Kiemo pakraštyje pririšti du stambūs buivolai rupšnoja šieną, kitame kampe po stogu sena tų pačių buivolų jėga varoma kokosų aliejaus spaudimo mašina. Jos savininkas, keturesdešimt ketverių Minino šią konstrukciją ir kokosų aliejaus spaudėjo amatą perėmė iš savo tėvo sėdinčio namo preinagyje kartu su anūku, tėvas – iš savo tėvo. Klausiu Minino ar norėtų, kad ir vienas iš dviejų jo sūnų perimtų šią tradiciją ir vyras šyptelėjęs sako nežinąs, bet priduria, kad tai tikrai neprastos pajamos šeimos biudžetui.

Kilogramą išlukštentų kokosų šis buvusios portugalų kolonijos Goa (Indija) gyventojas spaudžia už 10 rupijų (apie 0,53 Lt). Vienas buivolas be perstojo gali dirbti bent penkias – šešias valandas. Per valandą senovinis aparatas išspaudžia apie 25 kilogramų kokosų.

Kokosų paruošimas

Kokoso palmių Goa daug, jos čia pagrindiniai medžiai. Kiekvienas tvarkingas savo sodybos šeimininkas kas pora savaičių pasikviečia kokosų skynimo specialistą. Jie puikiai išmano kaip užsiropšti į medžio viršūnę ir saugiai nuraškyti kokosus. Jie vikrūs ir po palmes karstosi kaip bezdžionės. Už vienos palmės nuraškymą jie ima 20 rupijų (apie 1 Lt), viename medyje paprastai būna apie 20 sunokusių, tinkamų aliejaus gamybai kokoso riešutų.
Už vienos palmės nuraškymą jie ima 20 rupijų (apie 1 Lt), viename medyje paprastai būna apie 20 sunokusių, tinkamų aliejaus gamybai kokoso riešutų.

Nuo nuskintų kokosų specialiu aparatu šalinama viršutinė žievė ir jie skeliami pusiau. Puselės išdėliojamos saulėtoje vietoje ir taip džiovinamos septynias dienas. Kadangi sąlyginai šiemetės žiemos vakarai, naktys ir rytai vėsios (naktį apie +20), tai kokosai džiūsta kiek lėčiau ir pavyzdžiui anksti ryte irgi nepatariama spausti jų aliejaus, nes kokosai dar nėra sušilę. Dėl panašių priežasčių, kokoso aliejus gaminamas tik karštuoju metų laiku, o per lietaus sezoną (gegužę-spalį) aliejaus gamyba sustoja. Tačiau tai ne bėda, nes vietiniai kokoso aliejaus atsargų prikaupia ilgam, o laikyti jas galima visus metus, negenda. Tik kai vėsiau, įgauna kietesnę konsistenciją ir baltą spalvą, o kai karšta, saulėta, tampa skystas ir beveik bespalvis.

Senovinis aliejaus spaudimo procesas

Agondos kaime Minino kokoso aliejaus spaudykla vienintelė. Išdžiovintus kokosus žmonės sukrovę į maišus atveža, o Minino kinko vieną iš buivolų į mašiną, uždengia akis, kad gyvulys nesimuistydamas eitų ratu, antraip matydamas, kad jo kelionė niekur neveda, jis susierzintų ir nebesuktų ratų. Buivolas paskui save tempia apie pora šimtų kilogramų sveriančius akmenis, o šeimininkas dar pasiūlo ir man užšokti ant tų akmenų, sako sunkesnis bus svoris, greičiau vyks spaudimo procesas. Minino buivolui dešimt metų, paprastai jie gyvena dvigubai tiek. Nusipirkti buivolą galima už 10-15 tūkst. rupijų (apie 530-800 Lt).

Kokosų puselės(kurių dar vienas žievės sluoksnis atšoka savaime padžiovinus saulėje) supilamos į mašiną ir prasideda jų trynimo procesas. Kartkartėmis vyras paragina buivolą, o šis nesidrovėdamas taip pat kartkartėmis nusišlapina ar išsituština. Bet basakojis Minino į tai nekreipia dėmesio ir toliau žingsniuoja ratais kartu su buivolu, vis kontroliuodamas procesą – pamaišydamas kokosus, pakrapštydamas skylę, iš kurios ima tekėti aliejus, patikrindamas ar gerai uždėtas rėtis perkošiantis aliejų, ar neperpildytas indas, į kurį varva aliejus.

Prikišu pirštą prie varvančios ką tik išspausto kokosų aliejaus srovelės, lyžteliu – skanu.

(Ne)naujoviškas aliejaus spaudimo būdas

Minino sako, kad jo aliejaus gamybos būdas vadinamas šaltu spaudimu ir yra pats natūraliausias, o aliejus išgautas tokiu būdu išlaiko visas geriausias savo savybes.

Tačiau netoliese esančiame miestelyje jau trisdešimt penkerius metus veikia elektra varomos kokosų aliejaus spaudyklė. Įžengus į patalpą iškart užlieja saldus kvapas, tarsi kokia tetulė čia keptų kokosinius sausainius. Tačiau netrunki susivokti, kad čia toli gražu ne kokios tetulės jaukūs namai, nes sienos apdulkėjusios ir apipintos voratinkliais, turbūt nevalytos nuo pat atidarymo. Prie sienos garsiai burzgia ryškiai raudonai nudažyta kokosų aliejaus spaudimo mašina. Vienas darbuotojas ją vis prižiūri, palypėjęs kopėčiomis įpila naujų kokosų puselių.

Garbaus amžiaus vyras, šios manufaktūros savininkas Yeshwant, sako, kad su elektra varoma mašina kokosus spausti daug produktyviau – iš to paties kiekio pavyksta išgauti daugiau aliejaus. Jis, kaip ir Minino, už kilogramą kokosų ima 10 rupijų, tačiau jei žmonės sutinka kokosų išspaudas palikti ir pasiima tik aliejų, tuomet spaudimo kaina tik 6 rupijos (0,32 Lt).

Kokosų išspaudos naudojamos šerti gyvuliams. Minino žmona jomis peni kiaules, duoda karvėms – tuomet jų pienas tirštesnis ir skanesnis. Elektra varomos kokosų aliejaus spaudyklės savininkas Yeshwant pardavinėja išspaudas žmonėms auginantiems ne tik karves ar kiaules, bet taip pat ir arklius.

Kokosų aliejaus nauda ir kaina

Pas Minino litrą kokosų aliejaus (supiltą į plastikinį butelį atlikusį nuo vandens) sumokėjome 140 rupijų (apie 7,45 Lt). Peržvelgiau kelias lietuviškas ekologiškų ar natūralių produktų elektronines parduotuves. Kainos skirtingos – už šalto spaudimo kokosų aliejaus 250 ml. indelį – beveik 25 Lt, kitoje – už 60 ml. indelį – 12 Lt, dar kitoje už 60 ml. indelį – 19 Lt. Kainos skirtumas bet kuriuo atveju akivaizdus.
Kokosų išspaudos naudojamos šerti gyvuliams. Minino žmona jomis peni kiaules, duoda karvėms – tuomet jų pienas tirštesnis ir skanesnis.

Goa gyventojai kokosų aliejų naudoja masažams, kūdikiams (tiek ištepti kūnelį, tiek vieną kitą šaukštelį sumaitinti), plaukams, odai, o taip pat maisto gamybai.

Lietuviškos svetainės, rašančios apie natūralius, ekologiškus produktus, pabrėžia nerafinuoto kokosų aliejaus ypatingą galią padedančią stabdyti odos senėjimą. Taip pat tai, kad kokosų aliejus lengvai susigeria, minkština odą ir nepalieka ant jos riebaus sluoksnio. Jis veikia raminančiai, gydo žaizdas, kraujingas pūsles, išbėrimus. Be to, pabrėžiamos kokosų aliejaus apsauginės savybės – saugo odą nuo pavojingų saulės spindulių ar vėjo.