Receptas šis labai senas. Maniau, kad visi žino, bet pasirodo, nelabai. Sako, žinom, kad kanapių sėklos itin maistingos, bet kaip jas valgyti. Taigi prisiminkim.

Kanapių sėklas šiek tiek paskrudinkite, bet neilgai, kad nesudegtų. Skrudinkite ant vidutinio karštumo ugnies sausoje keptuvėje apie 5 min., kol pasklis malonus kvapas. Jei pasklido nemalonus kvapas, tai jau per vėlu – viską pilkit lauk, ir bandykit iš naujo. Iš išorės apskrudimo ženklų neturi matytis.

Paskrudintas sėklas reikia sugrūsti. Geriausia rankiniu būdu, su grūstuve (elektrinė kavamalė nėra gerai). Tačiau kuo smulkiau sugrūsim, tuo bus skaniau.
Tada gerai pasūdykite natūralia druska.

Tradiciškai Žemaitijoje buvo valgoma su virtom karštom bulvėm. Man taip iki šiol skaniausia. Kitiems patinka barstyti ant duonos su sviestu - barstykit storiau, negailėkit. Jei pavaišinsit tokiais sumuštiniais svečius, mažai kas supras, kas tai yra, bet tikrai suvalgys.
Taip paruoštas kanapių sėklas tinka barstyti į salotas, dėti į duoną, bandeles, sausus pusryčius, košes.

Apie kanapes

Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Olandijoje, JAV, kanapių sėklų gerbėjų (be jokių užuominų į lapus) daugėja ir tarp gamintojų, ir tarp vartotojų. Iš kanapių gaminami maisto produktai, kosmetika, rūbai, plastikas, netgi statybinės medžiagos.

Kanapės yra vienas iš tų augalų, kurie naudingi žmogui visomis prasmėmis. Tai vienas pačių maistingiausių Žemės augalų. Kaip Pietuose garbinamos kokoso ar datulių palmės, taip kanapės vertinamos mūsų klimato šalyse. Kanapės naudingos daržininkystėje, nes augdamos nubaido kenkėjus, iš kanapių pluošto gaminamas puikiomis savybėmis pasižymintis audinys, sėklų maistingumas ir naudingumas organizmui išskirtinis – iš kanapių gaminamos tabletės, kapsulės, milteliai, vartojami kaip maisto papildai. Bet tai tik tos pačios kanapių sėklos, kurias galima valgyti ir be kapsulių...

Norint valgyti, reikia jų įsigyti. Lietuvoje kanapėmis prekiauti galima, bet negalima auginti. Taigi jei nepažįstate bobutės, kuri turguje parduoda nelegaliai užaugintas kanapes ar nežinote slaptažodžio, ieškokite kanapių sėklų sveikuoliškose parduotuvėse, kur jos atvežamos kitų šalių. Beje, sėjamosios kanapė (Canabis sativa lot.) sėklose narkotinių medžiagų nėra, tad valgyti galima drąsiai, ir vaikams duoti.

Kaip teigia maistingąsias medžiagas nagrinėjantys šaltiniai, knapių sėklose yra daugiau nei 30 proc. aliejaus, virš 30 proc. baltymų, gausu vitaminų ir mineralų. Mokslas labiausiai giria kanapes dėl turimos polinesočiosios alfa linoleno rūgšties, priklausančios Omega 3 grupei.

Didžioji dauguma mitybos specialistų sutaria, kad šiuolaikinio žmogaus mitybos pagrindinė yda yra rafinuoto maisto vartojimas. Kai kurie jų ypač pabrėžia iš to sekantį tam tikrų maistingųjų medžiagų trūkumą, tarp jų Omega 3. Natūralių jos šaltinių nėra tiek jau daug (linų sėmenys, riebi laukinė žuvis, kanapės, graikiniai riešutai, soja), tad specialiai apie tai negalvojant mityboje jos gali pritrūkti. Kaip rašo Udo Erasmus "Fats that Heal Fats that Kill", Omega 3 riebiosios rūgšties trūkumas yra labai tikėtina bet kurios iš vadinamųjų degeneracinių ligų (astmos, diabeto, širdies ir kraujagyslių, vėžio, Alzheimerio ligos) priežastis. Mat ši riebioji rūgštis reikalinga vos ne visiems gyvybiniams procesams, vykstantiems mūsų organizme.

Be garsiųjų Omegų, kanapių sėklose gausu vitaminų B1 ir B2, taip pat svarbių amino rūgščių. Kanapių sėklos turi daug vitamino E, fosforo, magnio, geležies, mangano, cinko, vario.

Omega 3 mažina uždegiminius procesus, todėl svarbus yra jos santykis su uždegimus skatinančia Omega 6 (kuri taip pat yra esminė riebioji rūgštis, būtina mūsų organizmui). Šis santykis kanapių sėklose svyruoja tarp 1:2 ir 1:3. Nors mokslininkai daug ginčijasi dėl optimalaus šių riebiųjų rūgščių santykio mityboje, kanapių turimas yra vienas iš pretendentų į patį geriausią.

Be garsiųjų Omegų, kanapių sėklose gausu vitaminų B1 ir B2, taip pat svarbių amino rūgščių. Kanapių sėklos turi daug vitamino E, fosforo, magnio, geležies, mangano, cinko, vario - šių medžiagų 100 g kanapių sėklų yra daugiau nei suskaičiuota moksliškai rekomenduojama jų paros norma - RPN. Viso 100 g tikriausiai iš karto nesuvalgysime, o ir nereikia. Juk per dieną suvalgome įvairaus maisto.

Senosiose medicinos sistemose (kinų, lietuvių, o taip pat ir daugelio kitų tautų liaudies medicinoje) kanapių sėklos buvo naudojamos daugelio ligų gydymui. Pastaruoju metu atliekami moksliniai tyrimai patvirtina, jog kanapių sėklos ir aliejus padeda stiprinti sveikatą ir gydyti. Tai šiek tiek keista, nes dažniausiai šiuolaikinis mokslas kritikuoja liaudies medicinų priemones, kaip nepakankamai pagrįstas įrodymais. Tačiau mūsų atveju tai nėra tiek svarbu, nes kepintos kanapių sėklos su karštom bulvėm, tebėra tokios pat skanios ir be įrodymų.

Pasidalinkite savo mėgstamiausiais sveiko maisto receptais! Receptus siųskite adresu grynas@grynas.lt