Bendrovės „Komunalinių įmonių kombinatas", atsakingos už atliekų tvarkymą Lazdijų rajone, vadovo Andrejaus Barinovo teigimu, naujosios šiukšliavežės gyventojams sudarys patogesnes sąlygas tvarkyti savo atliekas.

„Didžiausias naujųjų šiukšliavežių privalumas yra tas, kad kiekviena jų turi tris atskirus bunkerius, į kuriuos vienu metu galima išskirstyti ir išvežti popieriaus ar plastiko, stiklo ir buitines atliekas. Tai reiškia, kad gyventojams nebereikės galvoti, kurią dieną ir kokius konteinerius išstumti, nereikės tikrinti atskirų išvežimo grafikų. Visi jie bus aptarnaujami vienu metu, tiksliai nurodytu grafiku“, – apie naujoves pasakojo A. Barinovas.

Lazdijų rajone nuo kovo mėnesio pradės veikti dvi naujos trijų bunkerių tipo šiukšliavežės ir viena standartinė, vienos sekcijos mašina. Pastaroji šiukšliavežė yra mažesnių gabaritų bei varoma keturiais ratais, todėl itin pravers pasiekti sunkiau privažiuojamas sodybas. Visos mašinos pagamintos šiais metais, jose veikia Europos Komisijos „Euro 6" ekologijos standartą atitinkantys varikliai. Naujųjų šiukšliavežių techniniai duomenys leis atliekas surinkti tris kartus rečiau, todėl bus sudeginama mažiau kuro, ne taip stipriai nukentės kelių danga.

Anot A. Barinovo, kitas svarbus aspektas, kuris labai siejasi su naująja atliekų tvarkymo apmokestinimo tvarka, yra tai, kad šiose mašinose įmontuota konteinerių identifikavimo įranga, leidžianti realiu laiku fiksuoti konteinerių pakėlimų skaičių, taip pat nebereikia pildyti tūkstančių popierinių kelionės lapų.

Mokės ne už atliekų kiekį

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras (ARATC) pirmasis Lietuvoje atliekų rūšiavimą pradėjo skatinti nupirkdamas konteinerius ir kompostavimo dėžes privačioms valdoms, vėliau tokią praktiką pradėjo aktyviau taikyti ir kiti Lietuvos regionai. Matydami tai, kad ekologinis sąmoningumas rajone kyla ir kartu mažėja nerūšiuojamų šiukšlių kiekiai, ARATC atstovai inicijuoja naują atliekų tvarkymo apmokestinimo tvarką.

Iki šiol užmokestis atliekų tvarkytojams buvo nustatomas pagal tai, kiek tonų atliekų išvežama ir sutvarkoma.

„Žvelgiant iš verslininko pozicijos, akivaizdu, jog kuo daugiau tonų, tuo didesnis pelnas. Tačiau visa atliekų tvarkymo hierarchija ir filosofija sako, kad reikia vengti atliekų susidarymo ir siekti, jog jų susikauptų kuo mažiau bei tinkamai tvarkyti likutines atliekas“, – sakė Algirdas Reipas, Alytaus atliekų tvarkymo centro direktorius.

A. Reipo teigimu, buvo pastebėta, jog žmonės, siekdami sutaupyti, pradėjo rūšiuoti ir kaupti mažesnius atliekų kiekius, jomis atsikratydami įvairiais neteisėtais būdais. Tai kėlė įvairių problemų ne tik aplinkosaugininkams, bet ir atliekų tvarkytojams. „Atliekų tvarkymo tarnybos visuomet privalo atvykti į nurodytą vietą, nurodytu laiku, tad visuomet yra patiriami tie patys kaštai, nepriklausomai nuo to, kiek atliekų surenkama. Vis mažėjantis jų kiekis – didelis nuostolis atliekų tvarkytojams“, – pasakojo A. Reipas.

Naujoji apmokėjimo tvarka atliekų tvarkytojams Lazdijų rajone bus įgyvendinama remiantis Švedijos pavyzdžiu, kur šis metodas puikiai pasiteisino. Kiekvieną mėnesį bus mokama fiksuota kaina už aptarnavimą (70 proc.) ir kintamoji kaina už kiekvieną pakeltą ir aptarnautą konteinerį, kuri sieks 30 proc. mokesčio.

„Kintamoji kaina bus mokama už konteinerio pakėlimą ir atvežimą į apdorojimo vietą. Manome, kad taip išskaidrės atliekų tvarkymo kainodara. Taip pat planuojame pasiruošti ir galimam faktiniam apmokestinimui, pagal išmestų atliekų kiekį. Bus sukurta elektroninė sistema, kurioje tiek gyventojams, tiek tvarkymo tarnyboms bus labai lengva sekti ir kontroliuoti, kiek atliekų sukaupia kiekvienas klientas“, – komentavo A. Reipas.

A. Reipo teigimu, naujasis apmokėjimo būdas sukurtas taip, jog optimizuotų kainodarą nedidinant kainos, todėl atliekų tvarkytojų klientai nebus apkrauti papildomais mokesčiais. „Manau, kad tokiu būdu galėsime pasiekti geresnių rūšiavimo rezultatų, o gyventojų atsakingumas išaugs dar labiau“, – džiaugėsi A. Reipas. 


Ekologinis atsakingumas

Šiandien Lazdijai sutvarko ir išrūšiuoja tiek atliekų, kiek vidutinis nedidelis miestas. Lazdijų rajono meras Artūras Margelis teigė, kad gyventojų noras rūšiuoti rajone ir toliau pastebimai auga.

„Gyventojų tarpe matau vis augantį supratimą, kodėl reikia rūšiuoti savo atliekas ir matymą, kad tai yra nauda ne tik jiems patiems trumpuoju laikotarpiu, bet ir žiūrint globaliau – visai mūsų aplinkai. Tikiu, kad tokios investicijos dar labiau suaktyvins ekologinio sąmoningumo augimą rajone“, – sakė A. Margelis.

Anot bendrovės „Komunalinių įmonių kombinatas" vadovo A. Barinovo, į Lazdijų rajono atliekų tvarkymo sistemos tobulinimą šiais metais bus investuota daugiau nei 400 tūkst. eurų.