Baltijos jūroje šalia cholerą sukeliančio klasikinio choleros vibriono (Vibrio cholerae), veisiasi ir bakterija Vibrio vulnificus, randama įvairiuose pasaulio vandens telkiniuose, daugiausia – Meksikos įlankoje.

Plinta visur, kai tik susidaro palankios sąlygos

Ši bakterija plinta sūriame vandenyje jam įšilus iki daugiau nei 20 laipsnių šilumos.
„Ji gali būti aptikta bet kur, jei tik susidaro tam palankios sąlygos, - sakė Meklenburgo – Pomeranijos regiono Visuomenės sveikatos ir gerovės biuro direktorius Heiko Willas. - Šiuo metu ji paplitusi Danijoje, Lenkijoje ir palei šiaurinę Vokietijos pakrantę.“  Šis biuras patvirtino, jog šią vasarą nuo bakterijos užkrato mirė vienas poilsiautojas.
H. Willas
Po pirmadienio tyrimų turime rezultatus, jie rodo, jog Vibrio vulnificus bakterijų skaičius stipriai krito. Vėsesnė temperatūra padarė savo darbą.

Nuo bakterijos miręs vokietis liepą poilsiavo Usedomo saloje. Jis mirė rugpjūčio pradžioje. Paaiškėjo, kad vyras ėjo maudytis Ahreshoopo miestelio paplūdimyje (Vokietijos šiaurėje), turėdamas mažą žaizdą ant kojos. Jau važiuojant namo jis pastebėjo, kad koja pamėlo ir nedelsdamas kreipėsi į medikus. Šie nustatė, kad vyro kraujas užkrėstas Vibrio vulnificus bakterija.

Kitas 73-ejų metų amžiaus poilsiautojas jau tris savaites neprabunda iš komos ir, tikėtina, jog jam teks amputuoti koją.
„Mano vyras nieku gyvu nebūtų kėlęs kojos į Baltijos jūrą, jei būtų žinojęs apie tokį pavojų, - leidinio „Ostsee Zeitung“ žurnalistams sakė komoje esančio vokiečio žmona Sonja Bruehl. - Visos šios rimtos ligos ir sumaišties, kurią dabar išgyvena visa šeima galėjome išvengti, jei tik būtų pateikiama daugiau informacijos, pavyzdžiui, koks nors perspėjimas paplūdimyje ar kurorto viešbučiuose.“
Bakterija Vibrio vulnificus

Dar anksčiau šį birželį vienam Floridos (JAV) gyventojui teko amputuoti koją po to, kai suvalgė šia bakterija užkrėstų žalių jūros gėrybių.

Bakterija, artima cholerai

Meklenburgo – Vakarų Pomeranijos regiono Visuomenės sveikatos ir gerovės biuro atstovai teigia prašę gydytojų pranešti, jei tik kur nors bus užfiksuota tokia infekcija. Tačiau jokių pranešimų negauta. Baltijos jūroje vyraujančios vėsesnės temperatūros buvo sumažinusios riziką užsikrėsti tokia bakterija.
Citata
Skaičiuojama, jog per žaizdą užsikrėtus šia bakterija, miršta vienas iš keturių žmonių.

„Po pirmadienio tyrimų turime rezultatus, jie rodo, jog Vibrio vulnificus bakterijų skaičius stipriai krito. Vėsesnė temperatūra padarė savo darbą“, - teigė H. Will'as.

Vibrio vulnificus – tai choleros užkratui artima bakterija, ypač pavojinga sergantiems kepenų ligomis ar turintiems silpnesnę imuninę sistemą, užsikrėtusiems ŽIV, sergantiems diabetu ar vyresnio amžiaus žmonėms.

Skaičiuojama, jog per žaizdą užsikrėtus šia bakterija, miršta vienas iš keturių žmonių.
Bakterija taip pat galima užsikrėsti valgant jūros gėrybes, kurios nešioja šį užkratą. Tačiau H. Will'as teigia, jog vokietis mirė ne dėl to.
„Užkrėstos jūros gėrybės labiau būdingos pietų pusrutuliui“, - kalbėjo Visuomenės sveikatos ir gerovės biuro direktorius.

Paskutiniai pranešimai apie Vibrio vulnificus bakteriją per žiniasklaidą nuvilnijo 2010-aisiais metais, tuomet užkratas nusinešė dvi poilsiautojų gyvybes.