JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras išsiaiškino keliose valstijose užfiksuotų salmoneliozės atvejų priežastį. Žmonės, kuriems diagnozuota ši liga, turėjo šunis ir šėrė juos konkretaus gamintojo pagamintu ėdalu. Kompanijos „Diamond Pet Food“ produkcija uždrausta prekiauti visoje JAV, praneša shine.yahoo.com.

„Diamond Pet Food“ internetiniame puslapyje skelbiama, kad jie gamina tik sveiką ir natūralų šunų ėdalą, o savo gamybos procese naudoja itin švarų vandenį. Kompanija jau balandžio mėnesį buvo išėmusi tris produktus iš apyvartos, o dabar buvo priversta išimti dar šešis. Pilną atšauktų produktų sąrašas skelbiamas internete.

Mažiausiai vienas salmoneliozės atvejis buvo užfiksuotas ir kaimyninėje Kanadoje. „Diamond Pet Food“ eksportuoja savo produkciją į daugelį pasaulio šalių. Kai kurie jos produktai pasiekia ir Lietuvos prekybos vietas. Kompanija ir JAV valdininkai teigia, kad perspėjo importuotojus dėl galimo salmoneliozės užkrato.

Gyventojai galėjo apsikrėsti turėdami bet kokį kontaktą su ėdalu arba šunimi. Ekspertai teigia, kad neretai šeimininkai leidžia, kad jų augintinis juos laižytų, o tai yra lengviausias kelias apsikrėsti. Žmonėms, kurie savo augintinius šėrė „Diamond Pet Food“ gamintu maistu, rekomenduojama dažnai muilu plauti rankas, vengti tiesioginio kontakto su ėdalu ir pernelyg artimai nebendrauti su šunimi bei kuo skubiau atsikratyti pačiu ėdalu. Ypač reiktų pasaugoti vaikus, nes jie labai neatsparūs salmoneliozei. Ligos simptomai: karščiavimas, viduriavimas, galvos skausmas ir/arba svaigimas, vėmimas. Pajutus bent kelis požymius rekomenduojama kreiptis į gydytoją. Gyvūnai patiria panašius simptomus kaip žmogus, tad juos pastebėjus reiktų kreiptis į veterinarą.

Tai ne pirmas kartas, kada „Diamond Pet Food“ gaminta produkcija yra uždraudžiama ar atšaukiama. 2005 m. kompanijos gamintas ėdalas šunims ir katėms buvo užkrėstas aflatoksinu. Nuo to JAV mirė apie 100 šunų ir bent viena katė.