Prašo papildomo užmokesčio ir iškelia daugybę sąlygų

GRYNAS.lt žurnalistai peržiūrėjo internetines svetaines, kuriose pateikti viešbučių, priimančių augintinius, sąrašai ir pabandė paskambinti šioms apgyvendinimo paslaugas teikiančioms įmonėms. Vis dėlto net ir gyvūnams draugiškuose viešbučiuose, kurių yra kiekviename kurorte ir didmiestyje, apsistoti ne visada paprasta.

Įdomu tai, kad viešbučiai kelia pačias įvairiausias sąlygas. Vieni jų priima tik iki 30 kg sveriančius šunis, kiti prašo nemažo papildomo mokesčio. Be to, yra ir tokių, kurie gyvūnus priima tik ne sezono metu arba juos privalu laikyti narveliuose. Taip pat dalis jų kainą apskaičiuoja pagal šuns kailio ilgį arba įspėja, kad laukiami tik gerai besielgiantys šunys. Visgi didžioji dalis viešbučių žmonių su šunimis iš viso nepriima.

„Yra galimybė, mokestis parai yra 15 eurų, tačiau dėl didesnio šuns reikėtų dar pasiklausti, nes šiaip dažniausiai priimame iki 30 kilogramų gyvūnus“, - teigė „Baltic Inn“ viešbutis, esantis Palangoje.

„Atliekant rezervaciją turite nurodyti, kad atvyksite su gyvūnu ir mes imame papildomą mokestį, kuris būtų 15 eurų parai. Gyvūno dydis nėra ribojamas, tačiau prieš atvykstant būtų gerai nurodyti, kiek gyvūnas sveria. Vis tiek jūs būsite atsakingas už gyvūną. Mes sezono metu nepriimame gyvūnų, ne sezono metu žiūrime pagal užimtumą ir priimame“, - aiškino Palangoje esantis „Gabijos“ viešbutis.

„Priimame gyvūnus, tačiau kaina yra 15 eurų parai. Gyvūno svorio neribojame“, - sakė „BEST BALTIC“ viešbutis „Central“, įsikūręs Druskininkuose.

„Priimame svečius su gyvūnais, papildoma kaina parai yra 15 eurų. Tačiau jeigu šuo sveria 30 kilogramų, kaina bus 30 eurų vienai nakčiai dėl to, kad šuo didesnis“, - sakė „Europa Royal Druskininkai“ atstovai.

„Priimame su gyvūnais, tačiau yra papildomų sąlygų. Šuo būtinai turi būti labai geras, paklusnus, auklėtas ir panašiai, jis neturi reaguoti į kitus svečius, negali būti tokių atvejų, kad jis pribėga ir pradeda loti. Tokius šunis priimame, tačiau yra papildomas mokestis priklausomai nuo gyvūno dydžio ir kailio ilgio - 7 arba 14 eurų už parą“, - pasakojo „Šekspyro“ viešbučio Vilniuje administratorius.

„Priimame su gyvūnais žmones, tiesiog prašome, kad kai darote rezervaciją apie tai įspėtumėte. Už vieną nakvynę papildomai reikia sumokėti 30 eurų. Gyvūno dydžio neribojame, į tą 30 eurų kainą įskaičiuojama tai, kad visas kambarys bus tvarkomas po šuniuko nuo A iki Z. Viskas tvarkoma kardinaliai. Visai nesvarbu, ar pas jus mažiukas pekinas, ar didžiulis vilkšunis – visiškai nesvarbu. Jeigu telpa pro duris ir į liftą, viskas gerai“, - sakė „Best Western“ viešbučio Vilniuje atstovė.

„Pas mus augintinis yra papildomai apmokestinamas 15 eurų. Skaičius būtų nedaugiau kaip du augintiniai, o šuns dydis nesvarbu“, - teigė viešbutis „Perkūno namai“ Kaune.

„Priimame žmones su augintiniai ir papildomai tai nekainuoja. Mes priimame įvairaus dydžio augintinius, tačiau atvykę svečiai visuomet turi susipažinti su taisyklėmis. Gyvūnas turi turėti laikymo vietą, narvelį, augintinis negali kelti triukšmo, jis turi būti tik kambaryje, jo negalima atsivesti į restoraną“, - pasakojo „Centre Hotel“ viešbučio Kaune atstovė.

Užsienyje situacija visai kitokia

GRYNAS.lt situaciją paprašė pakomentuoti „Urban dog“ šunų mokyklos trenerės Agnės Jazukevičiūtės. Ji teigė, kad išsivysčiusiose Europos šalyse viešbučiai į svečius su šunimis žiūri visai kitaip.

Agnė Jazukevičiūtė

„Yra tekę užsienyje būti šunų parodose, ir šiaip su šunimi keliauti - nebūdavo jokių problemų. Nustebau išgirdusi, kad Lietuvoje norint apsistoti su šunimi yra pakankamai sunku arba yra papildoma priemoka. Mano šuo nemažas ir užima vietos beveik tiek, kiek žmogus, bet kiek teko ir Estijoje, ir Latvijoje, ir Vokietijoje gyventi, niekur nemokėjau papildomos priemokos ir ieškant viešbučio labai retai, kur matydavau, kad yra priemoka už šunį“, - sakė A. Jazukevičiūtė.

Anot dresuotojos, užsienyje ne tiek ir daug viešbučių, kur apsistoti su šunimis negalima: „Ieškodavau viešbučių per internetinės rezervacijos sistemą ir atrodo, kad užsienyje apskritai yra labai mažai viešbučių, kurie nepriima svečių su šunimis.“

Mano, kad tai ne problema

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdančioji direktorė Eglė Dilkienė GRYNAS.lt išreiškė kitokią poziciją. Anot jos, Lietuvoje viešbučių, kurie priima svečius su augintiniais, trūkumo nėra.

„Yra viešbučių, kurie yra draugiški augintiniams ir tokių viešbučių tikrai pakanka. Žinoma, yra tam tikros sąlygos arba imamas papildomas mokestis, arba augintinis turi būti laikomas narvelyje. Šiaip skundų dėl tokių viešbučių trūkumo nesulaukiame, kartais problemų būna nebent gyvūnų parodų metų, nes atvažiuoja daug žmonių su augintiniais“, - sakė E. Dilkienė.

Paklausta, kodėl Lietuvoje yra imamas mokestis už augintinius, o daugumoje užsienio valstybių tokio mokesčio nėra, pašnekovė teigė: „Ir pas mus kai kurie viešbučiai netaiko papildomo mokesčio, tai priklauso nuo kiekvieno viešbučio politikos.“

Vis dėlto, kad šuo gerai juostųsi viešbutyje tarp žmonių, tiek apskritai mieste, jis turi būti socializuotas. Dresuojant šunį vertėtų pasitarti su specialistu.

GRYNAS.lt darė interviu su profesionaliu šunų dresuotoju Nandu Brownu, kur jis pasidalijo vertingais patarimais. Be to, primename, kad šį rudenį jis atvyks į Vilnių. Spalio 17-18 dieną jis dalyvaus šunų dresūros konferencijoje „URBANDOG'2015“, kuri vyks konferencijų centre „Karolina“. Tai - renginys, skirtas visiems savo gyvenimo neįsivaizduojantiems be šunų ir norintiems juos auklėti atsakingai bei pasiekti geriausių rezultatų nenaudojant prievartos.