Vasaros laikotarpis – tikras fasuoto vandens pirkimo bumas. Kiekvienais metais plastikiniuose buteliuose parduodamas vanduo atneša didelį pelną tiek jo tiekėjams, tiek gamintojams, o jį perkantys žmonės klaidingai tiki, kad parduotuvėse parduodamas vanduo yra švaresnis ir sveikesnis nei bėgantis iš namuose esančio čiaupo.

Vanduo iš čiaupo - geriamas

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojo Zenono Stanevičiaus, iš čiaupo bėgantį vandenį Lietuvoje gerti yra visiškai saugu: „Jeigu yra centrinis vandens tiekimas, baimintis nėra ko – vanduo pereina per įvairius valymo įrenginius, kurie yra nuolat prižiūrimi, taip pat kiekvienais metais atliekami vandens kokybės tyrimai“.

Z. Stanevičius patikino, kad didmiesčiuose problemų gali atsirasti tik tuo atveju, jeigu vandeniu aprūpinamame pastate yra netvarkingi vamzdynai, tačiau tokių problemų esą pastaruoju metu nepasitaikė.

Tiesa, mažesniuose Lietuvos miestuose ir kaimuose požeminis gruntinis vanduo dažniausiai turi per daug geležies. Tokiu atveju reiktų statyti nugeležinimo filtrus.

Plastikiniai buteliai yra saugūs?

Prieš metus JAV mokslininkų atliktas tyrimas įrodė, kad iš polikarbonatinio plastiko pagaminti buteliai išskiria reprodukcinę sistemą trikdantį cheminį junginį bisfenolį A.

Z. Stanevičius užtikrina, Lietuvos fasuoto vandens tiekėjų naudojamas plastikas yra saugus: „Pirmiausia tiekėjai atrenka norimo naudoti plastiko bandinius, kurie keliauja į Nacionalinės sveikatos priežiūros centro laboratorijas. Po tyrimų Lietuvos sveikatos apsaugos ministerija išduoda kokybę patvirtinantį sertifikatą, kuris leidžia tiekėjams naudoti plastikinius butelius“.

Nepaisant geros plastiko kokybės, didžioji dauguma šių butelių yra vienkartinio naudojimo. Statistiškai tik apie 10 procentų panaudotų plastikinių butelių yra atiduodami perdirbti. Likusi dalis paprastai keliauja į sąvartynus ir taip sukelia įvairių ekologinių problemų.
Z. Stanevičius
Pirmiausia tiekėjai atrenka norimo naudoti plastiko bandinius, kurie keliauja į Nacionalinės sveikatos priežiūros centro laboratorijas. Po tyrimų Lietuvos sveikatos apsaugos ministerija išduoda kokybę patvirtinantį sertifikatą, kuris leidžia tiekėjams naudoti plastikinius butelius.

Prie plastiko butelių perdirbimo iniciatyvos fasuoto vandens tiekėjų įmonės iš dalies prisideda, bet didžiausią darbą padaryti visgi turi vartotojai: „Mes esame sudarę sutartis su perdirbimo įmonėmis, kurios atvažiuoja pas mus ir surenka plastiko atliekas arba įvairius brokus. Kas liečia pirkėjus, tai jau jų asmeninis reikalas“, - teigia „Baltijos mineralinių vandenų kompanijos“ technologė Regina Vaičiekauskienė

Fasuoto vandens kokybė – tiekėjų rankose

Iš prekybos centruose randamų vandens rūšių tik vienintelis natūralus mineralinis vanduo turi griežtus išgavimo ir paruošimo reikalavimus – jo negalima chemiškai apdoroti ar dezinfekuoti.

Mineralinis vanduo išgaunamas iš neužterštų požeminių telkinių ir fasuojamas tik jo išgavimo vietoje siekiant išvengti bet kokios galimos taršos, o dėl savo unikalios cheminės sudėties turi išskirtinį teigiamą poveikį organizmui.


Kiti parduotuvėse randami mineralizuoti, šaltinio ir geriamieji vandenys tokių giežtų reikalavimų neturi – mineralizuotas vanduo paprastai prisotinamas cheminių druskų, geriamasis vanduo gali būti dezinfekuojamas bei valomas cheminiais ir fiziniais būdais, o šaltinio vanduo gali būti prisotinamas anglies dvideginio. Mieste tiekiamas vanduo taip pat filtruojamas, todėl lygiai tiek pat vartotinas.

Didžiausias skirtumas susidaro kainos atžvilgiu – už buteliuką parduotuvėje parduodamo vandens pirkėjas sumoka tūkstančius kartų daugiau negu gerdamas vandenį iš čiaupo.

Be to, plastikiniuose buteliuose parduodamas vanduo ne visuomet gali džiuginti kokybe – kiekvienais metais fasuoto vandens tiekėjų įmonėse užfiksuojami įvairūs pažeidimai, pradedant bendrų higienos normų nesilaikymu ir baigiant padidėjusia vandens mikrobine tarša. Pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenis, 2009 metais įvairūs pažeidimai užfiksuoti 7 iš 15 tokių įmonių. Pasak Z. Stanevičiaus, šiemet tokių pažeidimų užfiksuota dar nebuvo.

R. Vaičiekauskienės manymu, pažeidimų neužfiksuoja dėl kiekvienais metais įgaunamos darbo patirties ir tobulesnių technologinių vandens išgavimo galimybių. Pati tokių įmonių kontrolė esą nėra sustiprėjusi.