Pirmoji Lietuvoje visus šalies moksleivius vienijanti ekologinė iniciatyva „Acme ir Ecofanų turnė po Lietuvą“ pasiekė finišo tiesiąją. Sezono uždaromajame renginyje moksleiviams iš visos Lietuvos koncertavo žinomos Lietuvos žvaigždės, o prizais apipiltos ekologiškiausios mokyklos ir akcijos dalyviai.

Iš visų Lietuvos regionų mokiniai gegužės 2-ąją rinkosi Vilniuje, Energetikos ir technikos muziejuje. Čia, tarp buvusių pirmosios Vilniaus elektrinės turbinų ir kitų unikalių eksponatų įsitaisę šventės dalyviai klausėsi koncerto ir sveikino nugalėtojus.

Dar prieš prasidedant renginiui, ekologijai neabejingi mokiniai kartu paruošė ir pristatė savo ekologiškus namų projektus. Čia nebuvo apsieita be atliekų, kurios buvo meistriškai panaudotos kai kuriuose architektūriniuose sumanymuose. „Šiukšlių vieta ne sąvartynuose. Šiukšles reik perdirbti arba panaudoti kam nors kitam“, - komentavo vienas jaunasis ekofanas.

Renginio metu buvo apdovanotos penkios šalies mokyklos iš penkių regionų: Aukštaitijos, Suvalkijos, Žemaitijos, Dzūkijos ir Pajūrio krašto. Ekofanų turnė dalyviai ne tik atvyko patys, bet su savimi atsivežė ir gausias palaikymo komandas. Jų garsius plojimus ir juoką buvo galima girdėti itin erdviose muziejaus patalpose.

Nebuvo pamiršti ir patys mažiausi ekofanai. Ekofanų komandos ir GRYNAS.lt organizuotame piešinių konkurse buvo išrinkti trys geriausi darbai, kuriais buvo galima pasigrožėti ir renginio metu:

Ekofanų konkurso nugalėtojos Gretos pieš.
Antroji vieta atiteko Švarno karpiniui
Gabija - trečiosios vietos laimėtoja

Renginys buvo skirtas ne tik pasilinksminimui, bet ir edukaciniais tikslais. Daug kartų nuskambėjo frazė, kad „labai svarbu yra taupyti mūsų planetos išteklius“. Renginio vieta turbūt buvo pasirinkta taip pat neatsitiktinai. Energetikos ir technikos muziejus vienintelis muziejus sostinėje, ant kurio puikuojasi vėjo ir saulės baterijos. Jei savo namuose kažko panašaus įsirengti neturite galimybių, galite pradėti nuo lengvesnių užduočių: pakeiskite namuose įprastas elektros lemputes į taupančiąsias, pradėkite rūšiuoti, nedegink pernykštės žolės, nešiukšlink ar kitaip neteršk aplinkos ir pradėk gamtoje elgtis taip, lyg tai būtų tavo namai.

„Acme ir Ekofanų turnė po Lietuvą“ šiemet jau baigėsi. Ateina vasarą ir tai bus puiki proga mokiniams, jų draugams ir tėvams praktiškai išmėginti viską ką išmoko. Pirmieji pamatai "žaliąjam" mokinių mąstymui jau padėti. Tereikia tikėtis, kad "namo" statybos ties tuo nesustos ir Ekofanai kitąmet vėl lankys Lietuvos mokyklas.