Į juos pats metas krauti dėžes su nakties laimikiu – šviežiomis stangriomis stintomis, žuvelėmis plėšrūnėmis, kurias naktį pakeliui į nerštavietes traukiamais tinklais sugaudė pamario žvejai.

Dešimta ryto, bet vienas traktorininkas, kurio pilnutėlė stintų priekaba nuo nakties stovi netoli Atmatos tilto, šalia automobilių stovėjimo aikštelės, vis dar gaudo saldų nuovargio sapną.

Žmogus per naktį be poilsio, nes į jo traktorinę priekabą dešiniajame upės krante krovė ir krovė naktinių valksmų laimikį čia žvejojančios bendrovės darbininkai. Kai pristigo dėžių, žuvis pylė ant priekabos dugno.

Ji - jau pilna, stintos užkimšo priekabos plyšius, tad galinėje dalyje vyrai padarė užtvarą, kad žuvys neišsprūstų, iš likusių kelių tuščių dėžių.

Ir su šiuo kupinu atviro gyvojo gėrio aruodu traktorininkas kelias valandas laukia treilerio su šaldikliu. Nenuostabu, kad užmigo, kai saulutė patekėjo ir kabiną įšildė.

Pabudo, kai žvejų grandies vadas šaižiai sušvilpė. Pasuko į aikštelę, kur atvyko vilkikas su priekaba-šaldikliu, ir užvirė nelengvas darbas.

Dėžes iškilnojo nemaža vyrų talka, o palaidas žuvis kastuvu ir kibiru išsėmė ir į dėžes supilstė du į priekabą užlipę darbininkai. Mosuojant įnagiais iš peties, tai truko apie porą valandų.

Visas krovinys čia buvo skubiai sveriamas, kol stintos šviežios, kol netyžta ir nešvinksta nuo saulės. Didmenininkai už kilogramą stintų dabar moka po 6 litus.

„Mums moka gerai, todėl ir nuotaika visų gera“,- žurnalistei sakė būrelis jaunų vyrų, ištempę į Atmatos krantą paskutinį šeštadienio rytą valksmą stintų. Jame buvo apie šimtas kilogramų žuvų. Lytis, kad nesuplėšytų tinklo, vyrai išstumdė per plūdurais nužymėtą kraštą.

„Dar tikimės ir didesnės sėkmės, orai šyla, į Nemuno aukštupį stintos neršti plauks tirštesniais tuntais“, - žurnalistei šypsojosi Donatas, pasvėręs laimikį ir susiruošęs tvarkyti tuščių tinklų prieš kitą užmetimą.

„Mūsų tinklai nauji, speciali žvejų apranga – taip pat, stengiamės dirbti saugiai ir laikomės gamtosaugos ir kitų taisyklių“, - sakė vyrai.

Bet čia pat po kelis kilogramus sveriantis ir po 6 litus pavieniams pirkėjams žuvis pardavinėjantis vyras dėl neapskaitytų pajamų kažkodėl galvos sau nesuko.

Iš viso pamario krašte stintų žvejybai aukcione vietas šiemet išsipirko 44 bendrovės ir dešimt fizinių asmenų.

Vienas darbininkas prie Skirvytės antrą žūklės dieną žuvo, suspaustas jo kūną apsivijusio lyno. Darbo inspekcijos Klaipėdos skyriaus pareigūnai pažadėjo griežčiau kontroliuoti šį verslą.