Tarptautinės organizacijos „Pet Sitters International“ (PSI) inicijuotos akcijos tikslas - atkreipti dėmesį į beglobius ir gyvūnų prieglaudose auginamus gyvūnus, surasti šiems gyvūnams mylinčius šeimininkus. Pastebėta, kad matydami kolegas bendraujant su savo keturkojais augintiniais ir užsikrėtę geruoju pavyzdžiu, žmonės dažniau ryžtasi pasiimti gyvūną iš prieglaudos, teigiama pranešime spaudai.

Ypač populiaru Amerikoje

Iniciatyva, raginanti verslą padėti beglobiams gyvūnams, ypač populiari Amerikoje. Šioje šalyje birželio 24-osios akcijoje kasmet dalyvauja tūkstančiai įmonių, tarp kurių „Google“, „Amazon“, žiniasklaidos ir pramogų bendrovė„Mashable“, rankdarbių platforma „Etsy“, ledų ir šaldytų jogurtų gamintoja „Ben & Jerry’s“, viena didžiausių maisto produktų gamintojų „Mars, Incorporated“, o taip pat ir visuomenėje žinomi asmenys – Markas Zukerbergas, Amerikos prezidentas Barakas Obama, televizijos, šou žvaigždės.

Amerikos gyvūnų augintinių produktų asociacijos atlikta apklausa parodė, kad 1,4 milijono amerikiečių į darbą kasdien atsiveda 2,3 milijono šunų. Nuo 1999-ųjų, kuomet „ateik į biurą su šunimi“ diena buvo pradėta minėti JAV, akcijoje dalyvaujančių įvairaus dydžio įmonių skaičius pakilo iki 5000.

Ruošiamasi atsakingai

PSI yra paruošusi nemokamą elektroninį gidą, kurį apsilankęs asociacijos internetiniame puslapyje gali atsisiųsti kiekvienas, norintis savo biure surengti „ateik į biurą su šunimi“ šventę. Pastarajame gide gyvūnų augintojams patariama, kaip pasiruošti keturkojo draugo vizitui į biurą. Pavyzdžiui, ruošiantis atsivesti į darbą šunį, siūloma apžiūrėti biurą ir paruošti gyvūnui vietą, atsinešti gulėjimui krepšį, suplanuoti gyvūno maitinimo ir vedžiojimo laiką, jei reikia atsinešti atitvarą, kad šuo nepabėgtų.

Atvykus į darbą, rekomenduojama su šunimi biure pasivaikščioti, duoti jam susipažinti su čia esančiais žmonėmis, priprasti prie naujų kvapų, trumpai informuoti kolegas apie augintinio įpročius. Be to, patariama, ką daryti, jei šuo vengia per didelio bendradarbių dėmesio, kada išvykti, kad šuns vizitas darbe neprailgtų.

Patarimų gide siūloma iš anksto paruošti įmonės kolektyvą, pavyzdžiui, informuoti kiekvieną darbuotoją, elektroniniu paštu išsiunčiant trumpą „gyvūnų dienos darbe“ atmintinę, sudaryti taisykles gyvūnų savininkams, kuriose būtų aiškiai apibrėžta, kur galima, o kur negalima eiti gyvūnams, ar gyvūnai gali lakstyti laisvi, ar jie turi būti laikomi su pavadėliu.

Iniciatyvos imtasi ir Lietuvoje

Gargžduose įsikūrusi tarptautinės JAV bendrovės „Mars, Incorporated“ dukterinė įmonė UAB „Mars Lietuva“ šią savaitę taip pat kvietė savo darbuotojus bei verslo partnerius į biurus atsivesti keturkojus augintinius. Iš viso išsiųsta kone 300 laiškų su kvietimu prisijungti prie šios iniciatyvos.

„Iš partnerių sulaukėme smagių reakcijų, padėkų ir nuotraukų su keturkojais augintiniais jų ofisuose. Norint, kad ši diena prigytų ir Lietuvoje, manau, reikės dar kelerių metų. Vis daugiau įmonių darosi atviresnės gyvūnams ir tai išties džiugina. Teko girdėti ir tokių istorijų, kad žmogus rinkosi tarp dviejų bendrovių ir išgirdęs, kad vienoje jų galima vestis į darbą augintinį, iškart apsisprendė“, - sako „Mars Lietuva“ korporacinių reikalų vadovas Baltijos šalims Mindaugas Rupšys.

Kadangi birželio 24-oji Lietuvoje yra nedarbo diena, bendrovė įmonės darbuotojus bei partnerius ragino į darbą atsivesti savo keturkojus draugus savaitę prieš Jonines.

„Mars“ biuruose visame pasaulyje gyvūnai yra įprastas dalykas. Tikime, kad gyvūnams draugiškuose biuruose vyrauja teigiama emocinė atmosfera, įkvepianti darbuotojus geresniems rezultatams“, - sako M. Rupšys.

Anot jo, „Mars Lietuva“ yra kone vienintelė gamybinė įmonė Lietuvoje, kurioje leidžiama į darbą atsivesti augintinį. Bendrovėje yra nustatyta tvarka, kaip atsivesti į darbą šunį: gyvūnai negali patekti į gamybines patalpas, valgyklą, drabužines, lauke yra įrengta speciali vedžioti skirta vieta. Be to, augintiniai turi būti paskiepyti ir vyresni nei vienerių metų.

Gaminasi pasitikėjimo hormonas

Centrinio Mičigano universiteto (JAV) mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė gyvūno augintinio buvimo darbe pridėtinę vertę: pastebėta, kad patalpoje esant šuniui, kolegos labiau linkę tarpusavyje bendradarbiauti.

Tyrime dalyvavo keliolika grupių po keturis asmenis, kurioms buvo suformuluota užduotis sukurti fiktyvią 15 sekundžių televizijos reklamą. Grupių, kuriose atliekant užduotis dalyvavo šunys, dalyviai nurodė, kad labiau pasitiki savo kolegomis, o tiriamųjų tarpusavio ryšys buvo daug glaudesnis.
Šį respondentų nurodytą neapibrėžtą pasitikėjimo ir glaudumo jausmą Mičigano universiteto mokslininkai paaiškino oksitocino, specialaus pasitikėjimo hormono, lygiu žmogaus organizme. Pastarojo hormono lygis organizme pakyla, kai žmogus glosto šunį arba tiesiog žiūri jam į akis.
Kito tyrimo metu, kurį atliko Banfieldo Gyvūnų klinika (Oregonas, JAV), buvo apklausti 1006 darbuotojai ir 200 personalo srities specialistų. 7 iš 10 apklaustųjų nurodė, jog gyvūnai biure daro teigiamą įtaką biuro dinamikai ir nuotaikai.

39 procentai apklausoje dalyvavusių augintinių savininkų svarstytų įsigyti dar vieną augintinį, jei su juo galėtų eiti į darbą. Kas penktas apklaustųjų, neturinčių augintinio, svarstytų jį įsigyti, jei biuras būtų draugiškas gyvūnams. Daugiau negu pusė respondentų, kurie į darbą atsivesti gyvūno negali, būtų labiau lojalesni įmonei, jei tokią galimybę turėtų. Įdomu tai, kad net 56 procentai gyvūnų nepriimančių įmonių mano, jog įdiegti taisykles gyvūnams biuruose yra sudėtinga, tačiau tik ketvirtadalis įsidiegusių tai patvirtina.