„Miško žmonėmis“ orangutanai vadinami neatsitiktinai, nes žodis orangutanas Indonezijos kalba būtent tai ir reiškia (orang – žmogus, hutan – miško).

B. Galdikas teigimu, didelę grėsmę orangutanams kelia džiunglių kirtimas ir kylantys gaisrai, kurie naikina didžiųjų beždžionių gyvenamąją teritoriją. Palmių aliejaus magnatai masiškai naikina miškus ne tik Indonezijoje.

„Tai viso pasaulio masto problema“, - sako B. Galdikas, kuri ragina vengti bet kokių produktų, kuriuose naudojamas palmių aliejus.

Be to, orangutanai labai lėtai dauginasi – patelės pasirengusios poruotis būna tik kas 7-8 metus.

“Jei tai būtų šeimos gyvenime – būtų sudėtinga. Galime konstatuoti, kad orangutanų dauginimasis ekstremaliai lėtas“, - konstatavo B. Galdikas.

Antropologė beveik keturis dešimtmečius praleido Borneo džiunglėse Kalimantane (Indonezija), tyrinėdama paskutiniąją medžiuose gyvenančią didžiąją žmogbeždžionę – „miško žmogumi“ vadinamą orangutaną.

Primatologijos specialistė į Borneo salą atvyko 1971 m. ir ten įkūrė orangutanų globos fondą, siekdama ne tik ištirti šių primatų – tuomet dar menkai pažįstamų žmogui – elgesį laukinėje gamtoje, bet ir išgelbėti juos nuo gresiančio išnykimo. Šiandien Birutė Galdikas yra pati žymiausia orangutanų tyrinėtoja pasaulyje, įgyvendinusi septynis jų išsaugojimo ir tyrinėjimo projektus bei įkūrusi Tarptautinį orangutanų fondą Los Andžele.