Pasigirsta nuomonių, jog esame savo įpročių, besaikio vartojimo ir patogaus gyvenimo vergai. Jei žmonija nesiims skubių priemonių, pasaulį gali ištikti ekologinė krizė. Apie gamtos tausojimą bei ekologišką gyvenimo būdą kalbamės su žinomu prodiuseriu bei televizijos laidų vedėju – Edvardu Žičkumi.

Ką Jums reiškia ekologija?

Šiais laikais ekologija ypatingą reikšmę privalo turėti kiekvienam žmogui. Mano nuomone, ji prasideda ne nuo šiandien itin populiaraus sveiko gyvenimo būdo, bet nuo kur kas apčiuopiamesnių dalykų. Tokių, kaip šiukšlių rūšiavimas ar aplinkos tvarkymo talkos. Beprotiška globalizacija mus privertė nutolti ne tik nuo tikrųjų vertybių, bet ir nuo gamtos. Retas miestietis dabar galėtų pasakyti tikros vištos ar pomidoro skonį. Liūdna, tiesa?

Manau, kad tai žmones šiandien verčia vėl atsigręžti į gamtos pagalbos šauksmą – šylantį klimatą, užterštą orą ir beribius šiukšlynus.

Ką atsakytumėte besipiktinantiems, esą krizės akivaizdoje kalbos apie ekologišką gyvenimo būdą tėra tuštybė?

Taip kalbantys yra tikri neišmanėliai. Visada pritariu minčiai, kad geriau nusipirkti vieną kokybišką, nei dešimt prastų maisto produktų. Nesu šiukšlių kibiras, kad į save kiščiau bet ką, juk ir į automobilius pilame kurą, o ne vandenį, tai kodėl turėtume taip nemylėti savo organizmo, kad jį teršti nekokybišku maistu. 
E. Žičkus
Geriau nusipirkti vieną kokybišką, nei dešimt prastų maisto produktų. Nesu šiukšlių kibiras, kad į save kiščiau bet ką.

Taip, aš visuomet skaitau produktų sudėtis prie parduotuvės lentynų, dažnai važiuoju maisto pirkti pas ūkininkus. Tai nėra tuštybė, tai pagarba sau. Verčiau jau sutaupysiu kur kitur, bet rinksiuosi „švarų“ ir kokybišką maistą.

Galbūt gyventi ekologiškai nebūtinai reiškia mokėti už tai daugiau?

Jei yra noras, visada atsiras galimybių. Gyventi ekologiškai nereiškia gyventi išlaidaujant. Jau gerą pusmetį į savo automobilio kuro baką pilu 98E15 benziną. Tai degalai, kuriuose yra 15 procentų bioetanolio. Ši benzino rūšis ne tik pigesnė, bet ir mažiau teršia aplinką. Jeigu galiu sutaupyti bei mažiau kenkti gamtai, nematau priežasčių kodėl turėčiau elgtis priešingai.

Ar žinomo žmogaus statusas padeda skleisti „žalias“ idėjas visuomenei?

Be abejo. Taip jau yra, kad žinomo žmogaus žodžiai visada išgirstami greičiau, juk tokių žmonių pasiekimai žavi aplinkinius, kurie trokšta pakartoti jų sėkmę. Tad neveltui visuomenės veikėjai dabar taip dažnai kalba apie ekologiją ir skleidžia „žaliąsias“ idėjas. Apie tai byloja ir populiarios eko akcijos, sutraukiančios tūkstančius žmonių.

Kaip manote, ar ekologija vaidina svarbų vaidmenį šiandieninėje TV industrijoje?

Vaidina. Ne tik šios industrijos išorėje, bet ir viduje. Tarkime, kai kurie TV kanalai bei radijo stotys, visus savo darbuotojus ragina vadovautis „žaliomis“ idėjomis. Prieš ką nors spausdinant ant popieriaus, gerai pagalvoti, ar tikrai tai būtina. Kalbant apie platesnius dalykus, šiandienos televizija taipogi daro didžiulę įtaką. Kalbu apie televizijos laidas, analizuojančias „žaliąsias“ temas, didžiules akcijas ir renginius, skirtus Žemės dienai ar ekologijos idėjoms skleisti.

Ar daug Jūsų kalbintų pašnekovų pabrėžia „žalią“ gyvenimo būdą?

Daug! Ir tai sakau drąsiai. Ir visai nesvarbu, kuriam visuomenės sluoksniui jie priklauso – verslo elitui, ar studentijai. Tiesą sakant, nemanau, kad tai apskritai turi reikšmę. Būti „žaliu“ arba bent jau prijausti šiam judėjimui kiekvienas nusprendžiame patys, ir ne dėl mados, o dėl savęs ir savo vaikų ateities.

Kuris iš Jų paliko didžiausią įspūdį ir kodėl?

Neseniai Libane kalbinau garsiausią pasaulio DJ Arminą Van Buureną ir pats labai nustebau, kai mudviejų pokalbiui pakrypus apie sveiką gyvenseną ir šylantį klimatą, šis olandas neslėpė susijaudinimo, kad netrukus į pasaulį ateisiantis jo pirmagimis augs užterštoje žemėje ir kad tam milžinišką neigiamą įtaką turi visų mūsų abejingumas. Panašios pozicijos mudviejų susitikimo metu laikėsi ir Formulė-1 legenda Davidas Coulthardas.

Daug keliaujate, kokius skirtumus ekologijos srityje pastebite tarp Lietuvos ir Vakarų valstybių?

Milžiniškus! Nenoriu, kad nuskambėtų banaliai, bet mažai kur pasaulyje dar reikia įrodinėti, kad rūšiuoti šiukšles yra būtina. Visur apstu ekologiškų produktų prekybos centrų ir juose kainos nuo įprastų nesiskiria daugiau nei dvidešimčia procentų ir t.t.

Mes dar tik pradedame eiti keliu, kuriuo pasaulis nuėjo jau seniausiai, bet labai noriu tikėti, kad ši kelionė švaresnio ir sveikesnio pasaulio link netruks per ilgai.

Kaip įsivaizduojate situaciją Lietuvoje po penkerių metų? Ar ekologija besidominčių žmonių vis daugės?

Noriu tikėti, kad taip...