Drabužių transformavimas – tai puikus būdas ne tik kaskart atrodyti naujai, žaisti su formomis ir faktūromis, bet ir eksperimentuojant atsakingai vartoti.

Šių metų „Mados infekcijoje“ dizainerio Irakli Nasidze pristatyta kolekcija atspindėjo vieną iš pagrindinių šio kūrėjo bruožų – drabužius buvo galima lengvai interpretuoti. Tie patys apdarai gali būti dėvimi dieną ir naujai interpretuoti – vakare: skara gali virsti lengvu švarkeliu ar suknele, šalikas – gobtuvu ir t.t. Iraklio Nasidze kuriami drabužiai pasižymi ne tik transformacijos galimybe, bet ir sudėtingomis siūlėmis, naujomis, neįprastomis formomis, skirtingų medžiagų maišymu – kašmyro, šilko, moherio.

„Mados infekcijos“ metu pristatytoje kolekcijoje figūravo pilkų, rusvų, tamsiai mėlynų, sidabro ir dramblio kaulo spalvų drabužių modeliai. Lengvi kelnių ir palaidinių kostiumai spindėjo papildomais sidabro, aukso atspalviais, vienspalviai drabužių komplektai pagyvinti juostuotais intarpais, tunikos pasižymėjo neįprastomis konstrukcijomis, suteikiančiomis galimybę drabužį transformuoti.

Iš Gruzijos kilęs, šiuo metu Prancūzijoje gyvenantis ir kuriantis dizaineris Irakli Nasidze yra tikras radikalių kontrastų ir mezginių virtuozas. Pirmąją aukštosios mados kolekciją dizaineris pristatė 2002 metais Paryžiuje ir tapo mados istorijos dalimi – jis buvo pirmasis dizaineris gruzinas, dalyvavęs Paryžiaus mados savaitėje.

Su Irakliu Nasidze kalbame apie transformuojamų drabužių idėją ir ekologiškos mados perspektyvas.

Kas jus įkvepia kurti drabužius? Ką galėtumėte pavadinti savo įkvėpimo šaltiniu?

Mane labiausiai įkvepia pats gyvenimas. Tai vienas didžiausių įkvėpimo šaltinių. Taip pat laivė, sielos laisvė, na, ir, žinoma, moteris – moteris visada yra įkvėpimo šaltinis.

Jūsų kuriami drabužiai gali būti nesunkiai interpretuojami – transformuojami. Pavyzdžiui, skara gali virsti sijonu ir atvirkščiai. Koks šios kūrybinės idėjos tikslas?

Moterys nori kaskart atrodyti vis kitaip. Pagrindinė tranformacijos idėja yra leisti moteriai pačiai nuspręsti, pasirinkti ir susikurti tai, ką vilkėti ji nori – tiesiog leisti jai žaisti ir eksperimentuoti su drabužiu. Moteris neturi nuobodžiauti. Mano kolekcijose galite rasti tokių modelių, kuriuos galima apsivilkti keletą kartų ir kaskart drabužis atrodys naujai, priklausys nuo to, kurį jo dėvėjimo variantą pasirinksite. Pasirinkimo laisvė yra labai svarbus akcentas.

Kokia jūsų nuomonė apie „eko madą”? Kokios šios mados rūšies perspektyvos?

Mano nuomone ši mados rūšis tikrai bus reikšminga ateityje. Sunku prognozuoti, tačiau daug dalykų priklauso nuo kainos, o šiuo metu ekologiški produktai yra brangūs. Dėl šios priežasties ekologiški drabužiai taip pat nėra masinio vartojimo produktas, tačiau jeigu ateityje jais bus prekiaujama masiškai, tai aš tikrai labai džiaugsiuosi. Kalbant bendrai, drabužiai perteikia emocijas, na, o emocijoms apskritai sunku suteikti kainą.

Ką jūs manote apie Lietuvos dizainerius ir jų kūrybą?

Man patinka daug lietuvių dizainerių. Visų pirma, man patinka, kad jų darbai nėra vien tik klasika. Dauguma modelių yra modernūs, gerąja šio žodžio prasme. Drabužiai įdomūs – jais pasipuošusi moteris visada atrodo kitaip. Sprendimai tikrai yra giliai apgalvoti.