Sen Mišelio kalnas, Prancūzija

Sen Mišelio kalnas – uolėta, beveik apvalios formos salelė prie Mont-Saint-Michel įlankos tarp Bretanės ir Normandijos (šiaurinė Prancūzija). Kalnas tampa sala tik esant dideliam potvyniui. Saloje yra Viduramžių sienos ir bokštai, kaimelis, aukščiausias taškas – garsus vienuolynas, nuo seno svarbus piligrimyste, turintis tvirtovę ir kalėjimą. Vienuolyno bažnyčia pastatyta dar XI amžiuje, pasižymi gotikos stiliumi. Išorinėms vienuolyno sienoms būdingi karinės tvirtovės ir paprasto religinio pastato bruožai. Kaimelyje išlikę pastatų nuo XV a.

Sen Mišelio kalnas, Prancūzija

Noišvanšteino pilis, Vokietija

Noišvanšteinas – pilis Bavarijoje, Vokietijoje. Ją pastatyti sugalvojo Bavarijos karalius Liudvikas II. 1861 m. į Bavarijos sostą sėdo aštuoniolikmetis Liudvikas II. Netrukus po to Bavarijos Alpėse ant kalvos jis ėmėsi statyti šią nuostabią pilį. Įkvėptas padavimų, taip pat Richardo Vagnerio operų, kurios įkūnija vokiečių legendas, Liudvikas projektavo buveinę su bokštais, smailiais bokšteliais ir net dirbtine ola. Pilies vidus dekoruotas ne vienu, bet keliais įmantriais stiklais. Pasakų pilimi valdovas džiaugėsi trumpai - praėjus vos 100 dienų po to, kai į ją įsikraustė, jis paskelbtas negalinčiu valdyti ir iškeldintas į kitą jam priklausančią buveinę, kurioje vėliau mirė.

Noišvanšteino pilis Vokietijoje

Konvio pilis

Konvio miestelio pilis ir miesto sienos yra didžiausia, stipriausia ir geriausiai išsilaikiusi tvirtovė šiaurės Velse. 13-ame amžiuje pastatyta pilis turi 8 bokštelius, ją pastatė Edvardas I.

Konvio pilis

Hohensalzburgo pilis

Vienas iš Austrijos miesto Zalcburgo simbolių ir turistų labiausiai lankomų objektų – viduramžius menanti, tačiau puikiai išsilaikiusi Hohensalzburgo pilis, neretai pavadinama Zalcburgo tvirtove. Hohensalzburgo pilis, pradėta statyti 1077 metais yra ir viena didžiausių Europoje.

Hohensalzburgo pilis

Kilkenio pilis

Kilkenis – miestas Airijos Respublikoje. Kilkenio pilis pradėta statyti XII amžiaus pabaigoje. Joje gyveno Butlerių šeima iki 1967 m.

Kilkenio pilis

Prahos pilis

Pilis yra Prahoje, įsikūrusi ant aukščiausios miesto kalvos, kairiajame Vltavos krante. Prahos pilis buvo įkurta IX a. kunigaikščio Borživojaus. Nuo jos prasidėjo Prahos istorija. Pilis buvo svarbiausia Habsburgų rezidencija. Kiemai datuojami 1753 - 1775 m., kai visa erdvė buvo perstatyta vėlyvojo baroko ir neoklasicizmo stiliumi.

Prahos pilis