Visoje Lietuvoje spustelėjus šaltukui, pūgai sunešus pusnis, slidininkai ruošiasi slides ir dairosi aukštesnių kalnų, tačiau sniego trasų atidarymo dar teks šiek tiek palaukti.

Birštono savivaldybės Miesto tvarkymo tarnyba vakar, gruodžio 19 d., pradėjo ruošti Sniego kalną slidinėjimo sezono atidarymui. Kaip teigia Algis Kederys, minėtos tarnybos direktorius, - „per penkias dienas, esant dešimt laipsnių šalčio, galima paruošti kalną slidinėjimui. Dvi sniego gamybos patrankos, šaudančios dirbtiniu sniegu, ant Sniego kalno viršukalnių jau pradėjo darbą“. A. Kederys sakė, kad „jos gali dirbti dieną ir naktį, tačiau trasų paruošimas susijęs ir su oro sąlygomis, ir su geografiniais ypatumais“, - todėl konkretaus atsakymo, kada bus atidaromos slidinėjimo trasos, nedavė. Prisimintos žiemos, kai šiauriniame Lietuvos krašte kūpsojo sniego kalnai, o Birštone – žaliavo žolė.

Tikimasi, kad Sniego kalną pavyks paruošti iki Naujųjų metų švenčių. „Praėjusiais metais dėl oro sąlygų Sniego kalnas Birštone pradėjo veikti tik sausio pabaigoje“, - pasakojo Birštono Turizmo informacijos centre einanti l. e. direktorės pareigas vyr. specialistė Rūta Kapačinskaitė.

Ši žiema, gruodžio vidury privertusi storas pusnis sniego, slidinėjimo trasų mėgėjams žada smagių nusileidimo potyrių. Visą reikalingą šiam žiemos pomėgiui inventorių – slides, pačiūžas bus galima išsinuomoti prie Sniego kalno veikiančiame Birštono slidinėjimo inventoriaus nuomos punkte. Taip pat, norintiems išmokti leistis slidėmis nuo kalnų, teikiamos profesionalių slidinėjimo instruktorių paslaugos, kurių kainos sutartinės.

Birštono Sniego kalnas

„Birštono Sniego kalnas prie Vytauto piliakalnio yra aukštas ir trumpas“, - taip apibūdino slidininkų pamėgtą vietą A. Kederys. Jo viršukalnės yra 40 m ilgio, 2003 m. buvo įrengtos dvi kalnų slidinėjimo trasos. Raudonosios trasos, skirtos pažengusiems, ilgis yra 160 m , o mėlynosios (pradedantiesiems) – 300 m. Keltuvas per valandą pakelia 700 žmonių, grupei žmonių ne darbo metu viena valanda keltuvo darbo kainuos 500 Lt.

Miesto tvarkymo tarnybos vadovas džiaugėsi, kad geriausiais žiemos sezono metais buvę per 65 tūkst. pakėlimų.

Pirmadieniais birštoniečiams ir moksleiviams pakėlimas į kalno viršukalnę yra nemokamas, be to, kasdien moksleiviai turi galimybę po 2 val. nemokamai treniruotis.

Keltuvo darbo laikas antradieniais-ketvirtadieniais – nuo 17 iki 21 val., penktadieniais – nuo 14 val. iki 22 val., šeštadieniais – nuo 10 val. iki 22 val., o sekmadieniais – nuo 10 val. iki 21 val.

Vienas pakėlimas šiokiadieniais kainuoja vieną litą, o savaitgaliais – 2 Lt.

Birštono Sniego kalne įrengtas vaikams slidinėjimo ir rogučių nusileidimo kalnelis, kuriame išdėliotos žaismingos, minkštos kliūtys.

Vaikams slidžių nuoma pirmajai valandai – 8 Lt, kitoms valandoms – po 2 Lt. Suaugusiems slidžių nuoma pirmajai valandai – 15 Lt., o kitoms – po 5 Lt. , inventoriaus nuoma visai dienai – suaugusiems kainuos 50-60 Lt., o vaikams – 30-40 Lt.

Birštono Sniego kalno trasos yra vienos iš pagrindinių šalyje septynių slidinėjimo trasų, kuriose gaminamas dirbtinis sniegas, tačiau orams atšalus iki 18 laipsnių, keltuvas jose nebeveikia. Manoma, kad jei dėl oro sąlygų kitai savaitei pavyks paruošti trasas, slidinėjimo sezonas bus pradėtas gana anksti. Šalia kalno, kaip kasmet, veiks lauko kavinė, kurioje bus galima paragauti karšto vyno, arbatos, kavos ir atgauti jėgas, o vėliau pasimėgauti mineralinio vandens ar purvo procedūromis Birštono sanatorijose.