Pirmoje konferencijos dalyje konkurso „Tiriamieji darbai miške“ dalyviai pristatė mokslinius darbus, apėmusius 2-3 mėnesių gamtos stebėjimus bei tyrimus. Konkurso organizatoriai sulaukė itin didelio jaunųjų miškininkų susidomėjimo ir gavo net 15 tiriamųjų darbų, iš kurių buvo atrinkti 8 geriausi.

Dalyviai turėjo galimybę savo darbus pristatyti viešai susirinkusiems renginio svečiams ir varžytis dėl pirmos vietos, kurios laimėtojai gaus kelialapį į tarptautinį jaunųjų miško bičiulių tiriamųjų darbų konkursą, vyksiantį Rusijoje.

Konkurso „Tiriamieji darbai miške“ laureatais tapo pirmąją vietą užėmę Rokas Kusta ir Aurimas Bareikis („Paprastojo ąžuolo ir raudonojo ąžuolo jaunuolynų būklės tyrimas"). Antroji vieta atiteko Daliai Kančauskaitei („Žinduolių veiklos žymių ir elninių žvėrių pasiskirstymo tyrimai"), trečioji - Emilijai Obelienytei ir Erikai Abramavičiūtei („Dažai iš miško").

Pirmos vietos laimėtojas R. Kusta ir A. Bareikis džiaugėsi, kad jų tiriamasis darbas buvo puikiai įvertintas komisijos: „Konkurentų darbai buvo labai stiprūs, bet džiaugiamės, kad mūsų pastangos liko įvertintos ir važiuosim į Rusiją!“

Lietuvoje, kaip ir kitose Europos Sąjungos šalyse, yra organizuojamas „Jaunimas Europos miškuose“ (angl. YPEF - Young Peple in European Forests) konkursas. Kiekviena valstybė respublikinio konkurso metu turi atrinkti tris geriausiuosius savo šalies jaunuosius miško mylėtojus, kurie vyks į tarptautinį konkurso „Jaunimas Europos miškuose“ etapą Rumunijoje. Lietuvoje dėl šios galimybės varžėsi net 7 komandos.

Laimėtojais tapo Meilės Lukšienės gimnazijos JMBB „Lūšiukai" (1 vieta), Kamajų Antano Strazdo gimnazijos JMBB „Žvorūnė“ (2 vieta) ir Raudonės pagrindinės mokyklos JMBB „Ąžuoliukas" (3 vieta).

„Laimėta pergalė yra ne tik džiaugsmas, bet ir didelė atsakomybė. Turėsime reprezentuoti Lietuvą Rumunijoje, o tai nelengva užduotis. Tikimės su ja susidoroti sėkmingai“, – pergalės išgyvenimais dalijasi JMBB „Lūšiukai“ nariai.

Konkursų dalyvių žinias ir prisistatymus vertino patyrusi Tarptautinių konkursų nacionalinė vertinimo komisija: Lietuvos miškininkų sąjungos prezidentas prof. dr. Edmundas Bartkevičius, tarptautinių konkursų koordinatoriai Eglė Mankevičienė ir Mindaugas Maksvytis bei Aleksandro Stulginskio universiteto Miškų ir ekologijos fakulteto akademinės bendruomenės nariai Janina Šepetienė ir Jolita Abraidienė.