Ši nauja idėja gal ir nesukelia apetito, tačiau turi svarią praktinę pusę – žmonių fekalijas paverčia į kurą. Nemaišyto vakuumo klozetas panašus į lėktuvuose įrengtus klozetus, kur skystos ir kietos atliekos yra išskirstomos.

Tokio klozeto esmė, kad skystos atliekos yra „tvarkomos“ dėl cheminių medžiagų, tokių kaip fosforo, o kietos medžiagos perdirbamos bioreaktoriuje, kur sukuriamos biodujos, kuriose gausu metano, jos yra bekvapės ir saugios maisto ruošimui.

Apsukrūs mokslininkai išrado naują tualeto sistemą, kuri žmonių fekalijas gali paversti į elektros energiją ir trąšas, tuo pačiu ši sistema leidžia sutaupyti iki 90 proc. tualete nuleidžiamo vandens.

Naujasis klozetas leis „pastorinti“ pinigines, nes nuleisti šlapimui jums tereikės 0,2 litro vandens, kietoms išmatoms – vieno litro. Tuo metu įprastame tualete dažniausiai nuleidžiame nuo 4 iki 6 litrų vandens.

Anot išradėjų, viešajame tualete, kur kasdien vanduo yra nuleidžiamas 100 kartų, tokia sistema padėtų sutaupyti 160 000 litrų vandens per metus (reikia turėti omenyje, kad dažniausiai viešuosiuose tualetuose per dieną apsilanko kur kas daugiau nei šimtas žmonių). Be vandens išteklių didinimo, ši sistema suteikia puikią galimybę iš šlapimo išgauti trąšų sudedamųjų dalių, tokių kaip fosforo, kalio, azoto, o kietos išmatos, perdirbtos bioreaktoriuose, virstų bekvapėmis dujomis, kurias būtų drąsiai galima naudoti maisto ruošimui. Iš kietų išmatų išgautas metanas taip pat galėtų būti konvertuojamas į elektros energiją.

Tyrinėjimai truko 18 mėnesių ir jau po trijų metų rinkoje gali pasirodyti pirmieji „išmanieji“ klozetai.

Profesorius Wang Jing-Yuan, iš Nanyang technologijos universiteto Singapūre, sakė: „Vietoje atskyrus žmogaus atliekas ir jas sutvarkius, t.y. perdirbus, išteklių atstatymas kainuotų ženkliai mažiau. Su inovatyvia tualetų sistema galima naudoti lengvesnį ir pigesnį būdą naudingų cheminių medžiagų išgavime, netgi gaminti kurą ar elektros energiją.“