Ėmė auginti kieme

Išgirdusi apie „shiitake“ grybų (liet. valgomasis dantenis) naudą, Elena Utaraitė Jurkonienė iš Leipalingio (Druskininkų sav.) nusprendė jų užsiauginti ir pati. Grybai auginami išskirtiniu būdu – medžių rąstus užkrėtus grybiena.

„Užsisakėm apie 100 beržinių rąstų, pragręžėm skylutes, įskiepijom „shiitake“ grybieną, aptepėm tas vietas vašku, kad nepatektų bakterijos. Po metų laiko užmerkėm rąstus į šaltą vandenį – taip daromas šalčio šokas. Tada sustatėm rąstus stačiai pavėsyje, kur drėgna.

„Shiitake“ grybai E. Utaraitės Jurkonienės nuotr.

Reikia juos pakelti nuo žemės, kad neįsimestų koks kitas grybas ar bakterija. Mes statėm ant lentų. Po kelių dienų matai, kad ant rąstų galo susidaro baltas micelis, tai reiškia, kad mediena apsikrėtė grybu. Praėjus kokiai savaitei po šalčio šoko sulaukėm pirmo derliaus“, – pasakoja moteris.

Atvėsus orams pasirodė ir antrasis derlius. Šįkart grybai augo jau savaime, be terminio šoko ar papildomos priežiūros.

„Shiitake“ grybai E. Utaraitės Jurkonienės nuotr.

Kitąmet šeima tikisi šių grybų užsiauginti dar gausiau – planuoja dažniau merkti į šaltą vandenį, kuris paskatina jų dygimą.

E. Utaraitė Jurkonienė sako, kad tokiu pačiu būdu – užkrėtus grybieną – Lietuvoje galima užsiauginti ir kitokių grybų: lipniąją skujagalvę, baltenius, liūto karčius, kelių rūšių kreivabūdes ir kt.

Nenorintys vargti su medžių rąstais ar neturintys tam vietos, gali įsigyti jau paruoštus ir grybiena užkrėstus briketus.

Universalūs grybai

„Shiitake“ grybai apibūdinami kaip labai naudingi sveikatai. Internete galima rasti informacijos, jog juose yra daug baltymų, vitaminų, kalio, kalcio, magnio, fosforo ir kt. Teigiama, kad jie stiprina imunitetą, turi priešvėžinių savybių. Būtent nauda sveikatai ir paskatino E. Utaraitę Jurkonienę jų užsiauginti.

E. Utaraitė Jurkonienė  Asmeninio albumo nuotr.

Moteris pasakoja, kad grybas labai universalus. Jį galima valgyti žalią arba džiovintą – taip lieka visos jo naudingosios savybės, taip pat galima kepti, virti ir net marinuoti. „Labai skanūs marinuoti. Turime ir džiovintų. Kaimynė iš jų gamino paštetą“, – vardija ji.

Kai kur teigiama, kad kepami „shiitake“ grybai išskiria pušies, česnako aromatą. Pašnekovė tikina, kad jų skonį nusakyti sunku. Kepti ant sviesto jie jai primena baravykus, o žali – mišką.

„Shiitake“ grybai E. Utaraitės Jurkonienės nuotr.

„Žiūrint kaip paruoši“, – sako dzūkė ir priduria, kad rekomenduojama dėl sveikatos kasdien po arbatinį šaukštelį smulkintų „shiitake“ grybų užgerti šiltu vandeniu.

Norinčiųjų netrūksta

Moteris kalba, kad grybiena apkrėsti rąstai derlių duos kelis metus, kol supus. Tuomet reikės viską kartoti nuo pradžių. Anot jos, šiuos grybus geriausia auginti ąžuolo rąstuose, nes jie ilgaamžiškesni, tačiau yra ir brangesni, todėl ji su šeima nutarė rinktis beržą. „Svarbu, kad būtų lapuotis medis, ne spygliuotis“, – sako ji.

„Shiitake“ grybai E. Utaraitės Jurkonienės nuotr.

Pirmąjį derlių šeima sunaudojo savo reikmėms, dalį išdalino draugams ir kaimynams. Sulaukę antrojo derliaus jie jau turėjo norinčiųjų šių grybų įsigyti. E. Utaraitė Jurkonienė sako jau pardavusi apie 12 kg. Vieno kilogramo kaina svyruoja nuo 15 iki 18 eurų.

„Shiitake“ grybai E. Utaraitės Jurkonienės nuotr.

Į beržinius rąstus, grybienos kaištukus, vašką dzūkė sako investavusi apie 1000 eurų. Ji tiki, kad jei grybų paklausa bus tokia kokia yra šiuo metu ir dar augs, investicijos netrukus atsipirks.

Nors kieme savų grybų netrūksta, miško kaip tikra dzūkė moteris apleisti neketina. „Važiuoju ne tiek grybauti, kiek atsipalaiduoti“, – sako ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją