„Lietuvoje egzistuoja savotiška architektūrinio raštingumo nebuvimo problema, per mažai dėmesio kreipiama į kokybiškos aplinkos kūrimą, savo erdvės puoselėjimą. Kadangi architektūros kokybei bei jos rezultatui įtaką daro ne tik architektas, bet ir visuomenė, nusprendėme pradėti nuo pačių mažiausiųjų – vaikų – paskatinti juos naujai pažvelgti į mus supančią ir susikurti savo svajonių aplinką“, – sako projekto „Mūsų svajonių miestas“ kuratorius, architektas Mindaugas Butvila.
Visada mielai prisidedame prie renginių, kurie per žaidimą padeda ugdyti vaikus, skatinti jų išradingumą, lavinti estetikos suvokimą ir vaizduotę.
Rasa Vyšniauskienė

Visi projekto dalyviai gaus po vieną kvadratinio metro dydžio kartono lakštą – „sklypą“, kuriuos bendradarbiaudami su kaimynais turės sujungti į darnią visų 200 lakštų visumą. Vaikai bus skatinami kurti ne tik savo „sklypo“ gyvenimą, bet ir jungtis su greta esančiais kaimynais, kad sukurtų didesnį „rajoną“. Projekte dalyvaus du šimtai pradinių klasių mokinių.

„Projekto pradžioje pasitelkdami vizualią medžiagą vaikams pristatysime Lietuvos ir pasaulio šalių miestus, jų kraštovaizdį, klimato ir geografines zonas, skirtingas civilizacijas, kultūrą. Po pristatymo kviesime mokinius savo įsivaizduojamus miestus eskizuoti ant lapų bei vėliau pereiti į trimatę erdvę – svajonių miesto gamybą“, – pasakoja M. Butvila.

Iki šiol praktikavosi su svajonių namais

Projekto metu vaikai galės pagilinti savo žinias geografijos, dailės, istorijos, matematikos, technologijų disciplinose bei gerinti bendradarbiavimo ir derybinius įgūdžius.

Jaunųjų architektų klubas panašaus pobūdžio, tik kur kas mažesnius projektus yra įgyvendinęs ir anksčiau: su 4-11 metų vaikais statė fantazijų kambarį, svajonių namą bei žaidimų miestą. Anot organizatorių, tokio masto miesto statybas pavyko suorganizuoti atradus tinkamas patalpas.

„Visada mielai prisidedame prie renginių, kurie per žaidimą padeda ugdyti vaikus, skatinti jų išradingumą, lavinti estetikos suvokimą ir vaizduotę. Vasarą „Megoje“ vaikai statė traukinius, tiltus, sūpynes ir daugybę kitų jiems įdomių objektų iš didelių mėlynų blokų ir detalių „Vaizduotės aikštelėje“, dabar vaikai „Megoje“ galės statyti savo svajonių miestą iš antrinių žaliavų“, – sako Rasa Vyšniauskienė, „Megą“ valdančios bendrovės rinkodaros vadovė.

Pamatyti vaikų svajonių miesto ekspoziciją lankytojai galės lapkričio 15 dieną prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“ ekspozicijų salėje, II-ame aukšte.

Ekspozicija veiks nuo 11 iki 19 val., jos lankymas nemokamas.