Kur daržoves mieste auginti? Miesto teritorijoje tikėtina, jog gruntas gali būti kuo nors užterštas. To plika akimi nepamatysime, o ir mokslininkams ištirti vargu ar nešime.

Geriausiu atveju dėl užteršto grunto prastai augs daržovės ir kiti augalai. Blogesniu – valgydami tokiame grunte išaugintus produktus patys gausite teršalų dozę. 

Todėl projekto „Maistas nieko nekainuoja“ iniciatoriai siūlo pradėti daržininkauti dideliuose vazonuose ar stovuose, kurie parduotuvėse, žinoma, nemažai kainuoja. Tačiau visai nebūtina bėgti į parduotuvę, kai tiek žaliavos gali rasti aplinkui.

Daržas - iš palečių ir politikų plakatų

Tokie vazonai turi ir kitokių privalumų: juos galite pasistatyti savo bute, balkone, galite pratęsti sodininkavimo sezoną, nes talpose gruntas greičiau įšyla, o paspaudus pirmiesiems rudenio šaltukams, „augintinius“ lengva uždengti plėvele. Taip pat galima atsivežti neužteršto grunto ir sukurti drenažo sistemą.

Žingsnis link „išmanaus“ sodininkavimo -  „save pasilaistančios“ talpos. Kaip susikurti tokį daržą?
Šiame vaizdo įraše vaikinai viską pademonstruoja piešiniais:

Iš pramoninių padėklų arba palečių susikalkite dėžę. Jos dugną ir šonus išklokite storesniu plastiku (vaikinai panaudojo politinės reklamos plakatus), tuomet užberkite smulkių akmenukų arba stiklo duženų (tokios „žaliavos“, iki kol aptinka gatvės šlavėjai, Lietuvoje po savaitgalio neretai galima rasti prie viešojo transporto stotelių). Šiuo atveju vaikinai stiklo duženų gavo iš sąvartyno. Duženų ar smulkių akmenukų sluoksnyje įbeskite plastikinį vamzdelį su keliomis pragręžtomis skylutėmis, kuris vestų į išorę.
Daržas, kurio nereikia laistyti. Projekto „Food is free“ vaizdo klipo stopkadras

Tada į duženas arba akmenukus įstatykite ilgesnę PVC (plastiko) tūbelę. Toliau viską uždenkite senos medžiagos atraiža ir užberkite žemėmis. Žinoma geriausia, jei gautumėte komposto iš žmogaus, turinčio savo sklype kompostavimo dėžę.

Laistyti reikės kartą per dvi savaites

Sodinkite augalus, iš pradžių juos paliekite iš viršaus, vėliau laistykite per PVC tūbelę. Kai vanduo pradės bėgti per į išorę išvestą vamzdelį, žinosite, jog iki viršaus pripildėte savo rezervuarą. Po šiuo vamzdeliu taip pat galite pasodinti kokį nors augalą nedideliame vazonėlyje.

Kad įrodytų, jog tokį „daržą“ pasigaminti gana lengva, vaikinai nufilmavo visą procesą. Linksmas ir netgi muzikiniais intarpais praturtintas vaizdo įrašas skatina susimeistrauti ką nors panašaus:

Projekto atstovų teigimu, tokiu atveju tereikės augalus laistyti kartą per dvi savaites (pripildant vadinamąjį „rezervuarą“ iki viršaus).