Smagiu nuotykiu Motinos dienos išvakarėse turėjusi tapti klaipėdietės ir jos mažametės dukters iškyla į privatų "Mini Zoo" zoologijos sodą baigėsi ligoninėje. Jauna mama neabejoja, jog mažai trūko, kad po "pažinties" su beždžionėle vaikas būtų netekęs piršto.

Randas visam gyvenimui

Patirtus išgyvenimus klaipėdietė Valdonė Daugėlienė lygino su siaubo filmu.

Moteris patikino, jog tiek ji, tiek dukra iki nutinkant nelaimei nuo beždžionės narvo buvo pakankamai saugiu atstumu ir nedarė nieko, kas galėtų suerzinti gyvūną.

"Dukra stovėjo išsigandusi ir susigūžusi, ji net rankytės netiesė. Aš tupėjau šalia jos ir šnekinau, aiškinau, koks čia gyvūnas", – įvykių seką dėstė mama.

Tačiau esą žvitrus gyvūnas, kyštelėjęs iš voljero leteną, sugriebė nė dvejų metukų neturinčios mažylės ranką, prisitraukė ir suleido į ją dantis.

"Nespėjau nė sureaguoti, kaip viskas įvyko: tik žiūriu, kad vaiko rankutė jau beždžionės snukyje. Mažylė klykia, o aš nieko negaliu padaryti", – emocijas sunkiai tvardė mama.

Pasak V.Daugėlienės, jei ne šalia buvę lankytojai ir jų pagalba, nežinia, kaip viskas būtų baigęsi.

"Žmonės pradėjo trankyti narvą, kažką į jį kaišioti, tada beždžionė ir atšoko", – prisiminė klaipėdietė.

Moteris pasakojo, jog gyvūno sukandžioto mažojo mergaitės pirštelio medikai negalėjo susiūti – esą įkandimo vietoje audiniai buvo išdraskyti.

Tikėtina, kad šį įvykį mažylei ilgai primins ne tik patirtas skausmas ir šokas. Kaip mamą įspėjo medikai, gali būti, jog dėl likusio rando ateityje mergaitei gali prireikti plastikos chirurgų pagalbos.

Nesulaukė dėmesio

Moteris prisipažino iki šiol negalinti atsitokėti ne tik nuo šių išgyvenimų, bet ir nuo zoologijos sodo darbuotojų elgesio. Klaipėdietė pasakojo nesulaukusi elementarios pirmosios medicininės pagalbos.

"Prašiau darbuotojų surasti medikamentų – peroksido ar kažko panašaus žaizdai dezinfekuoti. O jos man pasakė, kad tokių dalykų neturi. Ir kad apskritai nereikia kaišioti pirštų į narvą, reikėjo patiems saugotis", – zoologijos sodo atstovų reakciją prisiminė moteris.

Automobilio vaistinėlėje susiradusi tvarsliavos, V.Daugėlienė subintavo mažylės ranką ir išskubėjo į Vaikų ligoninę.

Pasak moters, sužinoję, kokiomis aplinkybėmis mergaitė patyrė traumą, medikai nenustebo – esą tai ne pirmas panašus atvejis, nutikęs šiame privačiame zoologijos sode.
Negalėdama prisiskambinti nurodytu "Mini Zoo" telefonu, tąpat vakarą moteris elektroniniu paštu išsiuntė laišką jo savininkui Edvardui Legeckui ir paklausė, ar mergaitei įkandusi beždžionėlė paskiepyta.

Įžvelgė atsainų požiūrį

Klaipėdietė pasakojo, jog vietoje laukto atsakymo gavo pamoralizavimų dozę.

"Nieko nekaltinau, tik parašiau, kas nutiko, paklausiau, ar beždžionė yra skiepyta. O man atrašė, kad jie yra bejėgiai, jei tėvai nemoka skaityti plakatų. Be to, pasiūlė atidėti keliones į tokias vietas vėlesniam laikui, kai vaikai mokės skaityti ir supras, ką jie daro. Dar parašė, kad gyvūną karantinuos bei stebės ir kad nesijaudinčiau dėl vaiko sveikatos, nes beždžionė esą gyvena su jais. Jei ji gyvena namuose, o paskui uždaroma į narvą, tai gal jai dėl to psichika ir sutrinka?" – svarstė mažametės mama.

Klaipėdietė stebėjosi, jog, užuot išreiškęs susirūpinimą ir užglaistęs nemalonią situaciją, "Mini Zoo" savininkas leido sau dar ir paironizuoti.

"Laiške kone pašiepiamai replikavo – tikiuosi, beždžionė neiškišo galvos pro voljero groteles", – gautą atsakymą citavo moteris.

Pasak V.Daugėlienės, toks atmestinas požiūris ją papiktino ir paskatino kreiptis į Klaipėdos visuomenės sveikatos centro bei Veterinarijos tarnybos atstovus. Vakar moteris pateikė pareiškimą ir policijai.

Klaipėdietės įsitikinimu, jei gyvūnas yra neprognozuojamas ir agresyvus, šalia narvo privalu įrengti dar ir atitvarus.

"Jei esate bejėgiai, nekurkite tokių zoologijos sodų, – "Mini Zoo" steigėjams replikavo moteris. – Mano tikslas – įspėti ir apsaugoti kitus, nes šioje vietoje žmonės dažniausiai ir lankosi su mažais vaikais."

Prie meškos – per prievartą

Klaipėdos rajone įsikūrusio gamtininkų centro "Mini Zoo" savininkas E.Legeckas įsitikinęs, jog visa kaltė šioje istorijoje krinta ant pačios V.Daugėlienės.

Vyras mano, jog to, kad apie tykančius pavojus zoologijos sode įspėja ir draudžiamieji ženklai, ir kita informacija, visiškai pakanka. Veikiau trūksta pačių lankytojų sąmoningumo.

"Jeigu motina paleidžia eiti vaiką kur nori, nežinau, kaip kitaip reikia išaiškinti. Tai reikia tą gyvūną turbūt užmūryti už devynių tvorų, kad jis tik per miglą matytųsi, ir tada viskas bus tvarkoj?" – retoriškai klausė E.Legeckas.

Žvėryno savininkas patikino, jog iki šiolei panašių incidentų dėl šios beždžionėlės nėra buvę.

"Ar ji įkando, ar išvis įbrėžė dantimis ar nagais, dar neaišku. Bet šiuo atveju buvo daugiau panikos iš motinos pusės negu iš vaiko, kultūra ten neblizgėjo", – tvirtino pašnekovas, įvykio detales išgirdęs iš liudininkų lūpų.

Pasak "Mini Zoo" savininko, per zoologijos sodo veiklos metus yra prisižiūrėjęs drastiškiausių atvejų.

"Mačiau, kaip tėvai, norėdami nufotografuoti vaiką prie meškos, kiša jį prie pat voljero, tas paniškai bijo, o tėvas vos neduoda į sėdynę, kad šis neverktų ir stovėtų šalia meškos. Kaip tokį atvejį pavadinti? Kas nors atsitiktų, vėl mes liekame kalti", – dėstė pašnekovas.

Skandalingų lankytojų nelaukia

E.Legeckas mūru stojo ir už savo augintinę.

"Beždžionė nei iš šio, nei iš to nekąs, galite ateiti ir pasižiūrėti. Bet jei ji yra erzinama, tada aš visiškai suprantu", – aiškino vyras.

E.Legeckui buvo sunku patikėti, kad beždžionėlė galėjo pati per grotas įsitempti mažylės ranką. Žvėryno savininkas spėjo, jog galbūt mergaitė tiesiog buvo per arti voljero. Esą beždžionės pratusios griebti įvairius lankytojų daiktus, tarp jų – ir vaikų kepurėles, ypač čiulptukus.
Nepaisant to, "Mini Zoo" savininkas įsitikinęs, jog tiesiog susidūrė su nepagrįstais mamos principais.

"Tikiuosi, kad ta motina daugiau čia neis. Tikrai mes tokių nemalonumų ir skandalų nenorime. Yra žmonių, kuriems kažkas įkanda, bet ateina normaliai, pasišneka, paklausia. Dažniausiai visi išgyvena dėl pasiutligės. Pasiutligės čia nėra ir nebuvo. Nes visi gyvūnai yra skiepijami, yra veterinarinė priežiūra", – dėstė E.Legeckas.

Jis neneigė, jog tai, kas savaitgalį nutiko "Mini Zoo", čia nėra vienetinis atvejis, tačiau dėl jų kalti tik lankytojai.

"Pavyzdžiui, praėjusiais metais gal buvo kokie du, tik ne ta beždžionė, kitos buvo irgi įkandusios. Nors yra įrengta dviguba tinklinė tvora, kur niekaip negalima įkišti rankos, žmonės vis tiek užsilipa ir kiša per stogą, o kai gyvūnas įkanda, tada ateina skųstis", – apie patirtas situacijas pasakojo E.Legeckas.

Vaclovas Daukšas, Klaipėdos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas

Dėl įvykio "Mini Zoo" zoologijos sode gavome skundą, jį užregistravome ir organizuosime patikrinimą. Trečiadienio rytą mūsų specialistai vyks į vietą, kad galėtų atlikti tyrimą. Jo rezultatus turėsime tą pačią ar kitą dieną. Tik po tyrimo paaiškės, kokių žingsnių ir apskritai ar jų imsimės. Beždžionėlė kurį laiką bus stebima, kad būtų nuspręsta, ar ji nėra užsikrėtusi pasiutlige ar kitomis infekcinėmis ligomis. Mūsų tarnybos kompetencija – prižiūrėti gyvūnų sveikatingumą, kad būtų užtikrintos tinkamos jų gyvenimo sąlygos ir neplistų infekcinės ligos. Aptvaro įrengimo, gyvūno izoliavimo bei panašias problemas jau sprendžia gamtosaugos specialistai.