Architektas Peteris Archeris iš Pensilvanijos valstijos, įkvėptas garsiosios J. R. R. Tolkieno trilogijos „Žiedų valdovas“, suprojektavo ir pastatė „Hobitų namą“. Šiame name eksponuojami pasaulinės klasės rašytojo rankraščiai ir įvairūs atmintini daiktai. Namas stovi netoli Filadelfijos miesto, Česterio apygardoje (JAV).

Įsikūręs vaizdingame Pensilvanijai (Pennsylvania – JAV valstija) būdingame kaimo kraštovaizdyje, nestokojančiame kalvotų laukų su juose išsibarsčiusiomis įspūdingomis daržinėmis, šis „hobitų namas“ priklauso ilgamečiam J. R. R. Tolkieno gerbėjui, kuris norėjo turėti retoms knygoms ir su autoriaus kūryba susijusiems daiktams saugoti tinkamą (ir jų vertą!) vietą. Visus čia eksponuojmus daiktus Archeris, bekeliaudamas po JAV ir pasaulį, rinko ir kaupė daugiau kaip 30 metų.

Šis 54 kvadratinių metrų ploto angliškojo stiliaus sode stovintis namas yra netoli pastato, kuriame gyvena pats Archeris. Link jo veda akmenų plokštėmis grįstas takas.

„Mes norėjome nedidelio dažnai lankytis ir ilsėtis tinkamo namo, kur būtų galima pabūti vienumoje tarp širdžiai mielų daiktų,“ – sako Archeris.

Vienas Delavero (Delaware – JAV valstija) dailidė pagal paties Tolkieno brėžinius iš raudonmedžio pagamino langus ir didelį Art Nouveau stiliaus arkinį „sparnuotąjį langą“. Šis langas taip vadinamas todėl, kad abi jo varstomosios pusės pakabintos ant per lango vidurį įtaisytų vyrių ir atidaromos į lauką. Namo stogas dengtas rankų darbo molinėmis čerpėmis, atvežtomis iš Prancūzijos.

Šiai fantastiškai buveinei suręsti į pagalbą jis pasitelkė visą būrį meistrų. Statybai buvo naudojami akmenys, paimti iš senos jau šiek tiek apirusios 18-ame amžiuje statytos vienos sodybos kieme stovėjusios žemos akmeninės tvoros.

„Neketinome atkartoti Holivudo interpretacijos. Norėjome, kad žiūrint į jį būtų sunku spręsti apie tai, kokiame amžiuje statytas šis namas, – dėsto Archeris. – Nors jis pastatytas 2004-ais, bet galėtum sakyti, jog statytas ir kokiais 1904-ais ar 1604-ais metais.“

Ispaniško kedro 134 cm skersmens durys, žinoma, su rankena pačiame viduryje, kaip ir aprašė Tolkienas – pakabintos ant vienintelių ranka kaltų geležinių vyrių. Keletui meistrų pabandžius šias 68 kg sveriančias duris pakabinti ant vyrių, niekaip nepavyko to padaryti, bet Merilendo (Maryland – JAV valstija) kalvis, kaip juokauja Archeris, „pakabino jas pirmuoju bandymu“.

Vidinė apdaila atkartoja „Žiedų valdovo“ knygose aprašomų daiktų išvaizdą. Visos kaimiško stiliaus apdailos detalės gudriai maskuoja šiuolaikinę šildymo ir vėdinimo sistemą, elektros ir apsaugos įrangą.