Pūčkorių atodanga – tai valstybės saugomas gamtos (geologijos) paminklas, viena didžiausių ir įspūdingiausių atodangų Lietuvoje, suformuota Vilnios upės.

Takas, pavėsinės ir staliukai iš viso kainavo 1 mln. 300 tūkst. litų. Dalis šios sumos buvo padengta iš Europos Sąjungos fondų.

Atodangą apžiūrės Europos Aplinkos ministrai

„Kodėl mes esame čia? Manau, kiekvienas galėtumėm surasti savo atsakymą į šį klausimą, - tokiais žodžiais renginį pradėjo Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorė Rūta Baškytė. - Lietuvoje yra daug saugomų teritorijų. Tvarkyti pradėjome nuo pakraščių – nuo teritorijų, kurios yra toliau nuo Vilniaus. Bet galiausiai nusprendėme tvarkyti ir atodangos aplinką. Visi žino, ką reiškia viešieji pirkimai ir teisės aktų labirintas... Užtrukome ilgiau, nei tikėjomes, bet galiausiai – sutvarkėme“.

Renginyje dalyvavęs Aplinkos viceministras Almantas Petkus pasidžiaugė, jog atsirado lėšų ir galimybių sutvarkyti tokiai vietai.

Jis vylėsi, jog ši atodanga žavės ne tik miesto svečius, tačiau ir Europos Aplinkos ministrus – jų apsilankymas Pūčkorių atodangoje yra suplanuotas, tuo metu, kai Lietuva pirmininkaus Europos tarybai.

R. Baškytė dėkojo Vilniaus miesto savivaldybei, kuri pasirašė sutartį dėl Pūčkorių atodangos aplinkos sutvarkymo, automobilių aikštelės įrengimo jos prieigose. VSTT vadovė pabrėžė, jog savivaldybė padėjo sutvarkyti ir Karoliniškių kraštovaizdžio draustinį, kitas saugomas vietas.

Gamta nusprendė renginio svečių „nelaistyti“

„Malonu čia būti. Mes su vicemeru atvykome iš renginio Rotušėje. Ten buvo baisinis lietus, nė nosies negali iškišt. O atvažiuoji čia … (viso renginio metu Pūčkorių atodangoje buvo giedra, nors mieste tuo metu lijo stambiais lašais, - red. past.). Štai ką reiškia gamtos kalba. Geriausia kalba – atsisukti ir pastovėti kelias minutes grožintis vaizdais“, - kalbėjo Vilniaus meras Artūras Zuokas

Jis pabrėžė, kad Vilniaus savivaldybė pasiruošusi pasirašyti dar daug įvairių sutarčių, susijusių su miesto ir jo aplinkos tvarkymu.

Atodangos pavėsinių, takų, užvažiavimo neįgaliesiems darbus atlikusios įmonės vadovas Algimantas Žiukas teigė darbuotojams dirbant supratęs, kad vieta iš tiesų rūpi vilniečiams.

Jis sulaukė įvairių klausimų – kodėl toks ilgas neįgaliųjų takas, kodėl tiek daug laiptų?

„Vykdant projektą daug kas prieidavo ir klausė - „Kas čia bus?“. Daug kalbėjome, derinome su Pavilnių ir Verkių regioninio parko direkcija. Dabar objektas pabaigtas, tad lankykimės! Kuo daugiau lankysimės, tuo būsim laimingesni“, - kalbėjo A. Žiukas, padėkojęs už galimybę vykdyti darbus.

Dainą „Ąžuolai žaliuos“ traukė visi

A. Žiuko išrinktoje vietoje buvo prisukta simbolinė pasaga. 

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorė Rūta Baškytė teigė, jog naujiems regioninių parkų lankytojų centrams dažniausiai įteikiama knyga, į kurią lankytojai gali surašyti viešnagės saugomoje teritorijoje įspūdžius.

O pasaka, R. Baškytės teigimu, simbolizuoja apsaugą bei sėkmę.
„Linkime, kad pasaga saugotų šią atodangą, šią įrangą ir visus lankytojus“, - linkėjo VSTT vadovė.

Po šių jos žodžių choras „Aidas“ užtraukė dainą „Ąžuolai žaliuos“, kurią vieningai sudainavo visi renginio dalyviai.

Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direktorė Vida Petiukonienė dėkojo Vilniaus darbo biržai  jos atsiųsti gyventojai toliau tvarkys Pūčkorių atodangos aplinką, pavėsines ir pasivaikščiojimo takus.

Renginiui baigiantis R. Baškytė pastebėjo, jog kartais regioninių parkų darbuotojai mato iš apžvalgos aikštelių žemyn skriejančius butelius.

„O šiandien siūlau žemyn paleisti lengvas mintis“, - pakvietė Saugomų teritorijų tarnybos vadovė. 

Netrukus vaikams buvo išdalinti muilo burbulų buteliukai ir nuo apžvalgos aikštelės pakilo spalvingų muilo burbulų gūsis.