Nori, kad sinoptikai būtų pozityvesni

Dažnai atsitinka taip, kad žmonės, iš sinoptikų išgirdę, kad savaitgalis bus debesuotas, o vietomis gali net palynoti, skubiai atšaukia suplanuotas išvykas – vasaros pramogos nukeliamos tolimesniam laikui, kai saulė žeme ritinėsis. Tačiau visa tai stebina Lietuvoje žinomą sveikuolį, Palangos sveikatingumo mokyklos įkūrėją Dainių Kepenį, teigiantį, kad blogo oro nebūna – būna tik netinkama apranga.

Panašios pozicijos laikėsi ir kaimo turizmo verslo atstovai. Jie taip pat teigė, kad gamtoje net ir per lietų netenka nuobodžiauti. Sodybų savininkai sakė, kad iš anksto suplanuotas išvykas dėl prastų orų klientai atšaukia retai, bet paskutinės minutės užsakymų sinoptikams pranešus apie savaitgalį numatomą stiprų lietų smarkiai sumažėja.
Verslininkai poilsiautojams turi ko pasiūlyti net ir per lietų

Kaip tik todėl dalis verslininkų sinoptikams negaili kritikos, sakydami, kad apie numatomą lietų jie neturėtų pranešti su aiškiai matoma pesimizmo doze. Vienas iš jų – Molėtų rajone kaimo turizmo sodybą turintis Vytis Štelbys – svarstė, kad kai kurie metereologai viską nudažo pernelyg tamsiomis spalvomis. Ir dėl to, vyro manymu, žmonės savaitgaliais nusprendžia likti namuose.

„Labiausiai mūsų verslui kenkia prastos sinoptikų prognozės. Žmonės išsigąsta, kai trečiadienį ar ketvirtadienį per televiziją Lietuvoje žinomi sinoptikai pasako, kad savaitgalį bus lietus ar atšalimas. Sinoptikai viską nudažo katastrofiškomis spalvomis. Dėl to labai sumažėja klientų srautai“, - GRYNAS.lt teigė sodybos savininkas.
D. Kepenis
25 metus kas rytą bėgiojame. Ir per tiek laiko nebuvo nei vieno ryto, kad metereologinės sąlygos sutrukdytų išbėgti į mankštą ir išsimaudyti jūroje. Yra buvę taip, kad bėgiojant Palangoje siautė didžiulės audros (virto medžiai, lūžo šakos), bet mes vis tiek toliau ramiai bėgome.

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos vadovas Linas Žabaliūnas taip pat teigė, kad savaitės viduryje pasigirdusios niūrios sinoptikų prognozės sumažina paskutinės minutės užsakymų skaičių. „Kai kada sinoptikų prognozės tikrai būna pesimistiškos, nors iš tiesų tuo metu būna puikiausias oras išvykai į gamtą. Mes diskutavome dėl to. Tačiau asociacija daryti įtakos sinoptikų darbui negali. Tačiau, manau, kad kiekvieną metereologinį reiškinį galima pateikti ir su optimistine gaidele. Kai kurie metereologai tai sugeba“, - sakė pašnekovas.

Lyjant siūlo ieškoti ūkininkų pramogų

Visgi, jo teigimu, trumpalaikės sinoptikų prognozės, apimančios kelias dienas, didelės įtakos klientų srautams neturi, kadangi dažniausiai žmonės kelionę į kaimą pradeda planuoti bent jau prieš savaitę. Todėl dažniausiai priimami išankstiniai užsakymai, o likus kelioms dienoms iki savaitgalio „išgraibomos“ tik paskutinės likusios vietos. Kaip tik dėl to, asociacijos vadovo manymu, verslininkai žymiai labiau pergyvena dėl ilgalaikių prognozių.

„Džiaugiamės, kad gegužės 22 dieną sezoną pradėjome su vasariška šilumos pliūpsnio banga. Dabar džiaugiamės, kad lietingas sezonas yra ne vasaros viduryje, bet pradžioje. Apskritai temperatūros svyravimas tiesioginės įtakos galutiniam klientų sprendimų priėmimui neturi, nes atostogos dažniausiai prasideda birželio viduryje. O pagal dabartines orų tendencijas negalima spręsti apie tai, koks oras bus už kelių savaičių. Todėl jau dabar reikia laikyti suspaustus kumščius, kad vasaros vidurys ir pabaiga nebūtų lietinga. Dėl to prognozės dažniausiai įtakos turi tik paskutinės minutės sprendimui, ką veikti savaitgalį. Apskritai poilsis kaimo turizmo sodyboje planuojamas prieš keletą savaičių. O paskutinės minutės pageidavimus galime patenkinti tik tada, jei yra laisvų vietų“, - sakė L. Žabaliūnas.
Tinkamai apsirengus baidarėmis galima plaukti ir per lietų

Visgi, anot pašnekovo, kaimo turizmo paslaugas teikiantys verslininkai puikiai supranta, kad Lietuva nėra pietų šalis, todėl jie savo klientams turi, ko pasiūlyti ir lietingą dieną. Galiausiai jis sakė, kad norint smagiai laiką praleisti gamtoje nebūtina laukti saulėtų orų, nes kai svilinantis karštis „guldo prie žemės“, gamtoje įveikti tolesnį atstumą yra žymiai sudėtingiau.

„Mes žinome, kad Lietuva nėra Pietų Europos šalis, kur per metus būna 300 saulėtų dienų. Todėl dauguma sodybų gali pasiūlyti pramogų ir lyjant. Žmonės turi žinoti, kad yra pagrindinė taisyklė: niekada nėra blogo oro, yra tik bloga apranga. Todėl tinkamai apsirengus galima puikiausiai leisti laiką gamtoje. O sodybos gali pasiūlyti pirtį, maudymuisi skirtus kubilus. Be to, debesuotą dieną daug smagiau plaukti baidarėmis ar važiuoti dviračiu, nes kai alina karštis, sportuoti žymiai sunkiau. Kai kurie sodybų savininkai teikia papildomas paslaugas – supažindina su bitininkyste, moko kepti šakočius, organizuoja sūrio ar alaus degustacijas. O jei jie to patys nedaro, gali supažindinti su geranoriškais ūkininkais, kurie miestiečiams suorganizuoja papildomų pramogų“, - atskleidė L. Žabaliūnas.

Lietus klientų neišbaido

Kaimo turizmo sodybos „Žališkė“ vadovas Antanas Kliučinskas taip pat teigė, kad gamtoje netenka nuobodžiauti net ir per lietų. Kad svečiams nebūtų nuobodu, jis siūlo išskirtinę pramogą – stebėti bičių gyvenimą. Bitininko teigimu, tie, kurie nori ramybės, gali tiesiog skaityti knygą ir uosti avilio kvapą.
Miške smagu ir per lietų
„Kvapas, kuris atsiranda avilyje, žmogui yra naudingas. Tai ypatingai gerai kvėpavimo takams. Todėl aš pastačiau namuką, kuriame galima uosti avilio kvapą, neišnešiojamą vėjo. Galima atsisėdus skaityti ir kvėpuoti avilio oru. Be to, turiu stiklinį avilį, per kurio sieneles galima stebėti, kaip gyvena bitės. Taip pat drevėje įruošiau vietą laukinėms bitėms“, - pasakojo sodybos šeimininkas, pridėjęs, kad žmonės bitėmis labai domisi.
V. Štelbys
Labiausiai mūsų verslui kenkia prastos sinoptikų prognozės. Žmonės išsigąsta, kai trečiadienį ar ketvirtadienį per televiziją Lietuvoje žinomi sinoptikai pasako, kad savaitgalį bus lietus ar atšalimas. Sinoptikai viską nudažo katastrofiškomis spalvomis. Dėl to labai sumažėja klientų srautai.

Jis pastebėjo, kad kai lyja, sumažėja palapinėse norinčių apsistoti žmonių. Tačiau tokių, kurie atšauktų iš anksto suplanuotą išvyką į kaimo turizmo sodybą, pasak pašnekovo, - vienetai. „Jei sodyba užsakyta iš anksto, dėl lietaus dažniausiai planai nekeičiami. Per 14 veiklos metų buvo gal tik 4-5 atvejai, kad būtų atšaukti nameliai. Juk net ir lynojant galime pasiūlyti daug pramogų – žvejybą, medžioklę, grybavimą, uogavimą, pirtį, pasivažinėjimą dviračiais, žygį į mišką, ekskursijas į regioninius parkus. Lengvas lynojimas tikrai netrukdo išeiti į gamtą“, - tikino Lazdijų rajone sodybą turintis A. Kliučinskas.

Bėgioja net ir tuomet, kai audra verčia medžius

Sveiką gyvenseną proteguojantis Palangoje gyvenantis D. Kepenis taip pat teigė, kad per lietų namuose sėdėti neverta. Maža to, jo nuomone, norint pabūti gamtoje visai nebūtina važiuoti į kaimo turizmo sodybą. Užtenka apsirengti neperšlampamą aprangą – ir visi malonumai jums prieš akis. Pašnekovas atskleidė, kad tinkamai apsirengus lietuje galima daryti lygiai tą patį kaip ir nelyjant.

„Nėra blogo oro – yra tik apranga bloga. Man lietus niekada nėra sutrukdęs pabėgioti. Apsirengi specialią aprangą ir bėgi. Per lietų tikrai galima pabėgioti, pasivaikščioti ir netgi pamedituoti. Ką darai, kai nelyja, tą patį gali daryti ir lyjant. Dabar gaminama įvairiausių neperšlampamų kostiumų. Tinkama apranga neleidžia per lietų sušlapti – jokios problemos nėra“, - teigė įvairias sveikatos programas įgyvendinantis vyras.
Gamta žavesio nepraranda ir per lietų

Jo manymu, tik tinginiai, kurie ir taip niekada neprisiruošia pasivaikščioti ar pabėgioti, lietingą savaitgalį užsisklendžia namuose. Sveikai gyvenantis vyras sakė, kad tų, kam patinka būti gamtoje ir judėti, joks lietus neišgąsdins. „Lietus yra dirbtina kliūtis išeiti į lauką. Tie, kurie niekada nenori niekur eiti, visuomet džiaugiasi lietumi: lietus man sutrukdė išeiti iš namų. Tačiau tiems, kurie nori judėti, lietus niekada nesutrukdys. Tai yra tinginių pasiteisinimo būdas. Lietus duoda labai daug pliusų – išvalo orą, be to, būna daugiau laisvės, nes kiti žmonės mažiau trukdo“, - lietaus privalumus vardijo D. Kepenis.

Galiausiai jis atskleidė, kad per 25-erius aktyvaus sportavimo metus lietus dar niekada jam nebuvo sutrukdęs rytinės mankštos ir maudynių Baltijos jūroje: „25 metus kas rytą bėgiojame. Ir per tiek laiko nebuvo nei vieno ryto, kad metereologinės sąlygos sutrukdytų išbėgti pasimankštinti ir išsimaudyti jūroje. Yra buvę taip, kad bėgiojant Palangoje siautė didžiulės audros (virto medžiai, lūžo šakos), bet mes vis tiek toliau ramiai bėgome.“