Naujai įsteigta Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija (LGTAO) skelbia kovą prieš neatsakingus naminių gyvūnų veisėjus. Ji sieks, kad mūsų šalyje prekyba tokiais gyvūnais turgavietėse, pasitelkus skelbimus internete ar laikraščiuose būtų uždrausta arba sugriežtintos jos sąlygos. Minėta organizacija suvienijo kvalifikuotus teisininkus ir kitus gyvūnų teisėms neabejingus žmones.

„Asmenys, užsiimantys neatsakingu gyvūnų veisimu, o vėliau ir prekiaujantys jais turguose ar talpindami skelbimus internete arba laikraščiuose, dažniausiai siekia tik finansinės naudos. Tokių „veisėjų“ elgesys mūsų šalyje iki šiol yra praktiškai nekontroliuojamas: gyvūnus jie laiko netinkamose sąlygose, varžo jų laisves, skatina turėti vieną vadą po kitos. Norime, kad ši padėtis kuo greičiau pasikeistų, o augintinius įsigyjantys žmonės suprastų, kad prisideda prie nesąžiningo elgesio su jais“, – sako LGTAO direktorė Brigita Kymantaitė.

Anot B. Kymantaitės, gyvūnų teisių privalu paisyti ne tik veisimu užsiimantiems asmenims, bet ir įstaigoms, parduotuvėms, kurios įsileidžia tokius prekeivius.

Artimiausiu metu Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija planuoja kreiptis į visų šalies turgaviečių savininkus, prašydama užtikrinti, kad jų valdomose teritorijose būtų laikomasi prekybos naminiais gyvūnais taisyklių. Kitu atveju – jeigu turgaviečių savininkai negali užtikrinti gyvūnų prekybai būtinų sąlygų – bus prašoma tokią prekybą uždrausti.

Tačiau organizacija neketina apsiriboti vien tik kova prieš nesąžiningą prekybą gyvūnais, taip pat ji sieks pasirūpinti gyvūnais esančiais nelaisvėje – cirkuose, zoologijos soduose ir kt., taip pat tais, kuriuos skriaudžia jų šeimininkai.

„Pagrindinis mūsų tikslas – ginti gyvūnų teises ir sukurti mechanizmą, kuris užtikrintų veiksmingą jų apsaugą nuo žiauraus elgesio. Steigti tokio pobūdžio organizaciją paskatino tai, kad mūsų šalyje kiekvienais metais tūkstančiai gyvūnų kenčia nuo žmonių žiaurumo, savininkų aplaidumo, nepriežiūros ir abejingumo jų poreikiams“, – teigia B. Kymantaitė.

Organizacija ketina įgyvendinti įvairias visuomenės švietimo programas, prisidėti prie profesinės gyvūnų gerovės ir apsaugos, gyvūnų apsaugos įstatymų ir teisinių procedūrų tobulinimo, bendradarbiauti šioje srityje su valstybinėmis ir tarptautinėmis organizacijomis bei visais gyvūnų teisėms neabejingais žmonėmis.