aA
Dietologė: ekologiškas ir neekologiškas maistas skiriasi tik kaina
© A.Stackevič nuotr.

Kuris maistas sveikesnis – ekologiškas, ar tas, kurį kasdien esame įpratę matyti parduotuvių lentynose? Įprastame maiste gausu chemijos, skonio stipriklių, tirštiklių, dažiklių ir kitų neva nuodingų medžiagų, todėl atsakymas į klausimą - tarsi aiškus. 

Vis dėlto dietologė Aušra Jauniškytė GRYNAS.lt parodė didžiulį mokslinį tyrimą, kuris atskleidė priešingus faktus.
 

2010–aisiais Didžiosios Britanijos mokslininkai Alanas D. Dangouras, Karenas Lockas ir kiti paskelbė sisteminę apžvalgą, kurią rengdami peržvelgė apie 98 tūkstančius straipsnių ir tyrimų. Mokslininkai pradėjo nuo 1958-ųjų, taigi iš viso ištyrė apie 50-ies metų laikotarpio mokslinę medžiagą. Jie turėjo griežtus atrankos kriterijus ir nevertino tyrimų, kuriuose buvo per mažai tiriamųjų ar jie pasirodė nepatikimi.

Ekologiškas ar neekologiškas – nauda tokia pati

Šio tyrimo išvada išvertė iš kojų ne vieną mėginantį gyventi sveikai ir „žaliai“: ekologiški produktai nėra geresni, maistingesni ar naudingesni sveikatai nei įprasti produktai. Taip pat nustatyta, kad ekologiškas maistas savo biologine verte (t.y. vitaminų, mineralų, baltymų, riebalų, angliavandenių kiekiu) nesiskiria nuo neekologiško.

Manau, kad ekologiškų produktų reklama yra labai išpūsta ir ji niekuo nepagrindžiama. Neretai pamirštama, kad be maisto dar yra ir žmogus.
A. Jauniškytė

Mokslininkai analizavo per pastarąjį dešimtmetį atliktų tyrimų, kuriuose dalyvavo įvairaus amžiaus vyrai, moterys, tūkstančiai vaikų ir netgi žiurkės, išvadas. Didžiojoje dalyje tyrimų teigta, jog po mitybos ekologiškais produktais nepastebima jokių teigiamų pokyčių.

Žinoma, netrukus pasirodė tyrimų, prieštaraujančių tokiam požiūriui. Mokslininkai tvirtino, kad, pavyzdžiui, ekologiškame piene yra daugiau riebalų rūgščių, antioksidantų. Galiausiai ekologiški vaisiai bei daržovės, tegu ir ne vertingesni nei išauginti didžiuliuose ūkiuose, yra mažiau užteršti įvairiais pesticidais.

Vis dėlto, tokios apimties tyrimo, kuris įrodytų ekologiškų produktų naudą dar nesulaukėme.

Esame tai, ką valgome? Tik pusiau

Apžvalgą skaičiusios dietologės Aušros Jauniškytės GRYNAS.lt klausė – kodėl taip gali būti?
Medikė teigė, kad šios išvados jos nenustebino.

„Manau, kad ekologiškų produktų reklama yra labai išpūsta ir ji niekuo nepagrindžiama. Neretai pamirštama, kad be maisto dar yra ir žmogus. Jo organizmas ne viską įsisavina – jis pasiima tas medžiagas, kurios jam yra reikalingos. Jei produkto biologinė vertė (vitaminai, mineralai ir kita) nesiskiria – nesiskirs ir poveikis organizmui. Jei valgysime ekologišką, ir neekologišką obuolį – gausime tą patį,“ - kalbėjo dietologė.

Pagal žiniasklaidoje pastebimą informaciją, galima daryti išvadą, kad valgyti negalima nieko – viskas pernelyg kenksminga, užteršta.

Moteris savo rašytame straipsnyje priminė, kad be maisto taip pat svarbu fizinis aktyvumas, miegas, aplinkos tarša, žalingi įpročiai. Maistas žmogaus sveikatai turi įtakos maždaug 50 proc. Kita pusė priklauso nuo jo gyvenimo būdo. Dietologės teigimu, mityba gali apsaugoti nuo nutukimo ir antro tipo cukrinio diabeto, tačiau visų sveikatos bėdų neišsprendžia. Kai kurias ligas ar sutrikimus tiesiog paveldime iš tėvų ar senelių.

Maisto kokybe rūpinamės ne vieni

A. Jauniškytė stebisi šiuo metu madinga tendencija gąsdinti įvairiausiais „nuodais“ maisto produktuose. Jos nuomone, gyvename civilizuotose valstybėse, kur tam, kad į parduotuves nepatektų „nuodų“ rūpinasi gausybė įvairių institucijų.

„Maisto produktai negali daryti didelės žalos, nes įstatymai reglamentuoja, kiek kokių medžiagų ar trąšų į juos dedama. Tuo rūpinasi atitinkamos institucijos, pavyzdžiui, visuomenės sveikatos specialistai. Galiausiai jei jau tokie produktai prasprūsta į parduotuvių lentynas, dirbama, kad jie kuo greičiau būtų pašalinti iš rinkos. Yra nustatytos normos ir jas nustato Europos Sąjunga, tai ne koks nors vietinis išgalvojimas. O normos nustatomos remiantis moksliniais tyrimais – kokia tam tikros medžiagos dozė yra nekenksminga sveikatai,“ - kalbėjo dietologė.

Gyvename ir valgydami kasdienį maistą

Moteris svarstė, jog pagal žiniasklaidoje pastebimą informaciją, galima daryti išvadą, kad valgyti negalima nieko – viskas pernelyg kenksminga, užteršta.

„Taip nėra. Mes augame, gyvename ir gyvenimo trukmė ilgėja. Tai gal viskas nėra taip blogai? Rašoma, kad vaikai dažniau yra kam nors alergiški ar hiperaktyvūs? Tačiau tai galbūt nėra susiję su maistu. Viena iš teorijų, aiškinančių tokius pokyčius, teigia, kad gyvename pernelyg švariai, vaikai nebesusiduria su bakterijomis. O lazda turi du galus – dėl perdėtos švaros kitaip vystosi imuninė sistema,“ - paneigė įvairius mitus Aušra Jauniškytė.

Pati dietologė savo pacientams nerekomenduoja vartoti būtent ekologiškų produktų. Ji tiki moksliniais tyrimais, geriausia – keliais, patvirtinančiais tokią pat išvadą. Todėl rekomenduoti kažką, kas neturi didesnio teigiamo poveikio sveikatai ji nemato prasmės.

www.GRYNAS.lt
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Į kėdainiečių namus įsliuogė žaltys (37)

Į Kėdainių mieste gyvenančios šeimos namą nekviestas įsliuogė geltonskruostis žaltys. Negana...

Ką veikti Palangoje, kai vasara baigėsi? Siūlo pramogų, kurios sudomins kiekvieną (16)

Nors vasara jau baigėsi, visgi Lietuvos pajūrio sostinėje – Palangoje – veiklos apstu....

Paaiškino, kaip patiems užsiauginti baravykų ir voveraičių: svarbi tik viena sąlyga (33)

Nors pilna pintinė grybų – kiekvieno grybautojo svajonė, ne kiekvienas pasivaikščiojimas miške...

Grybautojus džiugina pilnos pintinės grybų: kai kam pakako vos geros valandos (65)

Pastarosiomis dienomis gana drėgni, bet šilti orai ypač palankūs grybams dygti. Iš miškų...

Veterinaras paaiškino, kaip atrodo teisinga augintinio mityba: šių taisyklių tiesiog privalu laikytis (4)

Augintiniams geriausi pašarai, nesvarbu, kokiu būdu jie pagaminti, pasižymi dideliu kiekiu,...

Top naujienos

Ši grožio procedūra ypač populiari, bet medikai pasakė, kam jos tikrai nerekomenduotų (9)

Žmonės visais laikais svajojo atrodyti gražiai ir kuo ilgiau išlikti jauni. Nesvetimas šis noras...

Su trečdaliu darbuotojų dėl įmonėje įsisukusio koronaviruso likęs vadovas: tokios situacijos nelinkime niekam (33)

Šiaulių tekstilės įmonėje „ Interscalit “ dėl plintančios koronaviruso infekcijos šiandien...

Į kapines karsto neįleidęs Marijampolės rajono kunigas – atleistas, jo išsižada jau trečia parapija (181)

Karsto į kapines neleidęs įnešti Skardupių kunigas Algirdas Kanapka atleistas iš pareigų....

Skvernelis pasisakė apie koronaviruso rekordą: esame pasiruošę ir žinome, ką daryti (274)

Paskelbus paskutinius užsikrėtusiųjų koronavirusu rezultatus savo nuomonę išsakė ir premjeras...

Užkalnis: ar dar nenusibodo kvepalų apžvalgos? (27)

Pasakysiu štai ką: penktadienio vakaras arba šeštadienio rytas, kai rašau apie dar vienus...

Anglija lietuvių nebevilioja: už nekvalifikuotą darbą ir kitur uždirba 1400 „į rankas“ (48)

„Brexit“ paskatino lietuvius dairytis kitų krypčių darbui užsienyje, tačiau dėl to jie...

Verygos nurodymas Radviliškio valdžiai: sudaryti galimybes išsitirti kiekvienam norinčiam (14)

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nurodė Radviliškio savivaldybės administracijai...

Koronavirusas įsisuko lietuviškoje ACB lygos komandoje – nukelti net trys Ispanijos čempionato mačai

Koronavirusas ir toliau neduoda ramybės ne tik pasauliui, bet ir krepšiniui.

Jeigu norite tobulos švaros virtuvėje, sekite šiuo grafiku: ką turite daryti kasdien, ir ką galima atidėti šeštadieniui (20)

Virtuvė – namų širdis, viena iš dažniausiai naudojamų patalpų namuose. Kita vertus, būtent...

„Laukinukės“ žvaigždės Marlene Favela gyvenimas – it serialas: po vestuvių puotos ir vaiko gimimo – dramatiškos skyrybos

Serialo „ Laukinukė “ žvaigždė „Facebook“ paskelbtame vaizdo įraše pranešė...

|Maža didelių žinių kaina