Buvusių kolūkių, vandenvalos ar gamyklų teritorijose vaikščioti gali būti pavojinga. Laikas ir gamta po aukšta žole paslėpė apleistus, neuždengtus šulinius, į kuriuos gali ne tik žmonės, bet ir gyvūnai. Nesulaukus pagalbos laiku, jų lemtis aiški - mirtis. Laimei, gamtoje vaikštinėję jaunieji gamtininkai suprato nelaimėn papuolusio stirniuko motinos ženklus ir ėmėsi gelbėjimo operacijos.

Tado Ivanausko ornitologų klubo nariai Matas Sirgėdas ir Kąstytis Šimkevičius, vaikščiodami po Kamšos botaninį-zoologinį draustinį netikėtai sutiko stirną, kuri ilgai nesitraukė iš nelaimės vietos. Šiai nubėgus, pasigirdo ir stirnos jauniklio balsas, aidintis iš po žemės.

„Vaikštinėjant po draustinio apylinkes išvydome stirną, kuri įtartinai arti mus prisileido, bet galiausiai paspruko. Šiek tiek nustebome ir dėl to, kad jai iš paskos nebėgo jauniklis, o juk tai įprasta šių metų laiku. Tada Kąstytis atkreipė dėmesį į keistą tarsi pypsėjimas balsą, sklindantį iš tos vietos kur stovėjo motina. Mes aukštoje žolėje pradėjome jo ieškoti ir pamatę negalėjome patikėti, jog mažylis įkritęs į seną nebenaudojamą kanalizacijos šulinį“, - GRYNAS.lt pasakojo Matas.

Vyrai nepaliko vargšo stirniuko likimo valiai, jį ištraukė ir paleido atgal pas motiną, kuri per daug toli neatsitraukė ir stebėjo gelbėjimo operaciją. Mato ir Kąstyčio žygdarbis užfiksuotas vaizdo įraše:

Įrašo pabaigoje besišypsantis Matas yra ir Aleksandro Stulginskio Universiteto studentas. Vaikinas teigia, kad tokių šulinių toje vietoje ne vienas ir ne du „Ten jų daug. Apleisti ir neuždengti, o juos supa aukšta žolė. Jau ne kartą teko girdėti, kaip studentai ar kiti žmonės traukė iš ten įkritusius šunis ar kitus gyvūnus. Nesuprantu, kodėl jie dar neuždengti?, - piktinosi esama situacija studentas.

Jo teigimu, visai netoli yra Kauno vandens valymo įrenginių teritorija ir, galbūt, šuliniai priklauso jiems: „Nežinau ar jie tebenaudojami, bet tas, iš kurio ištraukėme stirniuką buvo sausas. Vienaip ar kitaip jie privalo būti uždengti, nes į tokius dar gali įkristi ir žmogus“. Kartu su Kąstyčiu ir kitais studentais bei ornitologais jis pasiryžo imtis priemonių, kad pagaliau šuliniai būtų uždengti ir jokiam gyvūnui nebereiktų kentėti dėl kažkieno aplaidumo.