72 metų D. Tompkinsas mirė nuo didelio kūno atšalimo, kurį patyrė įvykus nelaimingam atsitikimui per žygį baidarėmis Čilėje, nurodė pareigūnai.

Medicinos tarnyba „Aysen“ informavo, kad D. Tompkinsas, kuris kartu su kitais įkūrė aprangos bendroves „The North Face“ ir „Esprit“, plaukė per vieną ežerą Patagonijos regione, Čilės pietuose, kartu su penkiais užsieniečiais, kai jų baidarės apvirto dėl didelių bangų.

D. Tompkinsas mirė intensyviosios terapijos skyriuje, ligoninėje Koihaikės mieste, esančiame už 1,7 tūkst. km į pietus nuo sostinės Santjago.

„Jis buvo praradęs sąmonę ir nebekvėpavo“, kai buvo atskraidintas į ligoninę sraigtasparniu, gydytojas Karlas Salazaras sakė vietos televizijoms.

Čilės armija patvirtino, kad turistų grupės, plaukusios per Generolo Kareros ežerą, baidarės apvirto dėl didelių bangų. Karinių patrulių laivas išgelbėjo tris žmones, o sraigtasparnis išskraidino kitus tris.

D. Tompkinsas, kuris karjerą versle baigė 1989 metais, aktyviai finansavo aplinkosaugos projektus ir ekologinį švietimą. Jis buvo nusipirkęs tūkstančius hektarų žemės Patagonijoje – retai apgyventame regione Čilėje ir Argentinoje, pasižyminčiame pirmaprade gamta ir rūsčiu klimatu.
Savo privačiose teritorijose jis įkūrė 290 tūkst. ha ploto Pumalino parką, apimantį miškus, ežerus ir fiordus, plytinčius nuo Andų kalnų iki Ramiojo vandenyno.

D. Tompkinsas kartu su kitais įkūrė sporto ir turizmo aprangos bendrovę „The North Face“, kuri dabar priklauso bendrovei „VF Corp.“, įsikūrusiai Grinsboro mieste Šiaurės Karolinoje. Be to, kartu su savo žmona Sjuzi įkūrė aprangos grupę „Esprit“.

Šis aktyvaus laisvalaikio gamtoje entuziastas ne vien supirkinėjo žemes, kad išsaugotų jų gamtą, bet ir įsitraukdavo sprendžiant kai kurias aplinkosaugos problemas Čilėje bei Argentinoje. Daugelis jį giria už pagalbą atkreipiant dėmesį į didelių ekonomikos plėtros projektų, tokių kaip užtvankų statyba, potencialų neigiamą poveikį ekosistemoms.

„Aplinkosaugos judėjimui – ne vien Čilėje, bet ir tarptautiniu mastu – (D. Tompkinso mirtis) yra didžiulė netektis“, – sakė Sara Larein, ilgametė to verslininko draugė, vadovaujanti vienai Čilės žaliųjų organizacijai.

„Šis žmogus nukreipė visą savo energiją, visą savo kapitalą ir dvasią ekosistemų apsaugai“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)