Šiųmetėje Kaziuko mugėje greta amatininkų dirbinių ir jau tradicija tapusių verbų mugės lankytojams siūloma gausybė ekologiškų produktų. Ar tai – tik masalas pirkėjams, ar tikrai kokybiški produktai – domėjosi GRYNAS.lt komanda.
Beveik keturis kilometrus nuo Seimo iki Tymo turgaus nutįsusioje mugėje ant maisto gaminius pardavinėjančių prekeivių stalų puikuojasi užrašai: „ekologiškas produktas“ arba „natūralus gaminys“.
Pardavėjai noriai dalijosi informacija ir žiniomis apie ekologiškus produktus, tačiau sertifikatus pateikti sutiko ne visi.
Bene populiariausias mugės maisto produktas – medus. Tačiau tarp gausybės medaus pardavėjų sunku rasti produktą, pažymėta „žaliu“. Mugėje galima nusipirkti ar paragauti įvairių skonių medaus mišinių: su bičių duonele, uogomis, riešutais. Prekybininkai tikino, kad visa produkcija - natūrali, o kokybe niekuo nenusileidžia sertifikatus turintiems bitininkystės ūkiams.
„Lietuvoje neįmanoma išgauti visiškai natūralaus medaus – per daug dirbamų laukų. Sertifikatas nieko neįrodo, tiesiog reikia mokėti skirti kokybišką medų“, - paaiškino iš Pasvalio rajono atvažiavęs bitininkas.
Medaus mišinio indelio kaina 15 Lt, o medaus kilogramą galima nusipirkti už 20 Lt. Ekologinius sertifikatus turinčių bitininkų prekės kainuoja 2-5 Lt brangiau.
Kita itin populiari prekė – įvairūs sūriai. Jų rūšių įvairovė turėtų įtikti kiekvieno skoniui: su žolelėmis, nerauginto pieno, su česnakais, su gretinėle, aguonomis ar čili pipirais. Prie daugelio prekystalių kabo sertifikatai, užtikrinantys gaminių kokybę. Sūrių kaina svyruoja nuo 7 iki 16 Lt priklausomai nuo sūrio rūšies ir svorio. Geriau paieškojus galima rasti ir obuolių sūrį pardavinėjančius prekeivius.
Ekologiškų maisto prekių paieškos – lengviausios mėsos ir duonos gaminių mėgėjams. Mugėje galima įsigyti natūralių šaltai rūkytų arba vytintų dešrų, kumpių. Iš ekologiškai užaugintų kiaulių mėsos pagamintos rūkytos dešros kilogramas kainuoja nuo 35 Lt, tuo tarpu nepažymėti „žaliu“ ženklu mėsos gaminiai kainuoja trečdaliu pigiau.
Vienas iš įdomesnių mėsos produktų – ekologiškas paštetas, paruoštas pagal specialų receptą. Jo paragauti siūloma „Gero skonio“ ženklu pažymėtoje prekyvietėje.
Iš ekologiškų konditerijos gaminių įvairovės išsiskiria „pirmaprade“ pavadinta juoda duona. „Tai visiškai natūrali juoda duona, kokią kepė mūsų senoliai. Kepame ją krosnyje, naudojame tik ekologiškus ruginius miltus, natūralų raugą ir šiek tiek druskos“ – paaiškina pardavėja, o ant jos prekystalio puikuojasi „kultūros paveldo“ ženklas. Minėtos duonos kaina 9 Lt už kilogramą.
Mugėje siūloma pasivaišinti katile ant ugnies virta čiobrelių arbata, o paieškojus nesunkiai galima išsirinkti sau patinkančią natūralių žolelių arbatą. Netoli V. Kudirkos aikštės prekiaujama prieskoniais, kurie, pardavėjo teigimu, yra ekologiški ir ypatingai aukštos kokybės. Žolelių ir prieskonių kainas lemia rūšis, o arbatos maišelis kainuoja 15 lt ir daugiau.
Mugėje taip pat prekiaujama rankų darbo nėriniais, mezginiais iš siūlų, kuriems apdirbimui nenaudojamos cheminės medžiagos, tačiau tai patvirtinančių sertifikatų ar ženklų rasti nepavyko.
Viena įdomesnių prekių – namuose pagamintas muilas. Įvairių spalvų, formų ir kvapų gabalėlių sunku nepastebėti. Pardavėjų teigimu, tokį muilą galima naudoti kasdien, o jis labai teigiamai veikia odą. Galima įsigyti įvairios sudėties gabalėlių, su įvairiais mineralų ar vaistažolių ekstraktais. Kaina maždaug 1 Lt už 10 g.