Vidutinė globali temperatūra yra pati aukščiausia per visą matavimo laikotarpį - pastaruosius 135 metus. Mokslininkai įsitikinę, kad tokia situacija fiksuojama būtent dėl klimato atšilimo.

GRYNAS.lt paprašė Lietuvos klimatologų pakomentuoti šį reiškinį ir domėjosi, kokia bus likusi šios žiemos dalis.

Vilniaus universiteto klimatologas prof. Arūnas Bukantis teigė, kad dabar klimatas keičiasi ir oro temperatūra šiltėja.

„Jeigu kalbėtume apie pasaulinę temperatūrą, kol kas dar visų duomenų nėra apibendrinta, tačiau turėtų būti, kad 2014 metai pasiekė šilumos rekordą, nes 11 mėnesių buvo ypatingai šilti ir jų temperatūra buvo aukščiausia per visą matavimo laikotarpį“, - sakė A. Bukantis.
Justinas Kilpys

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologas Justinas Kilpys teigė, kad tokie reiškiniai atsiranda dėl klimato kaitos, o likusi žiema Lietuvoje taip pat bus labai permaininga ir tai daugiausiai rūpesčių sukels vairuotojams, kuriems teks prisitaikyti prie nuolat besiformuojančių plikledžių.

Lietuvoje metai šiltesni, bet ne rekordiniai

Nors pasaulyje 2014 metai buvo šilčiausi per visą matavimo laikotarpį, Lietuvoje rekordo jie nesumušė. Mūsų šalyje šilčiausi ir rekordiniai metai buvo 2008-ieji. Tuomet vidutinė metinė oro temperatūra buvo 8,2 laipsniai - net 2 laipsniais aukštesnė už klimato normą.

„Lietuvoje 2014 metų vidutinė temperatūra buvo 7,9 laipsnio, tai yra 1,7 laipsnio aukštesnė temperatūra negu klimato norma. Tačiau praėję metai nėra patys šilčiausi, rekordiškai šilti metai Lietuvoje buvo 2008-ieji ir kol kas šis rekordas nesumuštas“, - sakė L. Kilpys.
Reikia susitaikyti su tuo, kad dabar mūsų žiemos dažniausiai ir bus su staigiais temperatūros svyravimais, atlydžiais, nepastovia sniego danga, nepastoviu pašalu.
Arūnas Bukantis

Kalbėdamas apie Lietuvos klimatą, jam antrino ir A. Bukantis: „Lietuvoje 2014 metai irgi buvo pakankamai šilti, gruodžio mėnesio temperatūra nėra iki galo išanalizuota, tačiau praėjusių metų devyni mėnesiai buvo šiltesni už daugiametį vidurkį, todėl galima teigti, kad metai bus šiltesni už vidutinę daugiametę temperatūrą. Tačiau jie nepasieks rekordinės temperatūros.“

Tokių pasikeitusių orų priežastis, anot J. Kilpio, yra kintantis klimatas. Keičiasi atmosferos cirkuliacija ir atsiranda ekstremalūs pokyčiai, kai viena savaitė būna šaltesnė, būna sniego, o kitą savaitę vėl atsiranda pliusinė temperatūra, viskas ištirpsta.
Arūnas Bukantis

„Kelios pastarosios žiemos ir pasižymi staigiais pokyčiais ir dideliais temperatūrų svyravimais. Tai yra susiję su atmosferos cirkuliacijos procesais, o šie priklauso nuo vandenynų temperatūros, ledo paplitimo Arktyje, o šitie procesai yra susiję su klimato kaita ir besikeičiančia temperatūra visoje planetoje“, - kalbėjo J. Klipys.

Šaltų žiemų tikėtis neverta

Yra keli kriterijai, kuriais remiantis galima pastebėti, kad klimatas Baltijos regione šiltėja: tai ir vidutinė temperatūra, ir Baltijos jūros užšalimo plotas.

Anot A. Bukančio, permainingos žiemos su atlydžiais yra būdingos mūsų regionui ir visais laikais dažnai buvo trumpalaikiai atšilimai ar trumpalaikiai šalčiai. Tačiau jeigu paskaičiuotume ilgalaikių šalčių, kurie trunka du, tris, keturis mėnesius per žiemą ir laikosi žemesnė temperatūra už daugiametę, atsiranda šalčiai iki minus 30 laipsnių ir žemesnės temperatūros, tokių žiemų dabar yra mažiau.

Dar vienas labai geras rodiklis – Baltijos jūros užšalimas, kuris labai gerai parodo, kad žiemos Baltijos regione darosi šiltesnės, nes jūroje ledu pasidengęs plotas darosi mažesnis. Jis retai, kada būna didesnis negu 50 procentų, o tokių itin šaltų žiemų, kad užšaltų 70 ar 80 procentų, nepasitaiko jau 30 metų.
Vairuotojams teks prisitaikyti prie permainingos žiemos

„Mūsų žiemos dabar pasikeitė. Reikia susitaikyti su tuo, kad dabar mūsų žiemos dažniausiai ir bus su staigiais temperatūros svyravimais, atlydžiais, nepastovia sniego danga, nepastoviu pašalu, kuris ne tik yra gana plonas, bet ir ištirpsta viduryje žiemos“, - sakė A. Bukantis.

Likusi žiemos dalis bus permaininga

Anot profesoriaus, mūsų žiemos priklauso nuo to, kokios atkeliauja oro masės ir nuo procesų, kurie dabar vyksta šiaurės Atlante, Arktyje, į rytus nuo Lietuvos. Jie ir turėtų nulemti ateinančių mėnesių žiemos orus.

Kelios pastarosios žiemos ir pasižymi staigiais pokyčiais ir dideliais temperatūrų svyravimais. Tai yra susiję su atmosferos cirkuliacijos procesais, o šie priklauso nuo vandenynų temperatūros, ledo paplitimo Arktyje, o šitie procesai yra susiję su klimato kaita ir besikeičiančia temperatūra visoje planetoje.
Justinas Kilpys

„Sprendžiant pagal tai, kad gana aktyvūs yra ciklonų susidarymo procesai šiaurės Atlante, ilgalaikių šalčių laukti nėra pagrindo, tačiau trumpalaikės šalčio anomalijos, kai šalti orai laikosi apie 10 dienų, yra tikėtinos“, - teigė A. Bukantis.

J. Kilpio teigimu, ir likusi žiemos dalis turėtų būti permaininga.

„Kol kas atrodo, kad sausio pirmos savaitės bus šiltesnės negu vidutinė temperatūra, o sausio pabaiga turėtų būti normali. Šiltesnis laikotarpis baigsis ir jį keis šaltas laikotarpis, kai bus žemesnė temperatūra ir sniego. Iš tiesų, visa žiema bus permaininga: bus ir šalčio, ir atlydžių“, - sakė klimatologas.

Tai yra bloga žinia vairuotojams, kuriems teks taikytis prie staigių orų pokyčių ir netikėtų plikledžių.