Šventės renginius koordinuojanti Aplinkos ministerija skelbia, jog šiemet pagrindinė savaitės tema – alternatyvus judėjimas.

1998-aisiais akcija „Mieste – be savo automobilio“ pirmą kartą surengta Prancūzijoje ir greitai išpopuliarėjo visoje Europoje. Pagrindinis Europos judriosios savaitės tikslas – skatinti žmones pagalvoti apie taršą didžiuosiuose miestuose ir nors dieną ar savaitę per metus pasistengti išsaugoti švarų aplinkos orą.

Šiemet judriojoje savaitėje dalyvaus1665 Europos ir pasaulio miestai, 24 iš jų - Lietuvos. Tačiau laukiama prisijungiant ir daugiau paskutinės minutės iniciatyvų.

2001-aisiais 31 Europos valstybės atstovai pasirašė deklaraciją, kuria pasižadėjo skatinti miestų savivaldos institucijas kasmet rugsėjo 22-ąją rengti Dieną be automobilio, talkinti organizuojant šią tarptautinę akciją, o jos metu daug dėmesio skirti visuomenės aplinkosauginiam švietimui, populiarinti „žaliąjį“ transportą, raginti gyventojus vaikščioti pėsčiomis. Dienos be savo automobilio sėkmė paskatino akciją išplėsti ir ją rengti visą savaitę.

Sostinės ir Joniškio, Alytaus, Trakų, Utenos, Šiaulių, Marijampolės bei kitoms savivaldybėms aktyviai organizuojant dviračių žygius, velomaratonus, varžybas, ekskursijas bei automobilių išmetamųjų dujų patikrinimus, Kaune keli renginiai vyks tik rugsėjo 22-ą dieną.

Tačiau judrumo savaitės idėja aktyviai palaikoma Kauno rajono Garliavos J. Lukšos gimnazijoje. Čia įvairūs renginiai vyks visą savaitę.

„Kaunas šiemet į renginius įsitraukė mažiau, tačiau tai suprantama – Europos judrumo savaitė sutampa su svarbiausiomis krepšinio čempionato datomis, todėl visas miestas susikoncentravęs į tai“, - teigė akcijos renginius koordinuojanti Aplinkos ministerijos Visuomenės informavimo ir švietimo skyriaus vyr. specialistė Evelina Daugirdaitė.
E.Daugirdaitė
Kaunas šiemet į renginius įsitraukė mažiau, tačiau tai suprantama – Europos judrumo savaitė sutampa su svarbiausiomis krepšinio čempionato datomis, todėl visas miestas susikoncentravęs į tai.

Kiekvieno miesto savivaldybė stengiasi atrasti savo alternatyvias transporto priemones: Panevėžyje bus siūloma pasivėžinti ne tik dviračiais tačiau ir vadinamuoju „siauruku“ (siauruoju geležinkeliu), į Plungės dviračių ralį „Babrugėnai 2011“ atvykę lankytojai galės pajodinėti žirgais, o Vilkaviškyje organzuojamas plaukimas baidarėmis Šeimenos upe.

Kai kuriuose rajonuose į mokyklą ne automobiliu atvykę moksleiviai ir mokytojai bus apdovanoti prizais.

„Tos savivaldybės, kurios neorganizuoja žygių, prisideda informacijos skleidimu, nes vienas pagrindinių tikslų yra sudominti žmones, kad jie žinotų, jog toks renginys vyksta. Pernai nemažai savivaldybių paskutinę minutę atsiuntė informaciją, kad dalyvauja. Manau, taip nutiks ir šiemet, tad renginių programa – dar ne galutinė, - buvo įsitikinusi Aplinkos ministerijos atstovė. - Taip pat mes nežinome ir apie gausybę vietinių renginukų, vykstančių mokyklose.“

Vilniuje rugsėjo 17 dieną vyks dviračių žygis nuo Vinco Kudirkos aikštės bei figūrinio vairavimo varžybos. Visą savaitę nuo rugsėjo 16-os policijos pareigūnai bei mokyklos rengia iniciatyvas skatinančias saugų elgesį gatvėse bei saugų vaikų vežimą į mokyklą. Vyks automobilių išmetamųjų dujų koncentracijos ir atitikimo galiojančioms normoms patikrinimas, tačiau šią savaitę vairuotojai, kurių transporto priemonių išmetamosios dujos viršys leistinas normas, bus tik perspėjami.