Paryžiaus - „Hi Matic“: vietoje lovų - gultai, pusryčiams – ekologiškas maistas

Šį rudenį išsiruošusi į meilės miestą Paryžių, Gražina apsistojo ekologiškame viešbutyje „Hi Matic“. Moteris pasakojo, kad ši patirtis buvo įdomi ir netikėta, nes viešbutį parinko kelionių agentūra, todėl  tai, kad bus gyvenama tokio tipo viešbutyje, ji sužinojo tik vėliau.

Moteris pasakoja, kad kambaryje nebuvo lovos, o tik gultai su čiužiniais ant žemės, vonios kambarį nuo miegamosios zonos skyrė tik nedidelė sienelė, o kituose kambariuose vonia buvo įrengta toje pačioje erdvėje, kur ir miegama.

„Pusryčiams valgėme ekologišką maistą, kambaryje kabėjo lentelė, kaip reikėtų šiame viešbutyje gyventi – taupyti resursus, pavyzdžiui, tuos pačius rankšluosčius naudoti ne vieną kartą, o kaip įmanoma ilgiau ir pan.“, - potyrius ekologiškame viešbutyje prisiminė pašnekovė.
Viešbutis "Hi Matic" Paryžiuje/ Viešbučio nuotr.

Kiti šio viešbučio lankytojai, dalindamiesi savo įspūdžiais booking.com svetainėje, pastebi, kad nors kambariai nedideli, jų apstatymas labai funkcionalus, taigi nejunti, kad gyveni labai mažoje erdvėje.

Jauna pora iš Didžiosios Britanijos savo atsiliepime atkreipia dėmesį, kad tualeto bei vonios erdvė neatskirta, toks sprendimas ne kiekvienam patinka. „Buvo kiek nejauku“, - sako viešbutyje apsistojęs britas Johnas.

Pats viešbutis savo tinklapyje skelbia, kad savo veiklą pradėjo 2011 metais, orientuojasi į ekoturistus, nes visa įranga panaudota iš perdirbamų medžiagų. Viešbutis siūlo pusryčius, kurie gaminami iš netoliese gyvenančių ūkininkų produkcijos. Kambariai įrengti taip, kad pats klientas galėtų permodeliuoti erdvę taip, kaip jam patogu – pavyzdžiui, lovų čiužiniai gali būti lengvai susukti ir padėti į kampą, tokiu būdu atlaisvinant erdvę kitoms veikloms. Viešbutis taip pat propaguoja automatizuotą registracijos sistemą, kad žmogus galėtų ir užsiregistruoti ir išsiregistruoti internetu – kitaip tariant, turėtų laisvę veikti laisvai ir nebūti nuo ko nors priklausomas.

Kambario kaina vienai parai šiame viešbutyje prasideda nuo maždaug 310 Lt.

Kopenhaga, „Crowne Plaza Copenhagen Towers“: klientams – elektrinis transportas
Kopenhagos viešbutis "Crowne Plaza Copenhagen Towers" nuotr.

Šis viešbutis skelbia, jog ekologiškos perdirbamos medžiagos panaudotos tiek jo interjere, tiek eksterjere. Negana to, klientams siūloma išsinuomoti elektromobilius arba elektrinius dviračius. Būtent šis transportas, pasak viešbučio atstovų, leidžia klientams pasijusti tikrais danais bent jau kelioms viešnagės dienoms.

2010 metais viešbutis įgyvendino įdomią iniciatyvą, kai jo teritorijoje buvo pastatyti
du treniruokliai-dviračiai, prijungti prie generatoriaus. Viešbučio svečiams buvo siūloma paminti šiuos dviračius ir pagaminti 10 ar daugiau kilovatvalandžių energijos, už tai jie buvo apdovanojami nemokamu karštu patiekalu viešbučio restorane už 26 eurus (apie 90 Lt). Nemokamą valgį galėjo gauti tik tie svečiai, kurie apmokėjo sąskaitą už nakvynę. Buvo paskaičiuota, kad vidutiniškai klientui, norinčiam nemokamai pavalgyti, tekdavo apie 10-15 minučių „padirbėti“ ant treniruoklio.

Šis viešbutis duris atvėrė 2009 lapkritį. Jo siekiamybė – tapti žaliųjų viešbučių pavyzdžiu. Viešbutis turi žaliosios statybos europinį sertifikatą, taip pat priklauso „Žaliojo rakto“ programai, klientų reikmėms naudoja požeminio vandens pagrindu veikiančią šildymo ir vėsinimo sistemą, taupančias lemputes apšvietimui, taip pat yra įsirengęs saulės kolektorius.

Kambarį dviem šiame viešbutyje ne sezono metu galima gauti nuo 644 Lt.

Šveicarijos Alpės, „Whitepod“: siūloma gyventi laukinėje gamtoje
Ekoviešbutis Šveicarijoje/  Viešbučio "Whitepod" nuotr.

Viešbutis „Whitepod“ įsikūrė 2004 m. ir viską pradėjo nuo 5 namukų-kokonų. Vėliau išaugo iki 15 kur kas prabangesnių namelių su vonios kambariais ir terasomis. Devynis sezonus iš eilės viešbutis siūlė čia apsistoti žiemą, o pamatę poreikį – įsteigė ir vasaros stovyklas.

Viešbučio išskirtinumas – kitoks būdas pamatyti Šveicarijos Alpes. Namelių dizainas ir funkcionalumas leidžia keliautojams gyventi laukinėje gamtoje, labai mažai kišantis į natūralius jos procesus. Teritorija unikali tuo, kad yra visiškai atskirta nuo miesto gyvenimo, miesto triukšmo ir taršos, taigi ekoturizmas čia įgauna tikrąją prasmę. Prie gamtos saugojimo viešbutis sakosi prisidedantis ragindamas savo klientus kuo mažiau naudoti vandens, elektros energijos, stengtis kuo mažiau palikti šiukšlių, bei šviesdamas svečius apie ekologijos naudą ir prasmę. Taip pat čia naudojami atsinaujinančios energijos šaltiniai

Viešbutis siūlo klientams žygius pėsčiomis, keliavimą kalnų dviračiais ir net dviejų-trijų dienų „išgyvenimo gamtoje“ stovyklas.

Vieno „kokono“ paros kaina (nepriklausomai, kiek žmonių miega viduje) darbo dienomis kainuoja 290 Šveicarijos frankų (SHF) (apie 800 Lt), savaitgaliais 360 SHF (apie 1000 Lt).

Italija, Gargnano „Lefay Resort“: viešbučio architektūra derinta prie kraštovaizdžio

Šis ekologiškas viešbutis yra pastatytas ant šlaito siekiant sumažinti energijos suvartojimą. Viešbutis taip pat pakartotinai naudoja ir perdirba lietaus vandenį.
Italijos viešbutis „Lefay Resort“/ Viešbučio nuotr.

Viešbučio atstovai pabrėžia, kad statinys projektuotas išskirtinai derinant jo statybos elementus prie vietos kraštovaizdžio, tam, kad jis kuo mažiau išsiskirtų. Viešbučio interjere visos panaudotos medžiagos natūralios ir būdingos vietos architektūrai – pradedant baldais kambariuose, natūralios vilnos kilimais, baigiant ekologiškomis higienos priemonėmis ir net sienų dažais, kurių sudėtyje nėra chemikalų.

Kambario kaina parai dviem šiame viešbutyje prasideda nuo 1240 Lt.

Slovakija, Popgrad „Aqua City”: spa naudoja geoterminį vandenį

Viešbutis „Aqua City“ garsėja spa paslaugomis, kurioms naudoja geoterminį vandenį. Viešbutyje taip pat naudojama saulės energija bei vėjo turbinos, kurios šildo du viešbučio pastatus, spa ir vandens parką ir tenkina 80 proc. viešbučio elektros poreikio. Pro viešbučio langus galima gėrėtis Tatrų kalnų panorama.
Slovakijos viešbutis "Aqua City"/ Viešbučio nuotr.

Viešbutis duris atvėrė 2004 m. ir šiuo metu pasaulyje laikomas vieninteliu turinčiu prabangų saulės energija šildomą baseiną. Viešbutis ne vienerius metus pasaulio keliautojų apdovanojimuose (World Travel Award) išrenkamas žaliausiu. Skaičiuojama, kad kasmet viešbutis, naudodamas atsinaujinančius energijos šaltinius, sugeba sutaupyti apie 2,5 mln. eurų ( apie 8,6 mln. Lt).

Dviems žmonėms apsistoti šiame viešbutyje parai kainuoja nuo 266 Lt.

Parengta pagal greenifymagazine.com, dailymail.co.uk, guardian.co.uk ir telegraph.co.uk medžiagas.