Trečdalis viso pasaulyje pagaminamo maisto yra išmetama

Rygoje gyvenanti 26 metų nugalėtoja Marta Zarin-Gelze neseniai baigė mokslus Latvijos menų akademijos Vizualiosios komunikacijos fakultete. „Paskutinis pageidavimas – būti suvalgytam“ (angl. The last wish was to be eaten), taip vadinasi konkursą laimėjęs kūrinys. Menininkė teigimu, idėja reklamai, kurioje vaizduojamos į karstą paguldytos gruzdintos bulvytės ir morka, gimė konkurso svetainėje pamačius statistiką, jog apie 30 procentų viso pagaminto maisto yra išmetama.

„Man norėjosi žmones paveikti emociškai. Dėl to vietoj paprastos šiukšliadėžės pasirinkau, mano nuomone, paveikesnį simbolį – karstą. Esame gyvi maisto dėka, tačiau jį lengva ranka išmetame. Kodėl taip yra? Tikiuosi, jog kiekvienas sau suras tinkamą atsakymą,“ - sakė dizainerė. Už pirmąją vietą konkurse nugalėtoja gavo 5 tūkst. eurų premiją.

Šiaurės šalys imasi lyderio vaidmens

„Visą išaugintą ir apdorotą maistą reikia suvalgyti. Neturėtume maisto išmesti,“ – sakė Šiaurės šalių ministrų tarybos vykdantysis sekretorius Dagfinnas Hoybratenas, iškilmingos ceremonijos Kopenhagoje metu nugalėtojai įteikdamas prizą. – Tikiuosi, jog per artimiausius metus Šiaurės šalių visuomenė taps sąmoningesnė ir maisto bus iššvaistoma mažiau. Tikiu, jog galime būti lyderiai šioje srityje.“

Konkursas yra dalis Jungtinių Tautų Aplinkos programos (United Nations Environment Programme - UNEP) ir Maisto ir žemės ūkio organizacijos (Food and Agriculture Organisation - FAO) vykdomos iniciatyvos „Galvok.Valgyk.Mąstyk – Sumažink savo ekologinį pėdsaką“ (angl. Think.Eat.Save - Reduce your Foodprint).

Visus darbus galima pasižiūrėti čia.


Tarp 15 geriausių darbų – po du iš Latvijos ir Estijos

„Visi konkursui pateikti darbai kūrybiškai ir paveikiai pateikė pagrindinę žinutę apie išmetamo maisto kiekius. Neabejojame, jog tokie konkursai ir akcijos prisidės informuojant visuomenę apie vieną iš absurdiškiausių ir nerimą keliančių šiandieninio pasaulio realijų – per metus išmetame apie trečdalį viso pagaminto maisto,“ - sakė Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus pavaduotojas ir UNEP vykdantysis direktorius Achimas Steineris. 

Citata
Pasak FAO statistikos, užauginti ir apdoroti 1,3 milijardams tonų maisto, kuris suges ar bus išmestas, per metus sunaudojama tiek pat vandens, kiek prateka Volgos upe per tą patį laiką.

„Šiandien pasaulyje badauja apie 870 milijonų žmonių. Tuo tarpu, pasak FAO statistikos, užauginti ir apdoroti 1,3 milijardams tonų maisto, kuris suges ar bus išmestas, per metus sunaudojama tiek pat vandens, kiek prateka Volgos upe per tą patį laiką. Dar daugiau: į atmosferą išmetama 3,3 milijonai tonų šiltnamio efektą sukeliančių dujų, kurių būtų galima išvengti, jeigu mažiau švaistytume maistą, - tęsė UNEP vykdantysis direktorius. – Kiekvienas asmuo, kiekviena vyriausybė ir kompanija turėtų prisiimti moralinę atsakomybę ir imtis veiksmų padėsiančių įveikti šią problemą.“

Iš konkurse dalyvavusių beveik 200 darbų speciali komisija atrinko 15 geriausių. Iš jų 8 sukūrė Danijos menininkai, po du atkeliavo iš Estijos ir Latvijos ir po vieną iš Islandijos, Rusijos ir Švedijos. Šiuos darbus iš arčiau bus galima pamatyti po Europos šalis keliausiančioje parodoje.