Iš Molėtų kilęs penkiasdešimt vienų metų naujasis LGT vadovas yra baigęs Vilniaus universitetą, kur įgijo hidrogeologo ir inžinieriaus geologo specialybę. Su savo „Alma mater“ jis iki šiol nenutraukė ryšių– čia pradėjo dėstyti 1993-aisiais. Tais pačiais metais apgynė gamtos mokslų daktaro disertaciją.

Lietuvos geologijos tarnyboje Jonas Satkūnas pradėjo dirbti 1992 m., po dvejų metų buvo paskirtas direktoriaus pavaduotoju ir šias pareigas ėjo ligi šiol.

Naujasis LGT direktorius aktyviai dalyvauja įvairių šalies mokslo grupių ir komitetų veikloje, vadovauja trijų tarptautinių organizacijų darbo grupėms, priklauso ne vienai tarptautinei komisijai ir asociacijai, yra kelių mokslo žurnalų redaktorius, redkolegijų narys ir kviestinis redaktorius, vienas ar su bendraautoriais yra paskelbęs daugiau kaip 300 mokslo ir populiarių publikacijų bei leidinių, suorganizavęs daugiau kaip trisdešimt mokslinių ir praktinių konferencijų bei seminarų.

Jonas Satkūnas turi turtingą tarptautinę patirtį – jis nuolat organizuoja tarptautines geologines tiriamąsias išvykas ir seminarus, skaito juose paskaitas. GRYNAS.lt jau yra aprašęs daug skaitytojų sudominusią J. Satkūno kelionę į Fukušimos teritoriją.