100 g svirplių perpus mažiau kalorijų nei jautienoje

Kenkėjų kontrolės ekspertų „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas pasakoja, jog daugiau nei 1900 vabzdžių rūšių gali būti naudojami kaip maisto produktai.

„Pavyzdžiui, Pietų Afrikoje įprasta maitintis specialiu būdu apdorotais skėriais. Jie labai maistingi – 100 gramų šių vabzdžių yra per 20 gramų baltymų, per 35 mg kalcio ir 5 mg geležies. 100 gramų svirplių turi tik 121 kaloriją, kai toks pat kiekis jautienos turi 288 kalorijas. Be to, naminis svirplys turi keturis kartus daugiau baltymų nei toks pat kiekis vištienos. Valgant vabzdžius yra praturtinama mityba ir sumažinamas suvartojamų angliavandenių kiekis”, – pabrėžia biologas.
Citata
Kenkėjų kontrolės ekspertai „Dezinfa“ laikinai veiksiantį vabzdžių restoraną „Pestaurant“ atidaro birželio 4 d. Vilniuje, prekybos ir pramogų centre „Ozas“.

Vabzdžiai – papildas vaikams

Pašnekovas, paklaustas, kokie vabzdžiai vartojami dažniausiai, teigia, kad pasauliniu mastu valgomi vabalai, lervos, vapsvos ir skruzdėlės. Ekspertas atkreipia dėmesį, jog vabzdžių auginimui ir paruošimui vartoti sunaudojama kur kas mažiau vandens ir energijos nei gyvulių, grūdų ar daržovių auginimui. Vabzdžiai dauginasi labai sparčiai. Jie auga greitai, puikiai įsisavindami maisto medžiagas.

L. Grigaliūnas paminėjo dar vieną įdomų faktą, jog vabzdžiai gali būti svarbus papildas nepakankamai besimaitinantiems vaikams.
Valgomi vabzdžiai „AgroBalt“ parodoje Kaune

„Vieni savo baimių neįveikia ir nedrįsta ragauti lervų, skėrių ar kitų vabzdžių, tačiau daugeliui tai jau tapo įprastu užkandžiu, pagardu ar maisto papildu. Vabzdžių auginimas maistui yra laikomas vienu iš efektyviausių būdų, siekiant išvengti maisto trūkumo, atsirandančio smarkiai augant žmonijos populiacijai“, – pasakoja biologas.

Vilniuje vieną dieną veiks vabzdžių restoranas

Ekspertas, paklaustas, ar pusryčiams mėgaujasi vabzdžiais, teigia, kad gavęs galimybę, visada jų paragauja.

„Birželio 4 d. įvairiausiais egzotiniais gyviais bus mėgaujamasi pasauliniu mastu: Australijoje, Prancūzijoje, Pietų Afrikoje, Didžiojoje Britanijoje ir kitose šalyse. Įmonių grupės „Rentokil“ organizuojame projekte dalyvauja ir mūsų kompanija, tad tą dieną kviečiame visus vilniečius ir jų svečius paragauti lervų, skėrių, svirplių ir kitų vabzdžių bei su ekspertais pasikalbėti apie kenkėjų keliamas problemas“, – ragina biologas.
Citata
Ekspertas atkreipia dėmesį, jog vabzdžių auginimui ir paruošimui vartoti sunaudojama kur kas mažiau vandens ir energijos nei gyvulių, grūdų ar daržovių auginimui. Vabzdžiai dauginasi labai sparčiai.

Kenkėjų kontrolės ekspertai „Dezinfa“ laikinai veiksiantį vabzdžių restoraną „Pestaurant“ atidaro birželio 4 d. Vilniuje, prekybos ir pramogų centre „Ozas“. Vilniečiai ir jų svečiai pasigardžiuoti vabzdžiais ir su ekspertais pasikonsultuoti apie kenkėjų keliamas problemas bei jų sprendimo būdus kviečiami nuo 16 iki 20 val. Restoranas veiks tik vieną dieną, degustacija ir konsultacijos nemokamos. Be to, renginio organizatoriai pabrėžia, kad svečių laukia daugybė įdomių išbandymų bei žaidimų.