Labai griežtas standartas

Žmonės augina kates jau ne vieną tūkstantmetį. Pastaraisiais šimtmečiais išveista labai daug kačių veislių, bet kai kuriems kačių augintojams to nepakanka. Ypač – tiems, kuriems patinka laukinės ar pusiau laukinės katės.

Savanos katės – tai naminės katės ir laukinio Afrikos katino servalo kryžminimo rezultatas. 1986 m. veisėjas Judee Frankas išveisė pirmas oficialiai įregistruotas Savanos veislės kates, panaudojęs „Suzi Woods“ priklausiusį servalą ir naminę Siamo katę. Jau 2001 m. veislę pripažino Tarptautinė kačių asociacija.

Savanos veislės kates Lietuvoje veisiantis A. Kavaliauskas sako, kad jos yra didelės, trumpaplaukės, taškuotos katės ilgomis ausimis ir kojomis. „Jos – rytietiškų bruožų. Akytės yra su juodais į nosį einančiais latakais. Tai – įspūdinga katė“, – teigia A. Kavaliauskas.

Veisiant Savanos kates, naudotos įvairios kačių veislės: Siamo, Bengalų, Egipto Mau, Rytų trumpaplaukės ir kitos katės. Dabar kačių veislės, kurias leidžiama naudoti, veisiant Savanos kates, yra apribotos.

„Yra labai griežtas standartas. Žinoma, bandoma jį įgyvendinti. Kačiukų kartos dar iki šiol skiriasi, nors ateityje tikimasi išveisti tokią Savanos katę, kuri nesiskirtų tarp kartų“, – pažymi šios veislės veisėjas.
Savanos katės

Anot jo, Saanos veislės katės skiriasi dydžiu, išvaizda, kailiuko spalva, kojų ilgiu, ausimis. „Nors jau yra atsiradusios ir tolimesnių kartų katės, labai primenančios pirmų kartų kates“, ­– prideda A. Kavaliauskas.

Ūgis gali siekti net pusę metro

Veisiant Savanos veislės kates, jų kartos žymimos raidėmis su skaičiais. Kačiukai, turintys apie pusę servalo kraujo, žymimi F1. Kita karta jau bus F2 ir taip – dar kelios kartos. Vėliau gimusios Savanos veislės katės, veistos tik su kitomis Savanos veislės katėmis, žymimos vien raidėmis.

Savanos veislės kačiukų kaina labai priklauso nuo to, kelinta tai karta nuo servalo. „Kaina gali būti nuo 500 eurų. Europoje pardavinėjama iki 15 tūkst. eurų. Dažniausiai tokias kainas moka veisėjai“, – pasakoja A. Kavaliauskas.

Jo teigimu, parodose, vertinant Savanos kates, atsižvelgiama į kailiuko raštą. Šios katės turi būti taškuotos. Kailiuko spalva gali būti geltona, pilkšva ir net juoda.

„Visas juodas kailiukas su atsispindinčiais dar juodesniais taškais“, – patikslina Savanos kates veisiantis vyras. Šių kačių akys gali būti įvairių spalvų ir nebūtinai atitikti kailiuko spalvą.

Anot A. Kavaliausko, parodose taip pat apžiūrimos ausys. Reikia, kad jos būtų kuo didesnės. „Kačių dydis nėra pagrindinis akcentas, tačiau taip pat žiūrima ir į tai.

Snukučio forma turi būti kažkiek primenanti rytietiškus bruožus. Trikampio forma: akys, nosis. Ausys turi būti daug aukščiau ir į atsuktos į priekį“, – nurodo A. Kavaliauskas.

Vyras priduria, kad Savanos veislės katės grožis atsiskleidžia per trečius jos gyvenimo metus.

Pirmos kartos Savanos veislės katės sveria nuo 6–11 kg. Vėlesnių kartų kačių svoris mažesnis – apie 6–7 kg. Dėl įvairių genetinių faktorių, svoris gali smarkiai skirtis net toje pačioje vadoje.

„Ūgis dar priklauso nuo kartos, – atkreipia dėmesį A. Kavaliauskas. – Gali būti 50 cm.“ Vienos iš Savanos veislės kačių veisėjo augintinių ūgis – 40 cm.

Išsiskiria monogamiškumu

Savanos veislės katės ir katinai, pasak jų veisėjo, yra labai monogamiški. Katinas dažniausiai bendrauja su viena kate, kartais – su dviem.

Veterinarijos mokslų daktaras Jakovas Šengautas sako, kad Savanos kačių veisimas yra išties sudėtingas.

„Pirmos kelios vyriškos lyties kartos būna nevaisingos. Tai jau ­– genetikos dėsniai. Toliau veisiant šią katę, jei nenaudojamas servalas, naudojamas vėlesnės – trečios ar ketvirtos kartos – patinas ir pirmos ar antros kartos patelė. Taip išlaikoma veislė“, – aiškina J. Šengautas.

Jis pažymi, kad ne visose šalyse namuose galima laikyti laukinį gyvūną servalą. Kai kur tai esą draudžia įstatymai.

„Čia įsijungia dirbtinis sėklinimas, nes veisėjai, norintys tai daryti, bando jas atsisiųsti iš tų vietų, kur galima laikyti. Turbūt šis dirbtinis sėklinimas taip pat gali padėti didinti Savanos veislės kačių populiaciją“, – svarsto veterinarijos mokslų daktaras.

Vienas iš įspūdingiausių bruožų Savanos veislės kačių bruožų – jų asmenybė. Tai – labai smalsios, ryžtingos katės, tyrinėjančios aplinką. Jos aktyvios ir mielai dalyvauja šeimininko veikloje.

„Šeimininkas eina valgyti, ir ji eina valgyti. Šeimininkas eina į dušą, ir ji eina į dušą, mėgsta žaisti su vandeniu. Šeimininkas miega, ir ji miega šalia lovoje. Šeimininkas atsikėlęs eina gerti kavos, ir ji eina užkąsti“, – sako A. Kavaliauskas.

Pasak veterinarijos mokslų daktaro J. Šengauto, veterinaro akimis, Savanos veislės katės niekuo nesiskiria nuo kitų kačių: „Jos serga tomis pačiomis ligomis, skiepijamos tomis pačiomis vakcinomis, naudojamos tos pačios profilaktikos priemonės, naudojami tie patys vaistai.“

A. Kavaliauskas savo kates maitina sausu arba šlapiu premium klasės maistu bei šviežia žalia mėsa. Dažniausiai – vištiena, triušiena, taip pat jo katės ėda kalakutieną.

Anot J. Šengauto, kiekvieną katę galima šerti žalia mėsa, nes būtent ja jos kadaise ir maitinosi gamtoje. Tačiau, specialisto teigimu, ne visada pagalvojame kačių gyvenimo trukmę.

„Yra įrodyta, kad subalansuotas maitinimas, sausi ėdalai per paskutinius 20–30 metų pailgino naminės katės gyvenimo trukmę maždaug trejais–ketveriais metais, o tai yra svarbu“, – mano veterinarijos mokslų daktaras.

Draugiškiausios – penktos kartos katės

Labai svarbu Savanos veislės kates tinkamai auklėti nuo mažų kačiukų. Didelė atsakomybė tenka veisėjams.

„Labai svarbu, kaip jos yra išauklėtos. Tai geriau žino veisėjai, nes vis dėlto, veisiant šias kates, naudojamas servalas, kuris yra laukinis gyvūnas. Taigi jo charakteris, draugiškumas žmogui yra labai ribotas“, – pabrėžia J. Šengautas.

Savanos veislės kačių charakteris skiriasi. Panašu, kad draugiškiausios yra penktos kartos katės, o F1 – pirmos kartos ­– katės (beje, pačios įspūdingiausios) vargu ar leisis paimamos ant rankų.

Jos labai savarankiškos, ir tai – nieko nuostabaus, nes jos dar tik – pusiau naminės, pusiau laukinės katės. Tačiau Savanos veislės katės mielai žais su šeimininku įvairiais žaisliukais.

„Labai mėgsta žaisliukus, ypač – barškančius. Mėgsta ir didesnius, kad galėtų nešiotis, žaisti, mėtyti. Ypač mėgsta žaisti su kamuoliuku, numetus jį, atneša. Būna, kad sėdi ir pati atneša kamuoliuką, prašo pamėtyti, pažaisti“, – sako šias kates veisiantis A. Kavaliauskas.

Savo ruožtu veterinarijos mokslų daktaras J. Šengautas atkreipia dėmesį, kad šios katės yra labai sportiškos ir šoklios.

Jam antrina ir A. Kavaliauskas: „Tai yra labai judri, šokli, žaisminga katė. Labai mėgsta plėšyti dėžes, atidaro duris, palenkdama rankeną. Kartais atsikeli, ir viskas būna numėtyta, sujaukta.“

Savanos kates veisiantis vyras neslepia, kad jo augintinės kasdien ką nors iškrečia. Pavyzdžiui, pastarąjį kartą jos sutrukdė žiūrėti krepšinį.

„Susiruošėme žiūrėti krepšinį. Žiūrime, kažkodėl nerodo televizorius. Pasirodo, kad apkramtytas televizijos laidas. Beje, labai mėgsta laipioti ant užuoalidų, ant karnyzo“, – atvirauja A. Kavaliauskas.

Netinka ramiems pedantams

Daugelis kačių mylėtojų vertina tokias augintines dėl ypatingo laukinio grožio ir smalsumo. Tokią katę kai kurie augintojai, prisegę pavadėlį, vedžiojasi į kiemą ir sako, kad tai tikrai įspūdingas augintinis.

Vis dėlto, jei įsigeistumėte tokios katės, būtinai atkreipkite dėmesį, kad Savanos veislės katės auginamos kaip naminės dar labai neseniai. Tai aktualu tiems, kas turi vaikų. Nors dauguma veisėjų jums tvirtins, kad Savanos veislės kates galima auginti su vaikais, būkite budrūs ir patys pagalvokite, kas gali nutikti, jei vaikas netyčia nuskriaustų tokį gyvūną.

Na, o suaugusiems žmonėms tai gali būti puikus kompanionas, sako Savanos kačių veisėjas A. Kavaliauskas. Jo manymu, šios katės tinka judresniems žmonėms, nemažai laiko praleidžiantiems namuose.

Bet juose mėgstantiems idealią tvarką Savanos kačių A. Kavaliauskas laikyti nepataria. „Netinka labai ramiems žmonėms, pedantams, nes gali atsibosti tvarkyti jų nusiaubtus kambarius“, – tvirtina Savanos kačių veisėjas.

A. Kavaliausko teigimu, Baltijos šalyse šios katės dar nėra labai populiarios. „Kai pradėjome jas veisti prieš dešimtmetį, buvo tik keli veislynai Europoje. Dabar jau yra gal pora dešimčių“, ­– sako vyras.

Tačiau jis priduria, kad Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) tokių gražuolių veislynų yra daug daugiau.