Iš Drevernos (Klaipėdos raj.) į Rusnės salą (Šilutės r.) atvykę žvejai šį rytą buvo nekalbūs, nes valksmai, iš vandens ištraukti, buvo vos kelių kilogramų svorio.

Netoliese meškeriojantys žvejai mėgėjai neslėpė pašaipų ir laidė replikas dėl verslo godumo. Meškeriotojams, mosuojantiems meškerykočiais Skirvytės upės krantinėje, teko stebėti, kaip žvejai verslininkai kone upės vagos vidury malėsi ratiniu traktoriumi.

Važinėtasi užuolankomis negilioje Skirvytės upės vietoje ir paskui save buvo tempiamas traukiamas tinklas. Po to su įkliuvusiu laimikiu jis buvo velkamas į krantą. Žinoma, įvažiuoti su traktoriais į vandenį draudžiama, teigiama, kad iš verlininkų surinkti pasiaiškinimai, tačiau, anot aplinkosaugininkų, kitaip tinklus ištraukti seklioje vietoje būtų sunku.

„Mus gamtosaugininkai baudžia, jei pernelyg arti kranto savo automobilį paliekame, o štai šiems „daktariniams“ galima po upę traktoriumi su tinklais maltis - ir nieko. Ir tai yra Nemuno deltos regioninio parko valdose, saugomoje teritorijoje“ - piktinosi meškeriotojas.

Stintmetis žvejybos verslui visais laikais buvo pats laukiamiausias ir pelningiausias metas, bet tik ne šiemet, ir ne pernai.

Pernai įmonės pagavo keturis kartus mažiau stintų nei 2013 metais. Tačiau jos tikisi, kad šiais metais panaši padėtis nepasikartos. Nors kol kas laimikiai kuklūs, bet viltimi žvejai tebesiguodžia.

Orai šyla, vandens temperatūra kyla, tad į nerštavietes iš Baltijos jūros ir Kuršių marių aukštyn upėmis stintų srautai turėtų pajudėti tirštai ir sparčiai.

Tiesa, vienas rodiklis šioms žuvims plėšrūnėms, prieš srovę instinkto vedamoms į aukštupius neršti, yra nepalankus. Tai – palyginti žemas vandens lygis. „Kuršių mariose šiuo metu yra 5,06 metro vandens lygis. Jis apie 30 centimetrų žemesnis už klimatinę normą,“, - sako Jūrinių tyrimų centro specialistas Rimas Rimkus.

Jei pavasarinio potvynio banga priartės, vandens lygis ir priešinė srovė, kurią jaučia stintos, smarkiai pakils.

Graibštais semti stintas iš vandens, įsitaisius ant krantinių, šiemet taip pat galima įsigijus leidimus „Perlo“ terminaluose. Iki šiol tokius leidimus galima buvo įsigyti tik internetu.