Atšilus orams, Kauno miesto savivaldybė sulaukia vis daugiau gyventojų skundų dėl netinkamo gyvūnų laikymo. Specialistai primena, jog kates bei šunis auginantys kauniečiai privalo ne tik laikytis patvirtintų gyvūnų laikymo taisyklių, bet ir visus savo turimus augintinus užregistruoti bei paženklinti.

Miesto tvarkymo skyriaus specialistai kauniečius, auginančius šunis, ragina atkreipti dėmesį į Kauno mieste galiojančias gyvūnų laikymo taisykles. Jose reglamentuojama, jog šunys viešose vietose privalo būti vedžiojami su pavadėliu ir antsnukiu, savininkai privalo turėti priemones vedžiojamų gyvūnų išmatoms surinkti. Draudžiama vedžioti gyvūnus mokyklų, sveikatos priežiūros įstaigų, vaikų lopšelių-darželių teritorijose.

Gyvūno savininkas privalo garantuoti, jog gyvūno auginimas ir laikymas nekels grėsmės žmonių ramybei, sveikatai, gyvybei, nuosavybei, nepažeis kitų asmenų teisių ir interesų. Taip pat jis privalo užtikrinti, kad gyvūnas nekels triukšmo, viršijančio leidžiamus triukšmo ribinius dydžius, nustatytus Lietuvos Respublikos triukšmo valdymo įstatyme.

„Dažniausiai sulaukiame skundų dėl gyvūnų keliamo triukšmo bei skleidžiamo kvapo. Dažniausiai nemalonus kvapas kaimynus pradeda varginti atšilus orams. Kartais skundai būna nepagrįsti, tačiau jeigu savininkas iš tikrųjų tinkamai neprižiūri savo augintinio ir nesilaiko bendrų taisyklių, kaimynai turėtų nesidrovėti ir kreiptis dėl jų sudrausminimo“, - teigė Viešosios tvarkos tarybos vedėjo pavaduotoja Irma Vasiliauskienė.

Visos laikomos katės bei šunys turi būti paženklinti ir užregistruoti, o gyvūno savininkas arba atsakingas asmuo pareigūno pareikalavimu privalo pateikti gyvūno registravimo ir vakcinavimo pažymėjimus.

Pagal patvirtintus Vietinės rinkliavos už gyvūnų (šunų, kačių) registravimą ir jų laikymą daugiabučiuose namuose nuostatus, už gyvūno registravimą yra nustatytos tokios vienkartinės rinkliavos: už šuns registravimą - 20 Lt; už katės registravimą - 10 Lt. Už gyvūno laikymą daugiabučiame name yra nustatyta tokia mėnesinė rinkliava: už šuns laikymą - 5 Lt; už katės laikymą - 2 Lt.

Kiekvienas šuo ir katė taip pat turi būti paženklinti integriniu grandynu (mikroschema) arba tatuiruote. Tai padariusiam savininkui išduodamas gyvūno registravimo pažymėjimas ir žetonas. Gyvūnų identifikacijos procedūra yra nemokama. Dėl registravimo/identifikavimo Kaune galima kreiptis į Gyvūnų registravimo centrą adresu Šv. Gertrūdos g. 46.