Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai vartotojai skundžiasi nežinantys, kaip kovoti su maistinėmis kandimis, kurių pasitaiko įsigijus kenkėjais užterštų maisto produktų ar paprasčiausiai jiems ėmus senti, gesti.

Kaip gintis nuo maistinių kandžių?

Namuose skraidantys kandžių drugeliai arba maisto produktuose (įvairiose kruopose, džiūvėsiuose ir kt.) pastebėti balkšvi voratinkliniai „siūleliai“ rodo, kad yra užkratas. Todėl visų pirma reikėtų surasti kenkėjų židinį ir jį sunaikinti. Visus užkrėstus maisto produktus rekomenduotina nedelsiant išmesti, o spinteles, lentynas ar kitas talpyklas gerai išvalyti ir išvėdinti. Valyti reikia drėgnu skudurėliu, naudojant ūkinį muilą, maistinio acto tirpalą ar kitą dezinfekavimo priemonę. Kandžių kiaušinėliai nesivysto gerai vėdinamose, vėsiose patalpose, nepakenčia tiesioginių saulės spindulių. Todėl rekomenduojama spintelių neperkrauti, kad būtų nors minimalus vėdinimas. Birius maisto produktus būtina laikyti sandariuose induose. Reguliarus produktų laikymo vietos valymas ir vėdinimas – pakankamai efektyvi kenkėjų prevencijos priemonė.

Ką puola maistinės kandys?

Kandys ir jų lervos maitinasi maisto produktais, ėda ir suteršia voratinkliais bei išmatomis miltus, kruopas, sėlenas, makaronus, sausainius ir kitus miltų gaminius, tai pat įvairius grūdus, sėklas, džiovintus vaisius, riešutus, grybus, prieskonius, arbatžoles. Jei sąlygos palankios, aplinka šilta ir drėgna, iš kandžių kiaušinėlių lervos išsirita po 1-3 savaičių. Viena suaugusi kandis gali padėti iki 200 kiaušinėlių. Kiaušinėlius kandys dažniausiai deda sienų, lubų, lentynų, spintų ir kt. plyšiuose.

Kodėl pasitaiko nusipirkti jau užkrėstų maisto produktų?

Į sandėlius kenkėjai dažniausiai patenka kartu su grūdais ir kitais produktais arba su tuščiais maišais, be to, juos gali pernešti kiti gyvūnai – paukščiai, graužikai, taip pat ir žmonės ant savo drabužių ar avalynės. Todėl jeigu sandėliavimo patalpos dezinfekuojamos nepakankamai gerai ir dažnai, šie kenkėjai gali išplisti, užteršti ir sugadinti sandėlyje saugomą produkciją.

Kaip kovojama su maistiniais kenkėjais įmonėse?

Maisto gamybos ir prekybos įmonėse turi būti numatytos ir įgyvendinamos kenkėjų kontrolės ir prevencijos priemonės. Gamybos patalpose ir sandėliuose turi būti įrengta gera ventiliacija, užtikrinama švara, patalpos periodiškai valomos ir dezinfekuojamos, kenkėjų naikinimui įrengiamos gaudyklės, skraidantiems vabzdžiams – specialūs šviestuvai. Visos gamybos įmonės ir prekybos centrai turi sudaryti sutartis su specializuotomis kenkėjų kontrolės įmonėmis, kurios periodiškai atlieka dezinfekavimą, dezinsekciją ir deratizaciją.