Vilniuje šią savaitę prasidėjo šildymo sezonas. Tai suprato ir paukščiai, suskubę ieškoti šiltesnės vietelės. Sparnuočiai noriai kuriasi ir naujuose, ir renovuotuose pastatuose. Sostinės Emilijos Pliaterytės progimnazijoje atkakliai kapoti naują fasadą įnikęs genys vieniems tapo pramoga, kitiems - smulkiu turto niokotoju. Šios mokslo įstaigos administracijos darbuotojai apie paukštį pasakoja dūsaudami - sienas kažkam juk reikės užtaisyti. 

Mokytojai ir mokiniai netruko pastebėti naujame renovuoto progimnazijos pastato fasade atsiradusią maždaug 10 centimetrų skersmens skylę, o kiemas pasipuošė baltais putplasčio rutuliukais, kuriuos paukštis iškirto iš sienos. Genys uoliai darbavosi kapodamas minkštą apšiltinimo medžiagą tai viename, tai kitame mokyklos korpuse.

Darbštų sparnuotį mokiniai pastebėdavo po pietų – apie antrą trečią valandą. Progimnazijos raštinės vedėja Rasa Lukšienė spėlioja, jog greičiausiai tuomet paukščio nebetrikdė įkyrus skambučio garsas.

Budinčioji Gražina teigė, jog pats darbymetis geniui buvo praėjęs ketvirtadienis – spalio 13-oji. Tuomet iki pietų paukštis sugebėjo minkštoje putplasčio medžiagoje iškirsti tokią skylę, kad galėjo sulįsti į sieną ligi krūtinės.

„Vėliau jis, matyt, atsitrenkė į betoną, nes pradėjo kapoti įstrižai – galėjau matyti kyšančią tik uodegėlę“, - pasakoja Emilijos Pliaterytės progimnazijos koriduriuje nuolat budinti moteris.

Iš viso genys įvairiuose naujai renovuotos progimnazijos sienose iškirto keturias skyles.

„Jis kapsto būtent tą minkštą medžiagą, mokiniams genio darbai sienoje netrukdo, nes už putlasčio dar yra stora plytų siena, tačiau paukštis iškerta tai vieną, tai kitą sieną. Nežinau, ką jis ten žada daryti,“ - spėliojo raštinės vedėja R. Lukšienė.

Kadangi genio „namai“ iškirsti vienur maždaug 3, kitur -  6 metrų aukštyje, progimnazijos ūkio skyriaus darbuotojai kol kas nesurado techikos šioms skylėms užtinkuoti. Spėta tik išsišluoti putplasčio pribarstytą kiemą.

Paukštis sudomino ir ornitologus. Spalio 18-ą dieną jie buvo atvykę su stebėjimo įranga, tačiau darbštuolio genio taip ir neišvydo. Pastarąją savaitę jo daugiau nepastebėjo ir progimnazijos darbuotojai bei mokiniai.

„Matyt, jam čia buvo per daug mūsų dėmesio. Atvažiuokit per Naujuosius metus – gal tuomet parskris“, - juokavo budėtoja Gražina.