Nesuprato, kodėl kuosos plunksnos ryškesnės už papūgos

Moteris į redakciją kreipėsi Garliavoje ant šaligatvio pamačiusi neįprastai atrodantį paukštį. Ji pirmą kartą gyvenime pamatė kuosą su raudonomis sruogomis. Ji paprašė išsiaiškinti, kodėl paukštis savo išvaizda išsiskiria iš gentainių.

„Pastebėjau keistos spalvos paukštį. Neturėjau fotoaparato, todėl stengiausi arčiau prieiti ir nufotografuoti telefonu. Kuosų ir kovų pulkelyje vaikštinėjo kuosa raudonomis plunksnomis. Pamaniau, kad paukštis kuo nors apipurkštas, bet kai jis išskleidė sparnus, matėsi, jog plunksnos spalvotos per visą ilgį. Spalva labai graži – vyšninė“, - laiške rašė Violeta.


Gatvėje matytas vaizdas jai sukėlė labai daug klausimų. Ji tikino, niekaip negalėjusi suprasti, kokia to priežastis: tai – pokštas ar gamtos išdaiga? „Man labai įdomu, ką tai galėtų reikšti. Ar tas paukštis iš tikrųjų toks? Ar kas pagavęs nuspalvino atskiras plunksnas brangiais plaukų dažais? Ar čia toks gamtos pokštas, papuošiantis kuosą ryškesnėmis už papūgą plunksnomis?“ – klausė skaitytoja.

Ornitologas: tokių atvejų kartais pasitaiko

GRYNAS.lt kalbintas ornitologas, Lietuvos ornitologų draugijos narys Gediminas Petkus aiškino, kad tai nėra dažnas, bet Lietuvoje vis dėlto pastebimas reiškinys. Tačiau čia pat jis pridūrė, kad nors ir yra užfiksuota paukščių, turinčių neįprastą spalvą, bet apie šviesiai raudoną spalvą pašnekovas teigė dar negirdėjęs. Dažniausiai išskirtiniai paukščiai „pasipuošia“ ruda arba vario spalva.

Pakeisti spalvą, specialisto žodžiais tariant, labiausiai linkę varniniai paukščiai – kuosos ir kovai – besilankantys netoli sąvartynų. „Paukščių stebėtojai tai pastebi didesniuose sąvartynuose, kur lankosi varniniai paukščiai. Manoma, kad tokią plunksnų spalvą nulemia vartojamas lesalas ir jo sudėties kokybė plunksnų augimo periodu. Jei pasikeitė paukščio spalva, galima įtarti, kad jis lesalo ieško šiukšlių dėžėse ir konteineriuose. O ten randamas lesalas nėra kokybiškas. Lesale gali būti įvairios chemijos“, - aiškino ornitologas, linkęs atmesti genetinių mutacijų tikimybę.
Violeta
Man labai įdomu, ką tai galėtų reikšti. Ar tas paukštis iš tikrųjų toks? Ar kas pagavęs nuspalvino atskiras plunksnas brangiais plaukų dažais? Ar čia toks gamtos pokštas, papuošiantis kuosą ryškesnėmis už papūgą plunksnomis?

Nors šioje srityje tyrimų nėra atlikta, G. Petkaus teigimu, spalvingo paukščio palikuonys greičiausiai bus normalios spalvos, o ji gali pakisti tik tuomet, jei paukštis maitinsis prastu lesalu.

Pašnekovas priminė, kad 2011 m. sausio pabaigoje Klaipėdos rajone esančiame Dumpių sąvartyne Lietuvos ornitologų draugijos narys Saulius Karalius užfiksavo rudo atspalvio kuosą. O panašaus atspalvio kuosas 2012 m. rudenį kitas draugijos narys Vytautas Eigirdas pamatė Lapių sąvartyne.