip prie gyvenimo būdo, kas yra labai populiaru Vokietijoje. „Vieną kartą su kemperiu išvažiavęs jau gali pasakyti, ar tau labai patiko, ar tai yra tau svetimas dalykas, - sakė M. Kietis. - Kiek tekę kalbėtis su vokiečiais, jiems tai yra gyvenimo būdas, vieną kartą pabandę, po to „kemperiauja“ nuolat. Toks atostogų praleidimo būdas – kelionės su kemperiu Vakarų Europoje yra labai populiarus“.