„Dabar, galima sakyti, eksperimentuojame, nes norime išsiaiškinti, kurioms daržovėms, kitiems augalams geriausiai tinka vietos sąlygos ir dirvožemis. Nenaudojame juk jokių pesticidų ar dirbtinių priedų, todėl dirvos savybės, net reljefas mums yra itin svarbi informacija“, - sakė žemės ūkio bendrovės „Ilzenbergas“ direktorius Petras Kuras.
Petras Kuras
Mūsų ūkis juk įsikūręs Šiaurės Lietuvoje, todėl labai rūpi sužinoti, labiausiai tinkamų daržovių ir kitų augalų rūšis, kad ateityje būtų lengviau planuoti ūkio veiklą, sėjomainą.

Pirmosios daržovės, salotos, prieskoniniai augalai buvo daiginami ir auginami šildomame šiltnamyje.

„Na, juk visi gerai žino, kad pavasarį norisi kuo greičiau paragauti pirmųjų žalumynų: salotų, ridikėlių, po to ateina ankstyvųjų agurkų, pomodorų eilė. Todėl norėjome būti užtikrinti – vieną šiltnamį šildome iš centrinės dvaro katilinės tiekiama šiluma. Praėjusią savaitę pomidorus ir agurkus jau buvome iškėlę į įprastus šiltnamius, todėl dėl netikėtų šalnų šiuos irgi teko šildyti krosnelėmis“, - pasakojo Ilzenbergo dvaro savininkas Vaidas Barakauskas.

Jau pasodintas vaismedžių sodas

Šiuo metu trijuose dideliuose ūkio šltnamiuose jau žydi pomidorai ir agurkai, tuo metu petražolės, porai, bazilikai ir kiti prieskoniniai augalai iš šiltnamio perkelti augti lauko sąlygomis.

„Žiūrėsime, kaip joms čia patiks, ar tiks žemė, ar nebus per šalta. Mūsų ūkis juk įsikūręs Šiaurės Lietuvoje, todėl labai rūpi sužinoti, labiausiai tinkamų daržovių ir kitų augalų rūšis, kad ateityje būtų lengviau planuoti ūkio veiklą, sėjomainą. O ir biodinaminio ūkio produktų krepšelius ketinantys užsisakyti žmonės nori žinoti, kas geriausiai auga dvaro ūkyje“, - svarstė žemės ūkio bendrovės „Ilzenbergas“  vadovas P.Kuras.

Įvairių rūšių daržovėms ūkyje išskirtas 5 hektarų plotas. 1,5 hektaro dydžio sode šiemet baigta sodinti ir auga  per 500 obelų, kriaušių, slyvų, vyšnių, trešnių, abrikosų, serbentų, agrastų, šilauogių, aviečių, braškių.

Ilzenbergo dvaro bodinaminis ūkis – pirmasis toks Lietuvoje ir Baltijos šalyse ūkis, dirbantis pagal biodinaminius principus.

Pats biodinaminis ūkis yra suvokiamas kaip atskiras, vientisas, save išlaikantis gyvas organizmas. Žmogaus vaidmuo – padėti šiam organizmui pasiekti pusiausvyrą tarp to, ką jis gauna, ir to, ką atiduoda. Tokiame ūkyje auginami galvijai, kurie teikia trąšas, jos gerina žemės derlingumą, o žemėje išauginamas pašaras galvijams ir maistas žmogui. Žmogus dirba ir augina, naudodamasis tik tuo, ką duoda gamta, be jokių chemikalų ar papildų. Idealus biodinaminis ūkis taip pat pasižymi jame auginamų kultūrų ir kraštovaizdžio įvairove, nes gamta todėl ir gyva, kad yra įvairi.